ta5ta5

Tara lui Andrei, part 1

vin dintr-o familie nu foarte instarita; in copilarie, numarul taberelor scolare la care am fost incap pe degetele de la o mina, iar dintre ele, majoritare au fost taberele de matematica, pentru ca eram olimpic.

stiu deci ce inseamna emotia si freamatul de dinainte de a merge intr-o tabara si mai stiu ce inseamna sa te intorci in orasul tau mic, printre colegii tai de scoala, cu povesti dintr-o tabara mare; o tabara in care activitatile n-au nimic de-a face cu experienta din scoala.

acesta e motivul pentru care saptamina aceasta sunt in Tara lui Andrei, tabara de vara creata de Petrom pentru copiii din comunitatile unde isi desfasoara compania activitatea.

***
Tabara Tara lui Andrei a inceput acum 5 ani ca o activitate de vara pentru copiii angajatilor din benzinarii. Dupa doi ani proiectul a luat amploare si s-a transformat premiul pentru un concurs national de proiecte pentru sustenabilitate eco, intre scoli.

Anul acesta concursul s-a desfasurat in comunitatile in care Petrom isi desfasoara activitatea, iar in tabara de la Tarlugeni in acest moment sunt copii din 5 scoli – adica 125 de nabadaiosi care sunt implicati in multe actiuni de educatie eco, de lectii stiintifice amuzante (despre elementele esentiale ale naturii: apa, aer, foc, pamint).

***

cind am plecat de acasa, aveam un gind: sa scriu povestea unui copil care iese pentru prima data din satul lui pentru care experinta din tabara inseamna o transformare, o deschidere catre o lume noua, intelectuala si sociala.

dupa prima zi, stiu ca nu e vorba doar de transformarea copiilor, ci si de a tinerilor care sunt voluntari si, sper din tot sufletul, ca va fi si transformarea profesorilor care-i insotesc pe copii.

echipa organizatoare le-a explicat frumos si motivational ca ei, tinerii voluntari, sunt modele pentru pustii din tabara – cind iesi pentru prima data undeva fara parinti, iti iei ca model pe cei mai apropiati de virsta ta, nu pe profesori – iar ei s-au mobilizat si activat intr-un fel care te surprinde: cer sfaturi cum sa-i ghideze pe copii sa faca lucrurile bune, fara sa para ca le interzic ceva, invata trucuri cum sa le capteze atentia copiilor, cum sa le tina ocupat timpul intre doua activitati intr-o formula creativa etc.

staful tehnic – cu medic, psiholog, profesori, animatori, voluntari – are in fiecare seara o sedinta administrativa unde se invata indirect un fel de psihologie aplicata pentru copii.

***
eroii mei de ieri au fost tinerii de la ecoXtrem care s-au organizat exemplar pentru a tine sub control 50 de copii in Aventura Parc. au avut vorbe de incurajare pentru fiecare pusti care tremura la un obstacol dificil, au gasit solutii pentru a-i face sa zimbeasca in orice moment, chiar si atunci cind – pentru ca erau prea mici – nu aveau voie pe trasee mai complicate si aveau ochii in lacrimi de necaz.

cel care e cu spatele in aceasta fotografie este Adrian Ghencea de la ecoXtrem, unul dintre eroii mei de ieri. tot respectul meu pentru rabdarea si energia lui, pentru diplomatia si empatia lui aflate intr-un melange perfect cu fermitatea.

iata ipostaze ale activitatilor de ieri si astazi dimineata.

Irina a cintat in masina, la microfon in fata a 50 de persoane. are o voce frumoasa si calda, sustinea bine ritmul si pauzele dintre note; o trada un usor tremolo si doar daca erai atent intelegeai cit de multe emotii are. sunt sigura insa ca aplauzele si uralele finale au pus o caramida la temelia increderii in propria-i persoana. si ca astfel, efortul ei de a-si invine emotiile, a fost rasplatit. profund, pe termen lung.

***

intre copiii care sar de bucurie, daca va uitati cu atentie e un copil care sta jos cu geaca in cap. Il cheama Florin si tocmai pierduse intrecerea in care i-ar fi fost asistent Renatei – cercetatoarea care le preda lectii trasnite despre aer. a stat 5 minute suparat, dar Renata nu s-a lasat; a facut ea cumva sa-l rasplateasca si sa-l aduca linga laboratorul ei ceva mai tirziu ca sa zimbeasca din nou.

(mi-ar placea ca si profesorii din scolile de oriunde sa aiba determinarea fetelor de la Fun Science de a-i bucura pe copii in timp ce le povestesc notiuni despre fizica, chimie, biologie. va povestesc zilele viitoare pe larg despre ele )

***

un mesaj din curtea taberei, in locurile unde simpaticele de la Fun Science fac lectii pline de umor: “de ziua lui Andrei se arunca la cos obiceiurile proaste!”

Leave a Comment


seven + = 10


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!