dan dragomirdan dragomir

Siemens Race, oameni si povesti, ziua 3

cind esti intr-o competitie, desi stii ca e mult mai importanta experienta participarii, instinctul tau intervine si te lupti sa cistigi. la fel e si in Siemens Race.

daca ati fi linga noi la momentul la care avem Quiz-uri (un set de 5 intrebari pe care le rezolvam cu ajutorul comunitatii de pe facebook) sau teste (probe pe care trebuie sa le trecem singuri, adesea sunt de indeminare) v-ar amuza tare cum, in doar citeva clipe, atmosfera de gasca se transforma: toti ne dorim victoria, aerul vibreaza in jur de la tensiunea intre competitori, glumele incep sa intzepe.

ieri insa a trebuit sa facem o fotografie cu colegul de competitie pe un traseu din Park Aventura (aici fotografia cu Cristina Chipurici, colega mea de competitie; daca o votati intr-un poll, avem sanse sa mai luam vreun punct), iar acest test a schimbat putin regula. fara sa ne dam seama, centrul de atentie s-a mutat pe reusita cu propria persoana (sa poti sa termini traseul de catarare prin copaci), pentru ca nu aveai nicio restrictie de timp/dificultate a traseului.

nu mai era validarea in raport cu ceilalti, era validarea cu propria persoana, propriile forte.

iar victoria celor care au facut cite un traseu in Park Aventura s-a masurat in adrenalina pe care o ghiceai din gesturile lor (“mai facem unul?”) si in increderea de sine data de reusita ajungerii la finish, dupa conditii extreme.

eroul meu de ieri a fost colegul Dan Dragomir. pentru cei care nu-l stiu, Dan e ca un ursulet – linistit, bonom – si nimic din felul lui de a fi nu ti-ar fi dat indicatii despre faptul ca practica genul asta de aventura care amesteca distractia cu sportul extrem.

Dan nu doar ca si-a facut traseul, dar cind era aproape la final s-a oprit sa ajute niste copii. Si-a stat cu ei pina cind au trecut de o proba dificila, incurajindu-i si dindu-le indicatii. “am fost cu copiii mei in asemenea parcuri, stiam cit de speriata era fetita”, a fost explicatia lui.

Foto Alex Mazilu

***
Omul care traieste in viitor

Nu cred ca stiati ca undeva in centrul Brasovului e o cladire din sticla unde muncesc niste creiere luminate ale Romaniei. Cercetatori si programatori Siemens care lucreaza la gasirea unor solutii tehnice pentru aparatura medicala sau industriala care va fi folosita in toata lumea in 7, 10, 20 de ani. (foto Dan Dragomir)

Ieri am fost in vizita la Research & Development Center Siemens si l-am cunoscut pe omul catre traieste in viitor: Constantin Suciu, Head of Departament Corporate Tehnology Siemens. Domnul Suciu cerceteaza impreuna cu colegii sai lucruri pe care cind le rostesti iti par fragmente dintr-un film SF: solutii tehnice pentru orase inteligente ( interactivitatea masinilor din traficul urban intre ele sau in relatie cu semnele de circulatie (!!!) ) sau algoritmi in domeniul imagisticii medicale – interpretarea optimizată a imaginilor ( modele computationale pentru inima, pentru ca dupa o simpla ecografie sa fie asociata cu o imagine computerizata in 4D, prestabilita intr-o baza de imagini potentiale – pentru realizarea unor interventii chirurgicale via computer, cu minimum de incizie).

Solutiile tehnice gasite in departamentul de cercetare din Brasov sunt aplicate in realizarea de produse pentru trei dintre domeniile de activitate Siemens (Infrastructura, Energie si Medical), cel de-al patrulea (Industrie) e dezvoltat in centre din alte zone ale lumii.

Daca vreti sa stiti cam pe unde vom fi in 20 de ani, direct de la cei care inoveaza in tehnologie, iata ceva care va va lasa cu gura cascata.

