Anul acesta am fost in vizita la Ponderas Academic Hospital, parte din Reteaua de Sanatate Regina Maria. Nu sunt bolnava, nu era nimic legat de sanatatea mea sau a cuiva apropiat, ci de o veste buna.
Oamenii de la Ponderas Academic Hospital au adus in spital ultima generatie de robot da Vinci Xi, care urmeaza sa salveze multe vieti in Romania si care, cumva, va face bine multiplicat exponential.
Intr-o vreme in care vestile despre sistemul de sanatate din Romania sunt din ce in ce mai triste (avem mereu vesti despre lipsa medicamentelor, despre decese care ne par stupide sau despre zeci de medici care pleaca din tara), faptul ca o retea privata de sanatate alege sa investeasca in aparatura medicala de ultima generatie in favoarea calitatii vietii pacientului e ca o lumina importanta la capatul tunelului.
Am scris pe facebook imediat cum m-am intors de la vizita despre cat de curat era in spital si ce minunatii fac oamenii acestia, iar prima remarca a fost ca “nu e in toate spitalele, e greu de accesat pentru omul de rand”.
Doar ca asta e o privire care arata un unghi al dezamagirii. In cazuri grave de cancer la prostata de exemplu, multi oameni platesc bani grei pentru operatii la clinicile private de afara. Acum pot face aceasta interventie in Romania cu noul robot chirurgical daVinci Xi manipulat de un medic care opereaza in Danemarca intr-o clinica privata, cu aparate similare. Diferenta de cost este de peste 10.000 de euro, fara sa luam in calcul biletele de avion si costurile de cazare ale rudelor. Iar pentru o tara saraca cum suntem noi, pentru oameni care-si vand casele, masinile si ce au mai adunat intr-o viata de munca pentru a-si salva viata, diferenta aceasta de bani este imensa.
Ce face acest robot da Vinci Xi– noua achizitie a Ponderas Hospital Academy?
Vizibilitate crescută. Cu ajutorul daVinci Xi, chirurgul este mult mai aproape de zona operată, are o vizibilitate extrem de clară, mărită de peste 10 ori. O vedere 3D, în profunzime, până la cele mai mici detalii.
Chirurgul execută mișcări mai sigure. O mișcare amplă a chirurgului aflat la consolă este tradusă de robot într-o microdisecție foarte fină, mai sigură. Un alt avantaj semnificativ este că robotul filtrează tremorul inerent, crescând precizia mișcării.
Intervenții chirurgicale de mare precizie în cazuri oncologice –Gesturile precise permit disecția de mare acuratețe, milimetrică, a structurilor bolnave sau lezate. Astfel, chirurgul este sigur că a îndepărtat complet tumora și nu a afectat țesutul sănătos. Pentru pacient, acest lucru înseamnă că nu va suferi consecințe sau complicații cu impact semnificativ asupra calității vieții acestuia – rata complicațiilor fiind semnificativ scăzută față de alte tipuri de operații.
(Medicii explicau ca acum cu un asemenea aparat cu o asemenea precizie va putea fi operat cancerul de prostata, iar functiile sexuale ale pacientului vor ramane active, intacte, ceea ce nu era posibil in urma cu cativa ani )
Patologii diverse în care da Vinci XI face diferența – acest robot permite abordarea unor zone și patologii diferite, cu implicații complexe, în chirurgia oncologică, urologie, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgie toracică, endocrină sau ORL.
„Orice tehnologie e o promisiune de mai bine. La Ponderas Academic Hospital aducem în beneficiul pacientului abordarea multidisciplinară integrată în primul Program de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România. Ne legitimează să facem acest lucru – și ne îndeamnă la performanță, în același timp-, cele peste 30 000 de operații minim-invazive, peste 1000 de intervenții prin chirurgie robotică și cei peste 2000 de chirurgi instruiți în centrul nostru de training”, spune Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu – Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas Academic Hospital.
Echipa care va opera cu da Vinci Xi este formată din:
Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu – Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas Academic Hospital, pionier și promotor al chirurgiei minim-invazive în România, Dr. Mircea Onaca Medic Primar Urologie, întors recent în România pentru a putea opera la cele mai avansate standarde, după 20 de ani petrecuți în Olanda și Conf. Dr. Victor Tomulescu – Medic Primar Chirurgie Generală, unul dintre pionierii chirurgiei robotice din România.
Alături de aceștia va fi o echipă de medici asistenți de chirurgie robotică formată din Dr. Gheorghe Niță – Medic Primar Urologie, Dr. Bogdan Smeu – Medic Specialist Chirurgie Generală și Dr. Ionuț Hutopilă – Medic Specialist Chirurgie Generală. Echipa medicală se va extinde continuu în Ponderas Academic Hospital, potențând valențele multidisciplinare oferite de da Vinci Xi.
2 lucruri care ma emotioneaza si imi dau sperante ca va fi mai bine si in Romania
Cei de la Ponderas Academic Hospital parte din Reteaua de Sanatate Regia Maria l-au convins pe Dr. Mircea Onaca sa se intoarca acasa sa opereze, domnia sa lucrand intr-o importanta clinica private din Olanda, intr-o vreme in care medicii romani voiau sa plece.
Al doilea lucru care imi da o stare de bine e legat de centrul de training Surgical Training Institut din Ponderas Academic Hospital: au mai adus un robot da Vinci Xi doar pentru antrenamente… Iar tineri medici vin si invata pe acest robot intr-o sala de operatii special dotata pentru training. Mi se pare aproape un lux pentru o tara ca Romania care a ramas in vremea dintre cele doua razboaie in multe spitale judetene, dar beneficiile de aici vor fi multiplicate exponential.
Sigur ca unii dintre tinerii chirurgi care se familiarizeaza cu aparatura da Vinci Xi e posibil sa ramana in spital, dar chiar si asta inseamna mai multe posibilitati de operatii, mai multi pacienti care vor fi tratati la costuri mult mai mici decat in clinicile private din strainatate.
Si mai e ceva care ma emotioneaza legat de Reteaua de Sanatate Regia Maria: la Maternitatea Baneasa, o prietena apropiata a avut posibilitatea unei interventii chirurgicale foarte complicate care i-a salvat pe gemenii ei. Care sunt astazi bine mercic, voiosi, mari vitezomani la mers si foooooarte galagiosi.
Iata cum arata robotul da Vinci Xi