the-regime-reviewthe-regime-review

Am vazut Regimul, noua miniserie de la HBO Max. Desi e o satira politica fictionala, sunt multe asemanari cu regimul dictatorial pe care si noi l-am trait, si chiar cu Elena Ceausescu

Am vazut in screeners miniseria pe  care o vedeti de maine la HBO, la care am zambit amar. Imi doream sa o vad pentru Kate Winslet care e presedinta unei tari fictive, intr-un regim autoritar, dictatoriale si credeam ca e un fel de House of cards cu o doamna eleganta.

Dar este mai aproape de umorul negru din Don’t Look Up si, desi ca spectator stii tot timpul ca e o societate fictiva abordata in cheie comica, pentru est europeni care au avut comunismul in casa, n-ai cum sa nu vezi asemanari. Cu o Kate Winslet spectaculoasa, amuzanta si infricosatoare in rolul imperiosului cancelar al unei tari fictive si fara nume din Europa Centrala, serialul este o comedie care nu ignora niciodata dramele reale si globale.

The Regime a fost filmat partial in Austria, in  Schonbrunn, resedinta istorica de vara a Habsburgilor. Sunt multe indicii din viata reala a celor ca noi, care am trait comunismul, chiar daca stim din mini serie ca e o tara din Europa centrala (n-are niciodata nume).

In primul rand pe dictatoarea sefa o cheama Elena si undeva se spune ca e fizician. Ea pare departe de orice fizica, iar noi romanii  stim ca Elena Ceausescu era chimist de renume mondial fara sa stie sa scrie prea bine. (o meteahna a minciunilor despre educatia academica pe care o ducem mai departe si la 30 de ani de la caderea “regimului” din tara noastra.)

Apoi, Elena -Kate Winslet e ipohondra, crede ca in palatul ei e mucegai, are un cetatea care masoara umiditatea in fata ei, oriunde merge prin palat. Mai mult chiar, are bufeuri pentru ca e la menopauza, asa ca opreste nu doar caldura din palat ci din toata tara, iar cetatenii stau iarna cu haine groase pe ei.

Ajunge sa fie in disputa cu Statele Unite si isi doreste prietenia Chinei (aici, avem de la Putin la oricare alt dictator, inclusiv Evita Peron a carei eleganta e cumva copiata de personajul lui Winslet).  Pe masura ce povestea avanseaza si ea devine tot mai dezlantuita, serialul echilibreaza abil comedia si drama, punand in discutie legaturile din lumea reala.

Vladimir Putin ne vine inevitabil in minte, mai ales cand vedem cum Elena isi transforma in puscariasi rivalii sau cum comploteaza sa invadeze o tara vecina, pretinzand ca a fost a ei dintotdeauna. Are discursuri la balcon catre ceea ce ea este convinsa ca este un public adorator, cum a avut Ceausescu dar si Eva Peron. Manipuleaza mass-media, spunand minciuni flagrante si oferind spectacole ostentative, dansand si cantand “Mos Craciun” ca mesaj video de Craciun pentru tara. Bunul gust nu este punctul ei forte.

Dar povestea devine din ce in ce mai intunecata pe masura ce se indreapta spre un final care da de gandit, nu neaparat cel pe care ai putea crede ca il va urma. Tara e atacata de rebeli in prejma Craciunului si ea e nevoita sa fuga prin canale subterane.

In lumea reala, regimurile din URSS si Romania, ambele dictatoriale, au “cazut” de Craciun.

Nu va spun intriga total pentru ca sa nu va stric surpriza si urmariti miniseria, adaug doar ca apare si Hugh Grant intr-un episod, ca muzica e facuta de genialul alexandre Desplait, ca serialul a fost creat de Will Tracy, care a co-scris filmul satiric The Menu si a scris la cateva episoade Succession, si e regizat de Stephen Frears (The Queen) si Jessica Hobbs (The Crown), fiecare cu cate 3 episoade.

Regimul, e o satira absurda, dar cu multe elemente de pe langa noi impachetate in evenimente amuzante, insa cu consecinte grave. Si dincolo de amuzamentul povestii, e o tristete ascunsa cand vezi ca marile regimuri dictatoriale au avut atat de multe in comun si toate au fost niste caricaturi sociale. Poate de asta filmul are un ton care pare ca iti transmite ca cel mai bine este sa razi ca sa nu plangi de ceea ce e in jurul tau.

Miniseria de 6 episoade incepe de maine 4 martie la HBO Max.

Leave a Comment


seven − = 0


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!