Omul viitorului nu va mai merge la spital, va avea in casa aparate care il vor asista medical in timp real; din simpla utilizare a unor instalatii din casa (de exemplu, WC-ul), senzori instalati strategic vor face analize medicale si va sti daca s-a imbolnavit de ceva. Iar in cazul unei situatii de urgenta va fi asistat de la distanta de medici.
Masinile vor “vorbi” pe strada intre ele, dar si cu semnele de circulatie sau cladirile, luind decizii inteligente in trafic.


” As fi putut ramine in Anglia dupa ce am facut doctoratul la Nottingham, dar n-am vrut. M-am intors acasa si dupa 6 luni a venit Siemens in Brasov”, ne-a spus Cosntantin Suciu. Astazi lucreaza, din Brasov, cu centre de cercetare din toata lumea, inclusiv de la celebra facultate Princeton (poate ca sunt centre si mai importante, dar asta mi-a sunat mie cunoscut).

Sper sa faca cineva cit mai curind un interviu tv cu domnul Suciu pentru ca e atit de atipic pentru societatea noastra si-ar putea fi un super exemplu. E printre cei care influenteaza viitorul tehnologiei in lume, sta la Brasov si, desi si-ar putea permite orice (unele lucruri platite de Siemens, chiar), nu are nici o masina foarte scumpa, nici cine stie ce super telefon.

***

Desi nu cred ca asta a fost scopul initial, domnul Suciu – cu modestia sa- ne-a vorbit despre acelasi gen de validare ca experienta din Aventura Park; a fost nu doar o lectie despre cercetarea Siemens, ci si una despre cum sa te simti bine in mintea ta si cu propriile victorii/infringeri/temeri, pe traseul tau.

Razvan Baciu a facut un super filmulet din Aventura Park

***

in competitie suntem in continuare pe locul 3, astazi avem un singur test – la o pista de karting din Bacau, banuiesc ca un test de aptitudini, deci sunt sanse sa mai coborim in clasament.
dar e mult prea frumoasa experienta in sine si intilnirea cu atit de multi oameni frumosi (plus povestile lor speciale), incit am iesit deja cistigatoare.

***

In Siemens Race 2012 mai participa Alex MaziluRazvan BaciuAlex Negrea– Adrian CiubotaruAndrei Crivăț– Marius SescuDan Dragomir – Răzvan Pascu .

8 Comments Published

[…] Cristina a scris despre oameni si povesti. […]

12 years ago / Reply

Va multumesc pentru aceasta inpartasie. Interesant ceea ce ati scri mai ales ”Omul viitorului nu va mai merge la spital, va avea in casa aparate care il vor asista medical in timp real; din simpla utilizare a unor instalatii din casa (de exemplu, WC-ul), senzori instalati strategic vor face analize medicale si va sti daca s-a imbolnavit de ceva. Iar in cazul unei situatii de urgenta va fi asistat de la distanta de medici.
Masinile vor “vorbi” pe strada intre ele, dar si cu semnele de circulatie sau cladirile, luind decizii inteligente in trafic.”. Asteptam alte vesti pe acest blog, va multumesc! Marian Dumitru
office.mariandumitru@gmail.com

12 years ago / Reply

Pfuai, cât de frumos! Vă invidiez pentru că vizitaţi atâtea locuri interesante şi aflaţi informaţii noi şi mişto. Pe de altă parte, îmi imaginez că sunteţi deja rupţi de oboseală cu toţii. Dar sunt sigură că merită.
Distracţie faină în continuare şi succes!

[…] mai scris: Cristina, Răzvan, Alex, […]

[…] Siemens Race, oameni si povesti, ziua 3 […]

[…] un jurnalist cu experienţă poate s-o facă. Siemens Race, oameni şi poveşti – ziua 2 | Siemens Race, oameni şi poveşti – ziua 3 | Siemens Race, ziua 4 | Siemens Race: ziua 5, din inimă | Siemens Race, ziua 6: ca-n […]

[…] avut parte de o nouă aventură offroad. Una din puținele chestii care îmi plac la fel de mult ca Aventura Parc, offroad-ul e o chestie pe care am descoperit-o acum doi ani și nu mă mai satur. Am avut parte de […]

10 years ago / Reply

Ca mentiune, Siemens Brasov nu lucreaza cu Universitatea Princeton, ci cu sediul Siemens localizat in orasul Princeton 🙂

Leave a Comment


8 × eight =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!