cochetarie si demnitate

“cit e ceasul? 12 fara un sfert, vezi la 12 fara un sfert am zis ca vin si am venit. si tu esti deja gata”, i-a spus un domn la 70 si ceva de ani sotiei sale care il astepta pe un scaun intr-un salon de coafor.
doamna, proaspat vopsita, coafata si cu manichiura facuta, s-a ridicat cu greu de pe scaun, sprijinindu-si cei 70 de ani intr-un baston de lemn, maro.
“iti multumesc ca ai venit”, a spus calma cu aceeasi privire calda cu care se uitase pe fereastra in ultimele 10 min, de cind doamnele din coafor o pregatisera de plecare.

*

“Vine aici de 20 de ani, la fiecare 2 saptamini, iar domnul Cornel o ia punctual de fiecare data”, mi-a explicat mai tirziu responsabila salonului, doamna Ani.

Habar nu am cum o cheama pe doamna cu parul alb care la mai mult de 70 de ani isi pastreaza cochetaria feminina cu o demnitate pe care i-am invidiat-o in dimineata asta. sunt sigura ca nu o dau banii afara din casa si cu toate acestea, vine la coafor la fiecare 2 saptamini pt ca se respecta pe sine.

era asa de frumoasa cu toti anii pe care-i purta si cu mindria bunului simt cu care vorbea cu toata lumea, incit m-a impresionat teribil. cum m-a impresionat si mindria domnului Cornel, ca si-a luat sotia cu maxima punctualitate. au plecat tinindu-se de mina, iar in miinile celelalte sprijinindu-se in bastoane.

o sa ma intilnesc cu doamna aceasta, peste doua saptamini:)

*

incepe sa-mi placa in cartierul meu cel nou.
cum nu imi functioneaza inca toate lucrurile prin baie (renovari, curatari etc) am cautat un coafor prin vecini sa ma spal pe cap.

asa am ajuns la salon Gioconda, care tine de Igiena, cu doamne care lucreaza acolo de 20 de ani.

7 Comments Published

13 years ago / Reply

Sa imbatrinesti cu cochetarie si demnitate nu e lucru usor. Sa faci chestia asta in Romania, e cu atit mai greu.

Mi-ar placea sa stiu povestea ei. Intotdeauna m-au impresionat oamenii de acest gen. As vrea sa stiu ce resurse interioare gasesc ei pentru a duce in spate atitia ani in acest fel…sa ajunga la o virsta inaintata cu zimbetul pe buze. Cu un gust dulce si nu cu unul amarui.

13 years ago / Reply

si eu vreau sa-i aflu povestea. o voi mai intilni la coafor si voi vorbi cu dinsa

13 years ago / Reply

imi aminteste de doamna giselle, la care am locuit in franta; care, la 68 de ani, mergea saptamanal la coafor. statea in casa numai in bluze de matase, pantofi cu toc si neaparat perle. fusese bijutier. expresia ei: “il faut se regaler”. avea un bun simt si maniere rar intalnite.

13 years ago / Reply

Mi se mai intampla si mie sa intalnesc din cand in cand cate o doamna adevarata. De fiecare data ma bucur ca exista si imi fac morala ca eu sunt grabita si neatenta, desi am in fata mult mai multi ani decat dumnealor.
Cel mai tare m-a impresionat o doamna trecuta de 80 de ani care observase ca duduile studente vin la spital inaintea domnului doctor si avea grija sa isi faca toaleta si sa se rujeze inainte ca noi sa intram in salon. Le mai mustruluia si pe colegele de salon mai nepasatoare care nu se sinchiseau nici sa ne raspunda la salut.

Si imi mai plac gentlemanii adevarati. L-am cunoscut de curand pe domnul Neagu Djuvara…mi-am dorit atat de tare sa fi trait macar o viata in alta epoca!

13 years ago / Reply

O prietena imi spunea ca in Romania femeile isi pierd frumusetea dupa 30 de ani pentru ca nu mai au grija de ele sau pentru ca nu isi mai permit material sa se intretina la saloane de infrumusetare.Ma bucur ca o contrazici cu articolul tau.O sa-i trimit si ei un link.Poate ca exemplul este valabil si pentru barbati care,acum spun eu asta,dupa 30 de ani uita sa arate bine.

[…] articolul Cristinei Bazavan si ma gandeam la … ea! Ne stiam de vreo 7 ani cred – discreta, eleganta, intotdeauna […]

[…] acesta am inceput sa pun informatii in spatele gesturilor doamnei Gigi. Asa am aflat ca bastonul despre care scriam aici, nu e doar de batrinete; il are de la 20 de ani de cind muschii picioarelor au inceput sa cedeze. […]

Leave a Comment


7 + eight =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!