Julie Taymor's CalibanJulie Taymor's Caliban

tu cind te-ai simtit european in romania?

e o campanie la radio guerrilla in care ascultatorii sunt invitati sa spuna un moment din viata lor cind s-au simtit europeni in propria tara. e un alt fel de a vedea si lucrurile pozitive din Romania.

pentru ca aud in fiecare dimineata campania asta, mi-a ramas in minte, iar vineri seara la cinema corso , mi-am amintit de ea.

*

era trecut de 11 seara si in fata mea, linga ecranul de cinema era o doamna care vorbea despre Sandy Powell. n-auzisem de Sandy , dar doamna povestea cu naturalete ca si cum as vorbi eu despre prietenii cu care merg la cafea, neostentativ, doar informativ, ca Sandy a facut costumele pentru Shakespeare in love si toate filmele lui Scorsese, si-a luat si niste Oscaruri. dar acum era Sandy care i-a facut si ei costumele pentru filmul pe care-l vazusem.

era asa de naturala si fireasca descrierea, iar cinematograful corso proaspat renovat imi aducea aminte de BAM, NY, incit pentru citeva secunde nu m-am simtit nici europeana, nici romanca, nici americanca -> ci un om care apartine unei societati care se bucura de globalizare.

*

We are such stuff as dreams are made on, and our little lives are rounded with a sleep, e o replica din filmul pe care tocmai il vazusem, Furtuna ( dupa Shakespeare, cu Hellen Mirren – Prospera, nu Prospero:) ). doamna din fata mea era Julie Taymor , daca n-ati fost simbata la Corso ati pierdut o sansa de a va simti mai mult decit european.

de a fi pur si simplu mindri, un fel de mindrie din aia patriotica ( uite ce  minune se intimpla la noi pe bulevard intr-un cinematograf in care lumea nu mai intra pentru ca vrea la mall) pe care nu o mai promoveaza nimeni.

*

Julie Taymor a fost invitata Romanian International Film Festival 2011. am avut onoarea sa fac un interviu cu ea, il puteti citi aici.

*

ar trebui sa vedeti Tempest ( Furtuna) in versiunea lui Julie Taymor; e o intilnire frumoasa dintre Shakespeare, Matrix, Inception = lumea viselor.

*

*

chiar asa, tu cind te-ai simtit european in romania? (eu n-am premii de dat ca Radio Guerrilla, dar mi-ar placea sa stiu momentele voastre de mindrie/bucurie )

11 Comments Published

13 years ago / Reply

European…
La Festivalul George Enescu, in sala sau in Piata festivalului unde predominau fete de melomani sau turisti 🙂 E greu sa aduni o ‘multime’ de calitate;
La Sibiu cand a fost Capitala Europeana si cand pe strazi puteai auzi toate limbile pamantului, in plus orasul arata grozav (e frumos mai mereu Sibiul, oricum)
Cand am vazut Marti dupa Craciun pentru ca a fost (sper sa nu gresesc) primul film premiat romanesc care nu vorbeste despre o realitate locala, ci impresioneaza vorbind despre probleme universal valabile
Cand am facut parte din organizarea unui congres de chirurgie international si am primit/plimbat/discutat cu somitati din toate tarile. Ma rog, asta nu se pune… ne-am simtit internationali 🙂

13 years ago / Reply

frumos.

13 years ago / Reply

Ar trebui sa ne simtim europeni in Romania zilnic, si asta nu doar pentru ca facem parte din acest continet.
Insa se pare ca avem ceva distanta de Europa, cam 20-30 de ani, si doar la salarii, ci la gandire (mentalitate), caci se pare ca noi romanii nu ne respectam pe noi insine, cum dar sa ne respecte altii?
Mai toate tarile europene isi promoveaza atuurile, cultura, lucrurile pozitive, cateodata chiar cu pretul unor campanii patriotice manipulative, la noi asa ceva nu se vede, probabil din lipsa de “forum”.

13 years ago / Reply

Când sunt cazat la un hotel de 3 sau 4 stele în România!
Suntem mult peste majoritatea hotelurilor europene (din aceeași categorie): camere mari, moderne, dotări noi. Plus internet gratuit și de mare viteză, cum nu găsești NICĂIERI în Vestul Europei!

13 years ago / Reply

da, si eu ma gindesc la asta adesea cind sunt in strainatate:)

sa mai concertati si voi prin bucuresti ca vreau si eu sa vin sa va vad…

13 years ago / Reply

la sibiu, in festival, in orice moment 🙂

13 years ago / Reply

da, si eu si la FITS si la TIFF si la Anonimul… 🙂
si-acum si la Ro IFF:)

13 years ago / Reply

La Sibiu, la Faust, desi am mers o noapte cu trenul de la Iasi ca sa ajung sa vad piesa de teatru. Si, mai nou, la deschiderea stagiunii Operei Nationale Romane din Iasi.

12 years ago / Reply

La Summer Well Festival, mi-a placut foarte mult locul, lumea,organizarea.
Si la Straja cand am fost la schi in februarie, mult peste Valea Prahovei.

12 years ago / Reply

Ma simt european cand vad camioanele incarcare cu Dacii ce merg catre frontierele de vest ale Romaniei.

[…] *** am mai scris un alt motiv pentru care ma simt parte din Europa aici […]

Leave a Comment


three + = 5


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!