Festivalul de film de la Berlin a fost cunoscut mereu pentru militantismul sau, asa ca miscarea Time’s Up nu putea lipsi de la Berlinale, cum nu a lipsit de la nicio ceremonie importanta legata de lumea filmului in acest an.
In timp organizatorii au refuzat sa puna dress cod negru pentru galele de premiere ale filmelor din competitie, actritele au iesit cu mesaje puternice despre exploatarea lor ca papusi sexuale in asemenea ceremonii, cu scopul de a genera audienta.
Actrita Anna Brüggemann a lansat o miscare in replica pentru campania #metoo care se refera la aparitiile femeilor pe covorul rosu la asemenea ceremonii. Numita #NobodysDoll, campania incurajeaza femeile sa nu mai poarte tocuri inalte si rochii care le ingreuneaza miscarile, ci sa aleaga hainele cu care se simta bine pe covorul rosu.
Anna Brüggemann, 36 de ani, spune ca ceremoniile de pe covorul rosu sunt de fapt un bazar unde barbatii decid care actrita este marketabila si care nu, asa ca femeile se simt obligate (sau sunt obligate de producatori) sa poarte haine absolut imposibile, inconfortabile si cateodata umilitoare.
Actrita germana recunoaste ca a primit multe mesaje de sustinere pentru campania ei, dar si mesaje de la femei carora le e frica sa intre in acest joc.
Sigur ca in calcul sunt luate si niste contracte comerciale pe care actritele mari nu le pot incalca pentru campania lui Brüggemann, multe sunt imaginea unor mari case de moda si au clauze cu aparitii specifice in asemenea ceremonii.
Directorul Berlinale, Dieter Kosslick, a iesit cu o reactie spunand ca spre deosebire de Festivalul de film de la Cannes unde pe covorul rosu nu e acceptat nimeni fara tocuri (a si fost o disputa in 2015), la Berlin nu au fost impuse niciodata restrictii vestimentare.
Festivalul a inceput joia trecuta, se incheie duminica si deja avem cateva tinute spectaculoase, dar si imbracaminte casual, relaxata …
Juriul editiei 68 a Festivalului de film de la Berlin
Anne Heche
Edwin Thomas, Rupert Everett, Emily Watson