Acum 2 ani Marea Britanie lua foc incercind sa afle cine se afla in spatele numelui Belle du jour, autoarea unui blog in care erau povestite aventuri de curtezana, prostituata de lux.
Blogul transformat in carte a ajuns si in librariile noastre, dar acum ne urmareste si scandalul blog versus personajul din spatele lui.
Numai ca, noi, in Romania, suntem ceva mai intelectuali.
Lucia T cea care sta in spatele blogului terorism de cititoare renunta dupa trei ani la blogul ei pentru ca nu face fata presiunilor care au aparut pentru ca nu-si declara identitatea.
un blog ca o revista de cultura, o bliblioteca on line updatata cu o frecventa care te facea sa te intrebi “dar cind are timp femeia asta sa citeasca atit de mult?” a fost inchis.
Pare ciudat, dar e real. ( eu tot mai sper ca urmeaza un truc publicitar si ne sunt dezlegate zimbetele)
Banuiesc ca autoarea nu e cineva cunoscut, pentru ca se vede treaba ca nu e foarte familiara cu presiunea pe care o pune opinia publica via mass media (internetul e deja un mijloc de comunicare in masa deci intra in categoria mass media).
Pune la suflet comentariile unora si altora de pe bloguri, o supara parerea lui alex leo serban in aceeasi masura in care o bucura cea a lui cartarescu. dar ei sunt foarte antrenati cu genul ast ade expunere.
No offence, LuciaT dar cred ca la faza asta ar trebui sa ceri sfaturi de la Monica Columbeanu, Simona Sensual si Sexy Braileanca.
Ele stiu cum sa treaca peste aiurelile scrise despre ele si sa mearga frumusel inainte.
(la fel s-a intimplat si cu doamna Belle du jour care a scris si cartea nr 2, si ea tradusa in Romania si nici acum nu se stie cine e…)
Altfel, sper ca o editura sa-i propuna repede Luciei un job de redactor pentru ca are super gust. Iar eu iti lansez de aici oferta sa scrii pentru frumoasa revista Tabu:)
Cristina, sincer, nu pot sa cred ca, lucrind in mass-media de atita timp, nu stii cine este LuciaT.
🙂
nu.
daca si-a dorit sa ramina anonima, nu m-am intrebat mai departe
nu mi se pare important
Mie mi se pare foarte important. Cit o sa mai aplaudam nume gen LuciaT sau Bianca Burta (ori Bianca Burta-Cernat) pacalind cititorii ca acesti autori is nume venite asa, din tineretul voios sa scrie? De ce nu spune nimeni ca oamenii astia nu-s nici pe departe anonimi (LuciaT = T.O.Bobe si Vali Florescu, fiica lui Gh. Florescu, autorul cafegiu de la Humanitas – acum chiar ma intreb daca pe buna dreptate i s-a facut atita tam-tam in presa volumului sau a fost datorita /din cauza influentzei “anonimei” LuciaT; Bianca Burta = Bedros Horasangian iar Bianca Burta-Cernat = Bedros Horasangian si Paul Cernat). E pacat pt. ca sint oameni care chiar isi spun ca exista tineri ce scriu fain iar in realitatea oamenii astia au vreo 40-50 de ani pe putin si calvitie si multe altele…
nu vreau sa intru in aceasta polemica
in identitatea Luciei T vad doar o miza jurnalistica (sa fim noi aia care aratam cine e, investigatia in sine, tabloidizarea subiectului asta “cultural”).
dar daca femeia/barbatul/ omul vrea sa fie anonim(a), e dreptul ei (lui). imi pare insa rau ca nu are stomacul tare sa reziste la mascarile celor din jur.
in schimb pe Bianca Cernat am intilnit-o in carne si oase, ba chiar si ochelari. si nu e mixul ala de persoane pe care-l spui tu. glasuieste independent, chiar daca e sotia lui Paul Cernat.
draga fabi, si in spatele meu se ascunde o echipa intreaga de anonimi!
