mamaia shutterstockmamaia shutterstock

Mamaia, aceasta perla de plastic a litoralului romanesc pe care sper sa calce cineva

pentru ca am fost la mare cu ceva treaba, in acest week end m-am plimbat prin Mamaia. mai exact o ora simbata seara (dupa prestatia actoriceasca pe post de Stefan cel Mare a domnului Mazare) si 2 ore duminica dimineata .

Mamaia – e aceasta statiune in care masinile sunt mai importante decit oamenii.
Evident ca ghertoiul isi ia masina 4X4, lata cit intrarea de la un hotel de 5 stele (adevarate, nu de Mamaia) si daca a investit in masina trebuie sa stie lumea ca o are. Ea il insoteste mereu si trebuie parcata in raza imediata de actiune, ca sa poata fi aratata cu degetul celor pe care-i striga “bossss”.
Cum domnul Mazare intelege in detaliu gindirea acestor rafinati cunoscatori de caroserii, le-a rezolvat problema: masinile sunt reginele, au spatiile cele mai mari, cele mai la vedere.
Asa se face ca soseaua, plus trotuarul, plus lounge-urile de linga bordura, au o latime egala cu plaja. Pentru ca, desigur, nisipul si marea sunt doar niste accesorii de vacanta pentru masina.
O recomandare pentru la anul: puteti sa puneti placute in dreptul masinilor cu numele/porecla bizonului si numarul de telefon. Pentru caprioare.

Mamaia aceasta statiune rafinata unde caprioarele poarta pietre pe costumele de baie. Swarovski.
(n-am fotografie pentru ca mi-a fost teama ca o sa iau bataie de la insotitorul unei domnite care avea pietroaie de toate culorile cusute pe sutien. Adica pietre colorate cam cit capacele de bere.)
Aceleasi caprioare care au, desigur, copite in/la picioare. Roz, desigur. (genul ala de incaltari bascheti cu platforma, care arata ca niste copite…)

Mamaia – locul in care fotografiile de vacanta nu mai sunt cu “colorata miine-i gata” ci la lounge, pe canapea, cu picioarele frumos incrucisate, ca sa poata fi puse pe facebook pentru o viitoare recolta.  Si pentru ca e cerere, apare si oferta: fotografii au mini studiouri pe plaja, anuntate cu steaguri care flutura in bataia brizei.

Mamaia – aceasta statiune de lux in care oamenii stau precum sardelele in constructii care l-ar face pina si pe Ceausescu invidios pentru eficienta. Ai totul in 9mp, balcon, baie, masa, casa… si chilotii vecinului.
Si unde nu pare ca se va schimba ceva in anii viitori intrucit constructiile la care se munceste acum sunt pline de rafinament arhitectural si de atentie pentru spatiul viitorului locatar.

Mamaia – locul in care nu trebuie sa se auda marea pentru ca vizitatorii pot avea cosmaruri. Ei functioneaza doar cu basi ritmati non stop, altfel le plesneste capul de liniste si e posibil – dar trebuie evitata aceasta situatie – ca in cele citeva secunde de liniste sa le apara in micul creieras vreun gind, despre orice. Sunt in vacanta, cum sa se oboseasca la intilnirea cu vreun gind?!

Mamaia – locul unde vindem iluzia luxului cu stele puse pe frontispiciul hotelului, cu sampoane pompoase in camera, dar uitam sa le punem si prize turistilor. Altele decit cele la care e proptit televizorul si aerul conditionat.

Mamaia -locul care n-o sa ajunga niciodata ca Ibiza, oricite fete in chioti – sau fara – o sa urcam pe boxe si care alegorice, atita timp cit magazinele de pe plaja se numesc “minimarket non stop” sau “la grigore”, iar notiunea de obiect de design se rezuma la o lingura de lemn sau un fluier din lut. (pt cei care nu au fost la Ibiza – ei beneficiaza in statiunea in care e multa galagie si mult sex, si de citeva dintre cele mai cool magazine de design interior/ fashion din lume ).

Mamaia – locul care face atit de mult rau oamenilor, in educatia lor, in bunul lor simt, in orice reper. Destinatia care ne e prezentata atit de des la televizor incit devine aspirationala pentru oameni care muncesc un an intreg pentru o vacanta.

Mamaia – locul in care televiziunea devine restaurant.

Mamaia – aceasta tristete de loc, ambalat cu sclipici ca sa nu i se vada gunoaiele. o perla de plastic care e vinduta oamenilor drept bijuterie valoroasa si, fir-ar, nu exista nicio institutie de protectie a consumatorului care sa-i pedepseasca pentru asta.

Imi doresc tare sa vina o tornada, cea mai mare tornada, peste Mamaia asta. Si le multumesc din suflet prietenilor mei ca nu aleg ca destinatie de week end aceasta localitate.

 

foto cover shutterstock

9 Comments Published

10 years ago / Reply

Păi, dacă Vama nu mai e ce a fost…

10 years ago / Reply

sa-ti zic si versiunea la fel a trista a unui constantean: prizonier in propriul oras
– mamaia iese din calcul, din motivele enumerate de mai sus
– nu mai ai unde parca nici in oras decat cu mare greutate pe acelasi motiv de turisti
– ai vrea sa pleci la plaje din apropiere unde sa auzi totusi marea dar risti sa ramai blocat in trafic, fiindca toti vor sa caute acele plaje
de exemplu, aseara la plecarea din Olimp am preferat sa evitam zona de bara la bara Eforie luand-o prin niste sate pitoresti la apusul soarelui desi am oclit poate cu niste km
(nu dau public nume nici de plaje mai exact, nici de satuce pentru ca as vrea sa ma mai bucur si eu totusi de cateva ore de relaxare la preturi decente 🙂 )

10 years ago / Reply

Esti cam egoista, nu crezi, sa tii numai pentru tine ceva bun…

10 years ago / Reply

Am fost de curand in Mamaia, fortata de imprejurari. Ai punctat foarte bine ce e in Mamaia. Dar exista o oaza de rai acolo, am descoperit-o de curand. La Oha Beach si e inspre nord, aproape de Navodari. Acolo liniste, muzica buna si in fiecare miercuri teatru. Doua zile am ales sa merg pe jos 4km ca sa simt si eu ca sunt la mare si sa ma bucur de mare, valuri, liniste &co… 🙂

10 years ago / Reply

Mamaia este acum decat pentru o anume categorie de oameni, nu genul nostru de prieteni! de accea am renuntat de cativa ani la litoralul romanesc, prefer Grecia unde calitatea oamenilor este deosebita!

10 years ago / Reply

In mare, ca veni vorba de mare, bine surprinse locurile, oamenii si realitatea, in general. Pot aprecia implicarea si responsabilitatea civica a autoarei chiar si numai la nivelul de articolas de blog. Nu inteleg insa, ca localnic ce platesc taxa de infrumusetare statiune, taxa ptr irigatii statiune etc., faza cu tornada. De ce? Am vazut in tarisoara aceasta locuri mult mai degradate si degradante, de ce le-am dori distrugerea? Si daca s-ar intampla una ca aceasta, ai pune ceva mai bun in loc, doamna Cristina Bazavan? Ai forte si resurse?

10 years ago / Reply

locul ala curat, pustiu, e mult mult mai util societatii decit cum e acum

10 years ago / Reply

Nu mai veni la Mamaia. Mergi la Ibiza. Scapi de tornade. Succes !

10 years ago / Reply

vin rar, o data la 2-3 ani si de fiecare data cu treaba:)
n-o sa avem placerea sa ne intilnim:)

Leave a Comment


+ seven = 14


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!