Obama, again.

Daca noi am spune o rugaciune cu citeva zeci de mii de oameni alaturi, am fi patetici. Ei sunt emotionanti.

Daca noi am celebra un nou presedinte, ne-am balacari. Ei isi aduna toti presedintii in viata si –si string miinile diplomatic.

Daca noi ar trebui sa facem un spectacol ca sa celebram un presedinte, am comenta cu referiri la Cintarea Romaniei si la comunism. Ei cinta, spun poezii si au audienta maxima; in toata lumea.

*
Cind am vzt ceremonia de depunere a juramintului noului presedinte american, am avut un gind: uite de asta americanii fac filme care misca muntii din oameni, in timp ce noi (si europenii in general) transformam totul in teze filosofice.

*
in timp ce conduceau familia Bush catre elicopterul care-i muta din Casa Alba, Barack si Michelle Obama se tineau de mina, tinereste, sportiv chiar. Laura Bush isi tinea sotul de brat, strins, undeva cu mult deasupra cotului, locul unde stringerea ar fi fost naturala.
Mi-a plct detaliul asta care le definea, involuntar, personalitatile. Dar tot nu-mi place Obama: e mult prea vedeta si prea show off ca sa mai si para convingator si plin de substanta.

8 Comments Published

16 years ago / Reply

La mine la birou s-au adunat cu totii in sala de sedinte sa se uite pe ecran lat la ceremonie (nu numai ca suntem o comisie trinationala, dar canadienii sunt innebuniti dupa tot ce se intampla la vecinii din Sud – altii n-avem:)

M-am uitat si eu, cred ca vreo ora, nu mai stiu, de cand au aparut Carter si Bush Sr. pana cand au inceput sa cante imnul. Excelenta punerea in scena, mai ales milionul (se scrie) de oameni adunati acolo.

In privinta lui Obama – exact cum spui, he’s a new brand. A new age si new era trebuiau sa vina si in anul 2000, Statele Unite e o tara unde luatul de la capat vinde ca imagine. Wait and see

16 years ago / Reply

ce e rau in tezele filozofice? 😀
in plus, nu doar europenii fac asta. cinema-ul asiatic e cel putin (la fel de) intelectualizat.

cat despre show-ul de ieri, asa ceva nu ar fi fost posibil in Europa pt ca noi aici suntem mult prea cinici (risc o generalizare, dar oricum…)

16 years ago / Reply

Daca noi am spune o rugaciune cu citeva zeci de mii de oameni alaturi, am fi patetici. Ei sunt emotionanti.

Populatia USA este NUMAI 78.5% crestina, de ce ar trebui sa li se impuna restului de 21.5% un astfel de ritual? Tatal lui Obama a fost ateist/musulman iar mama lui evreica. Poate a fost “emotionant”, dar in mod sigur a fost “ipocrit” si “neadecvat”. Ca sa nu mai zic de principiul de separare a puterilor in stat.

16 years ago / Reply

Nici America nu mai e ce a fost. Povestea asta cu valorile americane incepe sa scartaie zdravan. Oamenii s-au cam saturat si de filmele cu eroi ce salveaza lumea, cu OZN-uri care aterizeaza numai la ei, cu meteoriti si cutremure care ingroapa Statuia Libertatii. Nu vad nici un aspect pe care America sa nu-l faca exact pe dos.

16 years ago / Reply

@alex, nu e rau in teze, e rau cind filmele au numa’ teze:) stiu, studiezi filmul european si-o sa fii o minunata. adica esti deja.

&etta, comentariul tau vorbeste despre romanism. astia suntem. criticam si circotim. ei se bucura si se emotioneaza. lumi diferite.

asa e dan, nici america nu mai e ce-a fost. si de la fata locului, nu e ceea ce ne imaginam noi. dar sunt mai buni decit noi la “impachetat” intimplari oricind, din orice pozitie, in orice situatie.

16 years ago / Reply

ok, dar de ce a fost nevoie sa repete juramantul?!

…o sincopa jenanta, mai ales ca o lume intreaga s-a zgait la momentul asta…

16 years ago / Reply

obama trebuie sa gaseasca un Bort, Heisenber

16 years ago / Reply

Cand am criticat am facut-o zic eu cu argumente, cifre si principii comun acceptate, cum ar fi acela de separare a religiei de stat, principiu avut in mod deosebit in vedere de Founding Fathers atunci cand au creat USA. Acest principiu, printre cateva alte, a stat la baza crearii federatiei americane, a fost acel lucru care a facut US un standard in ceea ce priveste libertatile individuale.

Nu inteleg de ce mi se aplica eticheta de “romanism” in sensul peiorativ in care se face in comentariul tau. As fi preferat sa mi se raspunda CU ARGUMENTE, la fel cum am facut si eu. In primul rand Romanismul, pentru mine ca romanca, inseamna corolarul de lucruri care defineste de 2000 de ani spiritul poporul si limbii in care ma exprim (existenta noastra ca popor nu este o intamplare a fost un proces care a necesitat sacrificii imense) . Refuz sa asociez o intreaga istorie, traditie si natiune cu o paleta schematica de manifestari contemporane, complet nereprezentative pentru trecut si pentru marea majoritate a romanilor, multi dintre ei muncind inteligent si din greu peste tot in lume. Nu confund media si reprezentarea/ghidarea valorilor romanesti in media curenta(majoritatea cu capital strain) cu barometru pentru romanism. Romanismul nu inseamna nici cliseele favorizate de conditiile actuale. Romanismul inseamna cunoasterea de sine, respectul si intelegerea valorilor nationale si NU inghitirea neconditionata a orice are o eticheta stridenta sau placuta auzului pentru simplu motiv ca POATE SA NU FIE ADEVARAT. Nu suntem copii, avem datoria sa ne informam si sa judecam inainte de a accepta idei prefabricate si gata ingerate de altii.

Presedintele Obama a redepus juramantul a doua zi dupa inaugurare, DE DATA ACEASTA FARA SA JURE PE BIBLIE. Poate nici lui nu i s-a parut atat de “sensibil”, desi sunt sigura ca nu e o coincidenta. Problema e ca show-urile tip Hollywood/CNN nu au nici o legatura cu lumea cruda in care traim, cu problemele grave cu care ne confruntam.

http://www.welt.de/multimedia/archive/00738/eng_obama_oath_BM_B_738021g.jpg

Leave a Comment


4 × = four


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!