Cred ca pierdem din vedere esenta atunci cand ne punem intrebari cu identitatea “reala” a unei astfel de persoane. Atat LuciaT, cat si Belle de Jour, si-au creat identitati “virtuale”, puternice si categoric influente in new media – dar si in presa scrisa (carti, articole publicate in print). Asta e ceea ce conteaza cu adevarat, iar faptul ca LuciaT isi inchide blogul este, sper eu, doar un nou inceput pentru identitatea creata de aceasta persoana pana acum. Cine stie, poate o vom citi altundeva! Mi se pare imposibil sa fie altfel.
draga cristina,
NU este doar o ‘miza jurnalistica’, este si una (daca-mi permiti cuvintul asta scos din uz…) morala. altfel spus: daca luciat CHIAR era o anonima, o no-name care scria, ‘dezinteresat’, dspr carti – ok, no problem. lucrurile sint insa mai complicate, iar a inchide ochii in fata lor (pe motivul ca ‘asta e, asa a vrut ea, sa ramina anonima’) nu mi se pare ok.
nici ‘jurnalistic’, nici altfel.
iar ideea asta, care vad ca revine in multe comentarii, cum ca ‘este dreptul lui x’ sa ramina anonim(a) – dspr ce vorbim aici?! chestia asta nu se poate dicta prin decret! poate sa fie dreptul persoanei respective, dupa cum poate sa fie SI dreptul celor care nu considera situatia asta 100% curata sa ridice un colt al covorului sa vada ce e sub el…
ps si eu stiu ca bianca burta este sotia lui paul cernat
Nu o cunosc pe Lucia T, nu m-a interesat niciodata sa aflu cine e. I-am citit blogul din cind in cind, dar n-am fct niciodata un comment. L-am citit ca pe o revista, pur si simplu.
Fac precizarile astea, pentru ca stiu ca o sa urmeze comentarii pt ceea ce voi scrie.
Miza pentru mine in cazul asta e “Cum naiba s-a ajuns la atita inversunare? De ce e toata lumea atit de incrincenata pentru un blog?” Asta e un subiect jurnalistic.
Pentru mine e un blog si atit. Ii dau credit cum ii dau unei reviste. A devenit un brand? Ok, asta inseamna ca a avut doua cai de “atac”: fie a fost un produs foarte bun care s-a promovat de la sine putere, fie a avut marketing bun si a stiut sa se impuna.
Oricare dintre caile de atac pe care le-ar fi folosit, rezultatul a fost bun; de aici incolo e decizia mea de cititor educat cit si ce iau in calcul din ce e scris acolo.
De ce sa ma intereseze autorul? De ce in luarea unei decizii despre valabilitatea argumentelor privind o carte buna sau proasta ar conta mai mult numele celui care semneaza decit gustul si ce a scris omul, argumentele propriu zise?
Pe asta cu “nu e dreptul omului sa scrie sub pseudonim pe un blog care nu obliga pe nimeni sa fie citit si nu cere bani ca sa-l citesti”, nu o inteleg.
Cita literatura nu s-a facut sub pseudonim?!
Si daca sunteti suparati pe autor, cine va pune sa-i cititi blogul? Blogul se poate descalifica prin non trafic, prin faptul ca scrie in spatiul public dar nu-l baga nimeni in seama.
Sigur ca oamenii pot sa faca presupuneri pe tema indentitatii, asta e si farmecul. Si, cum spuneam, nu inteleg de ce Lucia T nu a rezistat acestor presiuni.
Complicata treaba cu incrincenarea asta culturala:)
haha, ai pus punctul pe ‘i’: de ce nu a rezistat luciat…
intr-adevar, nu e nimic de ‘inteles’: logic & sentimental, terorista ar fi trebuit sa continue cu blogul – datora asta multilor ei fani. dar a preferat sa nu, in + stirnind tot acest scandal tabloid.
de ce a facut asta? prima explicatie e k nu ar fi putut sa iasa pur & simplu din scena in virful picioarelor, pt k ar fi fost suspect. a doua este k, stirnind scandalul, a aprins cu buna stiinta o perdea de fum care a facut sa nu se mai vada adevarata miza = identitatea ei…
in ce ma priveste, recunosc k totul a fost un joc (sau un challenge daca vrei): k in agatha christie, m-a amuzat sa adun indicii & sa le pun cap la cap. am avut chiar si un moment de recul, cind mi s-a parut k sint pe o pista falsa… dar in acel moment, bingo: luciat mi-a furnizat ea insasi, fara sa vrea, indiciul care m-a pus pe pista buna – & care implica o persoana de acelasi sex, pe care luciat o cunostea. ATUNCI, totul a devenit clar. ‘orbitor’ de clar 🙂
ce ma deranjeaza este toata aceasta mahala mediatica declansata – repet – de luciat, in care ea pare sa vorbeasca SI in numele lui vali florescu (care, in mod bizar, ramine tacuta, desi este direct vizata…)