globul de sticla -uneori ti-e mai bine cind esti egoist

De cite ori plec in tara pentru un proiect ori articol ma apuca disperarea si, cind ma intorc acasa, stau ore in sir covrig in pat.

***

Vineri, 19 martie, intr-un sat de linga Tulcea

Un copil de 7 ani plinge ca nu l-a lasat frate-su sa-si ia ceva de la magazin.
– hai Adi urca pe bicicleta, o sa obosesti pina acasa, zice fratele care e cu 2 ani mai mare.
Cel mic bodoganeste ceva neinteligibil si continua sa mearga hotarit in fata bicicletei.

Adi e in clasa I-a intr-un sat in care mai sunt doar 27 de copii. Cu el in clasa, la invatatul alfabetului, mai sunt inca 6 pusti.
Pe ulita pe care merg, din 22 de case doar 6 mai sunt locuite, restul sunt ruine sau au lacate mari la porti. Proprietarii sunt la munca in Spania.

Adi merge mai departe in fata bicicletei. Are un fes rosu cu mot albastru si o geaca pe care, cu siguranta, au imbracat-o altii inaintea lui. Merge pe ulita aia pe care, pina la ei, de o ora n-a mai trecut niciun picior de om.

E atit de multa liniste incit, desi sunt la 200 de metri de mine, vintul le aduce vorbele si stiu ce-si spun.

Cind ajunge in dreptul meu se uita cu mare curiozitate, iar eu ma simt o aratare. Imi zimbeste, uita repede de supararea lui si spune vesel:
– Sarumina. Cautati pe cineva?
– Cimitirul, vreau sa ajung la cimitir.
– Pai e dincolo de sosea, la intersectie. Mai mergeti.
Imi arata apoi scoala lui, imi spune ca in clasa sta si cu cei dintr-a II-a, ca frate-su e intr-a IV-a, in timp ce eu ma gindesc ca, in salbaticia asta, el n-a vazut niciodata un calculator, nu s- a jucat niciodata cu cine stie ce traznaie electronica; probabil ca n-a descoperit nici jumatate din dulciurile destinate virstei lui si ca n-a gustat nici macar 20 dintre ele.
Mi-e frica sa-l intreb daca a iesit vreodata din satul asta, daca a fost la oras- oricare oras ar fi fost ala – ca sa vada si el altceva din lume.

Nu-i tace gura, povesteste ca scoala e intre brazi, ca frate-su o sa trebuiasca sa mearga la scoala din alt sat. Se gindeste sa mearga cu mine la cimitir sa-mi arate locul, ca sa mai vorbeasca si el cu cineva.

– E departe, trebuie sa ajungem acasa, spune cel mare in timp ce se suie pe bicicleta. Sarumina.

Adi pleaca cu frate-su si, dupa citiva pasi, se intoarce: “Sarumina”

Ii zimbesc ii mai spun o data “la revedere “ si ma gindesc ca la cit e de istet si de indraznet, daca s-ar fi nascut intr-un alt loc, ar fi avut o viata mult mai frumoasa.

***
Citeodata imi doresc sa nu vad lucrurile astea, sa nu simt tristetea unui copil care e mai sus decit locul in care s-a nascut si sa nu anticipez cit de mult o sa sufere in anii care vor urma.

Imi doresc sa ramin acasa, in globul meu de sticla, unde – daca nu stiu si nu simt tristetile astea – mi-e mai bine. Stiu ca e egoism, dar uneori ti-e mai bine cind esti egoist.

*
De Pasti string jucarii si dulciuri pentru copiii din sat. Sunt 27 cu totii. Va bagati?

10 Comments Published

14 years ago / Reply

Buna Cristina,

Eu doresc sa ma bag in aceasta actiune caritabila.Daca doresti sa te ajut,te rog sa imi spui, o voi face cu mare drag si placere.

Astept un semn de la tine,

Sorina

14 years ago / Reply

Încerc să adun de pe unde pot ce pot. Unde ţi le putem aduce?

14 years ago / Reply

Eu ma bag. Asteptam detalii!

14 years ago / Reply

nu e chiar o actiune caritabila.
e un gest pur si simplu

daca vreti sa contribuiti, aduceti dulciuri si jucarii la redactie la tabu
str constantin balacescu nr 8

multumesc frumos

14 years ago / Reply

desigur ca ne bagam 🙂

[…] Bazavan spune o poveste frumoasă şi are o iniţiativă curajoasă care merită susţinută. Să ducă jucării şi dulciuri […]

[…] Tweets about this great post on TwittLink.com […]

14 years ago / Reply

daca ai niste coordonate legate de varsta/sex ar ajuta. thx.

14 years ago / Reply

am sa sun la scoala. nu stiu nimik in plus. doar m-a impresionat copilul ala si am zis sa le facem o bucurie, instant, fara alte scopuri sau asteptari

miine ma ocup, azi e ziua mea libera.:)

14 years ago / Reply

Azi am aflat despre initiativa dvs. Pot sa contribui si eu cu cateva lucruri potrivite, cele mai multe dintre ele, pentru fetite intre 0 si 4ani dar as putea sa le aduc luni, 29.03. E bine? Nu e prea tarziu?

Leave a Comment


+ seven = 9


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!