ESCROC (1)ESCROC (1)

Anna Sorokin Delvey e invitata la Harvard din arestul la domiciliu. Despre impostori si cum ii sprijinim si cand ni se pare ca nu facem nimic

Sarlatanca prezentata si de Netflix intr-un serial, Anna Sorokin care isi spune Anna Delvey, e invitta sa vorbeasca la Harvard, via zoom pentru ca e in arrest la domiciliu.

Acum cateva saptamani le-a vorbit studentilor facultatii de jurnalism de la Colombia University, iar de curand a anuntat ca are un reality show cu discutiile de la cina pe care le va organiza la ea acasa.

Stirile astea arata directia bizara catre care ne indreptam;  poate ca astazi ni se pare doar divertisment, dar cu alt protagonist (un criminal, de exemplu) impresia se schimba.

In dreptul Annei cand o cauti pe google scrie “escroc” si iata ea este validata de universitati de renume care o invita sa le vorbeasca studentilor; despre cum a pacalit bancile, despre cum a facut fata jurnalistilor…

Aparent ai spune ca are motive sa fie acolo pentru ca are experienta de viata pentru asa ceva, dar nimeni nu mai ia in calcul si validarea care vine cu o asemenea invitatie, si faptul ca notorietatea si credibilitatea unui ESCROC creste odata cu aceste invitatii.

Sigur, trebuie sa existe si reabilitare dar domnisoara Delvey e in acelasi ritm de viata cu profitat de pe urma celorlalti chiar si cand e acasa, in puscarie la domiciliu, cu bratara pe picior: tocmai si-a organizat ziua de nastere in barter total, firme de categoria II-a de la cosmetice la haine si mancare i-au daruit cele necesare in speranta unor mentionari in presa. (ceea ce s-a si intamplat pentru ca Entertainment weekly a platit chiar  pentru o exclusivitate ca sa aiba fotografii de la petrecerea puscariasei).

Asta arata de fapt interesul multimii pentru cei care devin faimosi, nu conteaza daca pentru ceva bun sau ceva rau ( intotdeauna a fost un interes pentru criminali, de aici si multe filme inspirate din vietile unor criminali in serie foarte faimosi).

Dar mai arata si diluarea credibilitatii in fata curiozitatii. In termeni de business, ziarul stie ca va fi citit pentru ca lumea  e curioasa sa vada ce a facut la petrecere puscariasa, deci isi va acoperi costurile; facultatile stiu ca escroaca e o atractie si studentii vor veni sa o vada.

La capatul liniei profita ea.

Si se naste inca un mostrulet.

Si sa vedeti distractie in cazul Andrew Tate, cat va profita si el in orice directie si de puscarie si de libertate.

E dezarmant ca sunt atat de multi prosti de prostit, cum e dezarmant ca cei care au putere de decizie nu rezista tentatiei si prin invitatii ii valideaza pe acesti impostori.

Eu, de exemplu, refuz ca pe urban.ro sa fie prezentati bucatari de garsoniera drept experti,  yoghine de vacanta drept trainer, nutritionisti de Instagram drept specialisti. Am refuzat chiar si in contracte publicitare care ne-ar fi adus bani. E treba lor daca au charisma si pot capta o audienta, dar asta nu face pe nimeni specialist in ceva. Notorietatea nu inseamna intotdeauna si calitate.

Noi validam impostorii, oamenii fara scoala si fara pregatire; noi platim sa ne invete x sa facem y bani (doamne fereste, cu tot respectul, daca dati bani sa va invete un gigel pe net cum sa faceti bani sunteti prost si n-o sa-i faceti oricum; la fel daca dati bani sa va invete marketing online unul care are cateva sute de oameni in comunitatea lui – n-a fost in stare pentru el, dar va ia voua banii, la fel daca dati bani sa va invete sa meditati ca yoghini faimosi vreo trainerita dupa o excursie in India, sau va invata sa slabiti niste nutritionisti care n-au vazut facultatea de medicina nici din fata portii).

Pentru toate ar trebui sa alegeti oameni care au facut scoala. Care au trecut niste examene.

Sigur ca pe banii dvs faceti ce vreti, cu cine vreti… Sigur ca prosti de prostit vor fi intotdeauna, deci si sarlatani si escroci care sa speculeze asta.

Doar ganditi-va la curiozitatea dvs si analizati pana unde merge in a valida niste sarlatani…

Iar daca aveti putere de decizie, ganditi-va care sunt urmarile cand va asociati cu ei, in orice fel.

2 Comments Published

1 year ago / Reply

S-a cam saturat lumea de indivizi cu staif si doctorat, politicieni cu CV-uri impresionante, pe la noi si pe la altii…Asa ca prefera sa asculte o ESCROACA AUTENTICA, UN BORFAS AUTENTIC, … AUTENTIC.
iar mirajul castigului usor le ia mintile tuturor – astia mici cu videochat-ul, manelele, escrocheriiile si influecer-ismul de duzina (daca au vizualizari si abonati, adica sume, nu mai conteaza nimic altceva).
Aia mari se joaca cu bursa, cu preturile, genereaza crize pentru a poza dupa in salvatori ( a se vedea statul roman care da ajutoare pentru curent si gaz, unei populatii incapabile sa plateasca, timp in care sumele de la stat cu titlu de ajutor se duc direct in buzunarele celor care desi nu produc vand curent si gaze….) Printre picaturi, mai comanda prin sms dna. Leyen niste vaccinuri de miliarde de euro, iar ai nostri, adevarati științălăi în ale vaccinurilor, le prelungesc valabilitatea cu 3 luni, printr-o stampila si semnatura, pentru ca nu au realizat ca nu au nici macar capacitatea tehnica de a injecta unei populatii de 20 mil. persoane 120 mil. vaccinuri in termenul de valabilitate al acestora (…)
Asa ca macar escroaca este certificata de credibilitate, ca daca nu era credibila nu putea sa-i fraiereasca pe unii, ca doar nu o fi fraierit numai fraieri…

1 year ago / Reply

n-am nicio indoiala ca prostii vor sa invete de la escroci, eu scriam de validarea pe care o da o institutie care e cu totul alta treaba.
daca universitatea voia sa faca studiu de caz pe experienta ei putea face un preinterviu si apoi o prezentare profesorilor, chestiune de nuanta…
maine chemam criminali in serie pentru ca stiu sa fenteze politia 🙂

Leave a Comment


7 − one =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!