sondesonde

gazele de sist – sau un pic de manipulare TV

cum in prima parte a zilei am fost acasa, am avut timp sa vad stirile repetindu-se la tv de mai multe ori. ocazie cu care am remarcat stirea cu gazele de sist de la realitatea tv.

ce spune stirea? ca romanii nu stiu care-i treaba cu gazele de sist, nu fac diferenta intre exploatare si explorare si ca sondajul a fost facut pe un esantion reprezentativ.

ce nu spune? pentru cine a fost facut.

sa va explic de ce:

desi e lunga stirea si e cu anunt din partea prezentatorului cu trimitere la o beta unde un redactor enumera cifre din sondaj, nimeni nu spune care-s diferentele intre exploatare si explorare si, mai ales, ce sunt gazele de sist.

ce face stirea in felul asta – pe linga ca nu informeaza nimic, pune accentul pe nepricepere proasta informare – o platforma buna pentru cine ar avea interese in gazele de sist (va fi foarte usor sa se spuna, oamenii se pronunta dar habar nu au despre ce e vorba).

in plus, frustreaza telespectatorul care e in esantionul reprezentativ si n-are de  unde sa stie cum e cu gazele de sist pentru ca n-a facut geologie sau n-a intilnit oameni ca Iza Maris, doctorand in geologie, cum am avut eu norocul sa intilnesc.

ce lipseste din stire ca sa fie utila repetarea ei la fiecare ora? o explicatie cit mai pe intelesul oamenilor despre gazele de sist – care sunt niste acumulari de gaze de mii de ani produse la transformarea materiilor in petrol. gazele ramin intre roci dupa exploatarea petrolului si, pentru ca resursele petroliere ale planetei sunt tot mai mici, s-a ajuns la a cauta solutii pentru a fi folosite si aceste gaze.

problema tehnica este ca, spre deosebire de exploatarea petrolului care se face prin foraj vertical, la gazele de sist forarea se face de la un anumit nivel pe orizontala si este o procedura foarte foarte scumpa.

atit de scumpa incit nu pare ca renteaza sa convertesti in combustibil gazele de sist.

partea cu cit de safe este explorarea e alta discutie si, dupa cum mi s-a explicat, ea este facuta in conditii safe, fiecare canal de explorare fiind izolat pe parcurs ce avansezi in adincime prin tzevi cu diametrul din ce in ce mai mic.

oricum, ma uit la stirea cu gazele de sist pentru a patra oara pe ziua de astazi, din nou fara nicio informatie concreta, dar cu o putere subtila de manipulare pe termen lung.

P.S. n-am nicio parere despre daca e bine sau nu sa fie exploatate gazele de sist. dar am remarcat smecheria de la tv:)

5 Comments Published

11 years ago / Reply

Cred ca numai faptul ca dezinformarea se face intentionat ar trebui sa iti lamureasca indecizia cu privire la gazele de sist. Nu se exploateaza in siguranta, nici macar nu se exploreaza in siguranta si la o cautare google vei descoperi ca in toate locurile din lume unde s-a efectuat asa ceva sunt mari probleme cu panza freatica care deja este foarte dezechilibrata si poluata.
In America sunt case in care apa potabila este inflamabila. ia foc la cel mai vag contact cu o flacara….makes you think doesn’t it? If it doesn’t it should.

11 years ago / Reply

Merci,Cristina!scurt si cuprinzator!acum am inteles si eu ce e cu gazele acestea de sist,pentru ca era o nebuloasa totala in capul meu

11 years ago / Reply

Românii nu prea au idee despre ce înseamnă gazele de şist. Asta arată un sondaj realizat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Peste 60 la sută dintre cei intervievaţi susţin că nu sunt informaţi nici despre activităţile de explorare şi exploatare, avantaje şi dezavantaje. Dana Constantin are detalii. Îmi pare rău că nu putem sublinia în 30 de secunde de live toate avantajele și dezavantajele, mai ales când subiectul era sondajul Autorității. Vă recomand și jurnaliștii independenți, http://fracking.casajurnalistului.ro/. Pentru realitate, nu pentru scos din context

11 years ago / Reply

Draga Cristina,

Gazele de sist sau fracking sunt un subiect extrem de controversat dat. In primul rand banilor care vor rezulta din valorificarea acestei resurse.

Am vazut nenumarate documentare pe tema si din pacate semnam pt un dezastru ecologic de care nu mai putem scapa.

Nu e locul aici sa desfasor motivele pt care opinez astfel insa din pacate gazul asta natural e ultima zbatere a combustibililor fosili.

In loc sa aloce fonduri pt valorificarea
energiei curate:vant, apa, soare(deja exista masini electrice, deja exista case care sunt autisuficiente, etc, etc) societatea moderna se incapataneaza in autodistrugeri.

Poluarea cu gaz de sist e mai tacuta ca cea de tip Rosia Montana dar nu e cu nimic mai putin periculoasa.

Imi cer scuze pt expozeul de mai sus insa mi se pare

11 years ago / Reply

Necesar sa indemn cetateanul si factorii de decizie sa se informeze si sa nu se lase purtati pe valul materialismului.

Daca apa de la robinet se va aprinde si va fi toxica daca incidentele de cancer vir fi mari, terenurile agricole vor deveni inutilizabile ce vom putea face atunci?!

sper ca irganizatiile ecologice sa se sesizeze in acest sens si sa se formeze o opinie publica mai constienta si mai nepermisiva la asemebea idei aparent eficiente.

Leave a Comment


3 × eight =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!