ce faci cind ti se spune “poti sa faci o ciocolata a ta si numai a ta”?
te transformi imediat in copilul Charlie care merge la fabrica lui Wonka ca sa invete sa faca ciocolata.
ieri am fost la fabrica de ciocolata, in Heidi Chocoworld.
*
am invatat cum se face ciocolata – pe parcursul de la arborele de cacao pina la ambalajul final – si-am testat citeva combinatii de ingrediente care asortate cu lapte, cacao, ulei de cacao, lecitina au creat combinatia mea magica – ciocolata cu care sa pot spune ceva despre mine.
evident, primul lucru pe care l-am facut a fost sa gust toate ingredientele in stare pura, naturala – semintele de cacao, pastaia de vanilie, toate “accesoriile” gen piper, biscuite, nuca etc, asta pentru ca structura mea e cumva pe lucrurile foarte simple, basic si voiam sa simt din prima clipa cum e “temelia”.
asa am descoperit ca bobul de cacao e untos. si apoi am si vazut uleiul de cacao care am inteles ca e foarte hidratant si e utilizat si in industria cosmetica.
tot asa am descoperit ca la Heidi totul e cu produse naturale si ca, ceva foarte foarte simpatic, isi triaza furnizorii dupa calitate si … fapte bune. adica, la aceeasi calitate pentru produse va fi aleasa intotdeauna ca furnizor compania care are activitati sustinute de CSR, care e implicata concret si activ in viata comunitatii in care isi desfasoara activitatea.
pentru mine, lucrurile pe care le fac sau le experimentez trebuie sa aiba o poveste, un mesaj si sa aduca o imbunatatire- a vietii, a confortului, a sanatatii. in plus, parte din felul meu de a fi este sa nu merg pe aceleasi carari ca toata lumea, oricit de tare m-ar durea talpile ca drumul ales de mine nu e asfaltat.
asa ca primele lucruri pe care l-am avut in minte cind a fost sa fac o ciocolata a MEA, care sa spuna ceva despre mine, au fost sa aleg ingrediente care care sa contribuie cu ceva bun in organism si care sa ofere o experienta altfel decit suntem obisnuiti cind ne gindim la ciocolata.
stiam ca visual pot experimenta mai frumos pe ciocolata alba, asa ca asta am ales din prima clipa ca “baza”.
am testat pe aceeasi tableta de ciocolata 3 tipuri de combinatii urmind sa fac un mic focus grup pe prietenii mei ca sa aleg versiunea finala.
1. piper rosu si fistic – visual se combina minunat roshul boabei de piper cu verdele din fructul fisticului, iar pe baza alb galbuie a ciocolatei rezulta o idee de primavara. dincolo de asta, piperul roshu e usor fructat (seamana cu fructele de padure confiate, dar e ceva mai aromat), iar fisticul e usor uleios asa ca rezultatul e o combinatie echilibrata pe papilele gustative.
ambele au antioxidanti si magneziul de la fistic contribuie la o reactie de relaxare in organism, asa ca asta ar fi ciocolata zen, a relaxarii.
2. sare neagra si chilli;
sarea neagra este ultizata foarte mult in medicina ayurvedica, este afrodisiaca si este recunoscuta pentru faptul ca regleaza nivelul zaharului in singe; chilli e si el afrodisiac, dar e in acelasi timp un bun reglementator al tensiunii arteriale, are usoare efecte asupra centrilor durerii – poate fi un anestezic usor, si e un bun agent de drenaj.
combinatia asta cu ciocolata alba e foarte surprizatoare la gust, si ai nevoie de ceva curaj ca sa experimentezi sarat, picat si dulce in acelasi timp.
am numit-o ciocolata inimii, nu doar pentru ca are efecte afrodisiace, ci si pentru ca usorul efect anestezic al chilli-ului vrea sa spuna ca, pentru rasfat, e mai bine mai putina gindire si mai multa atentie pe inima/ pe emotie/ pe sentiment. si pentru ca atunci cind e vorba de dragoste, e nevoie intotdeauna de curaj.
3. cea de-a treia combinatie e aproape clasica: ghimbir si portocala.
ca sa fiu sincera am pus-o pentru ca imi placea combinatia de culori in tot ansamblul tabletei si pentru ca stiam ca acasa ar fi trebuit sa vin si cu ceva “normal” sau aproape de ceea ce isi imagineaza cineva ceva despre o ciocolata. dar n-am rezistat sa nu aleg ceva cu mesaj, aici ghimbirul care e si el afrodisiac. am numit-o ciocolata familiei.
pina ieri nu m-am gindit niciodata ce as spune daca e sa transmit un mesaj cu o ciocolata, fara niciun alt cuvint, dar acum imi place jocul asta si o sa mai fac incercari.
cu ciocolata mea sunt in acest moment in impas. nu m-am hotarit care dintre versiuni e cea mai potrivita. (am testat in proportii diferite ingredientele ca sa obtin gusturi diferite). voi ce ati alege?
***
experienta mea a facut parte din campania Mesagerii Sentimentelor prin care Heidi ne invita sa transmitem mesaje daruind ciocolatei pasiune, atentie si grija si ne provoaca sa facem declaratii de iubire si altfel decit suntem obisnuiti; fara vorbe, prin ciocolata, folosindu-ne de puterea naturala a celor peste 60 de ingrediente speciale din Heidi Ciocoworld.
daca vreti intra in joc, va puteti folosi si de aplicatia special creata pentru asta pe care o gasiti aici.
*
si inca ceva simpa simpa ce am descoperit la Heidi Chocoworld. Heidi a aparut din intiativa unor oameni buni, la propriu: o familie de elvetiei, Läderach, proprietarii companiei Confiseur Laederach AG, faimosi producatori de ciocolata premium.
in anii 90, imediat dupa Revolutie, au vrut sa ajute copiii din Romania si s-au gindit ca e mai util in loc sa aduca ajutoare de citeva ori, fara sa construiasca ceva pe termen lung, sa faca o fabrica de ciocolata al carei profit sa se duca la copiii fara parinti din Ro. asa a inceput Heidi si-a ajuns un brand care se exporta in 87 de tari;
cred ca o parte din succes vine nu doar din calitatea elvetiana a retetelor, ci si din karma buna: au inceput prin a face fapte bune. si continua; v-am zis ca isi aleg furnizorii dintre cei care fac fapte bune in comunitatile lor:)
foto Dragos Asaftei (Dragos a facut si el experiementul impreuna cu mine, si-a creat propria ciocolata cu un aparat de fotografiat pe ea; puteti vedea un fotoreportaj al zilei de ieri aici.)
ciocolata inimii 🙂
[…] iată și rezultatele: ciocolata albă făcută de Cristina Bazavan și cea neagră cu lapte făcută de […]
[…] citit recent, tastemakers- in online prin campanii pe bloguri : Carmen Albisteanu, Dragos Asaftei, Cristina Bazavan, Ligia Adam, Andra Ilias, […]