text de Sorana Savu
N-as fi descoperit-o, in drum spre Italia, daca n-as fi intrat intr-o benzinarie ungureasca si, in loc sa-mi stea gandul la croissants, nu m-as fi uitat la standul de fluturasi promotionali. Ce vreti, deformare profesionala…
E o localitate mica, in Slovenia, despre care nici n-am sti daca n-ar fi ei – albi, eleganti, cuminti, gratiosi, cu demnitate si resemnare atunci cand noi ii distribuim in scenarii pe care nu stiu sa le citeasca. Inhamati la o caleasca. In pas de dans la manej. Urmarind trasee complicate cu obstacole. Sau purtandu-l pe Fat Frumos catre cine stie ce demoazela disperata.
Poate ca simt cumva ca, in majoritate, noi facem asta pentru ca ii iubim si vrem sa-i punem in valoare. Sau poate ca ne iubesc ei prea mult si cauta sa ne inteleaga fara sa ne judece copilariile sau crizele de autoritate.
Daca despre Lipica n-ati auzit, despre Lipitzani cu siguranta ca stiti ceva. Sunt caii albi ca laptele, care au iesit din poveste si care, in Vienna, sunt unul dintre principalele puncte de atractie pentru turistii din lumea intreaga.
Ei s-au nascut si cresc in continuare in Slovenia, din 16 iepe si 6 armasari, daca am inteles bine povestile ghidului, imaculati, pistruiati sau chiar cenusii, niste creaturi blande si ireale, de a caror atingere prietenoasa te infiori ca la o intalnire cu ET. Cele 16 iepe au mereu aceleasi 16 nume, la care se adauga un numar de la 1 la 15, Gratiosa a 13-a sau Gaeta a 7-a, cam ca la casele regale.
Parcul din Lipica le apartine, familii intregi vin sa-i vada si sa le cunoasca povestea, copiii au parte de cursuri de echitatie, adultii au parte de plimbari cu o caleasca demna de orice printesa a Fratilor Grimm sau, de golf.
In arborele genealogic al Lipitzanilor suntem si noi agatati de o crenguta, cu herghelia de la Sambata de Jos. Imperiul a facut ca Lipitzanii sa treaca granitele Sloveniei si sa fie crescuti si in Ungaria, si in Austria, si in Romania.
N-am stat mai mult de doua ore in Lipica, dar a fost genul de experienta pe care n-o s-o uit niciodata, si la care ma voi putea intoarce de cate ori voi avea nevoie de un crimpei de poveste cu personaje reale.
***
Sorana Savu este specialist in comunicare , senior partner Premium Communication
Iau textul asta ca pe un cadou de ziua mea, care e pe 13 sept.Nimic mai potrivit in dreptul acestei date din calendar. Multumesc!
[…] Loredana si Narcisa de la Travel Girls, Cezar Vasile, Laurentiu Buica, Cristian Sutu, iYli, Cristina Bazavan, Valentina Roman, Ionut Iordache, Alex Filip si Anca Serban, au acceptat invitatia noasta […]
[…] Loredana si Narcisa de la Travel Girls, Cezar Vasile, Laurentiu Buica, Cristian Sutu, iYli, Cristina Bazavan, Valentina Roman, Ionut Iordache, Alex Filip si Anca Serban, au fost oaspetii J’Info […]
[…] Radu, care ne-a organizat si mobilizat, Cristinei Bazavan – geniala ideea jocului, lui iYli – pentru lectiile de folk, lui Alex Filip pentru […]
[…] Loredana si Narcisa de la Travel Girls, Cezar Vasile, Laurentiu Buica, Cristian Sutu, iYli, Cristina Bazavan, Valentina Roman, Ionut Iordache, Alex Filip si Anca Serban, au fost oaspetii J’Info Tours, […]
[…] Asadar, in ordine aleatorie, aduc multumiri: Roxanei Radu, care ne-a organizat si mobilizat, Cristinei Bazavan – geniala ideea jocului, lui iYli – pentru lectiile de folk, luiAlex Filip pentru […]