Invatare. Fiecare zi in care invatam ceva e o zi buna si ne va duce catre alegeri intelepte.

Spun mereu ca invatatul de lucruri noi in fiecare zi ne face noua un bine imens, noua fiecaruia dintre cei care incercam sa invatam ceva in fiecare zi.

La Urban.ro avem o deviza, fiecare zi in care invatam ceva e o zi buna, si incercam ca in fiecare articol sa fie cateva paragrafe de context care sa aseze lucrurile in perspectiva si care sa ofere informatii din care cititorii sa invete ceva.

Cred ca educatia, fie si informala, te cizeleaza, te face mai bun ca persoana, isi face viata mai usoara si te ajuta sa nu faci rau – fie si fara sa constietizezi – celor din jurul tau.

Mai stiu ca nu ajuta sa-I certi pe ceilalti cand sunt needucati intr-o privinta, e mai util sa arati fara prea multee comentarii un context mai larg si mai multe informatii pe tema respectiva. E valabil de la copiii pana la adultii de orice varsta: daca spui ca e prost nu o sa fie brusc mai destept ci cel mult mai frustrat, ajuta mai mult o vorba buna si informatii din care sa invete ceva pe tema respectiva.

Am vazut acum ceva vreme un tanar intr-un podcast care a zis ceva de genul “ e ok sa scrii mai multe carti decat ai citit, e ok sa faci mai multe filme decat ai vazut, singurele meserii la care ai nevoie de educatie sunt medic si constructor ca implica moartea oamenilor in caz de greseala.”

Eu cred ca fiecare vorba si fapta pe care o facem in spatiul public modeleaza intr-un fel personalitatile si mintea oamenilor din jurul nostrum si ar trebui sa fim responsabili cu ceea ce facem.

Cand e si un job care implica o expunere publica ar mai trebui sa intervina si etica.

Scriu aceste randuri pentru ca maine sunt alegerile pentru Parlamentul European si pentru primarii – in cazul nostrum primaria generala si de sectoare.

Anul asta pentru prima data am facut interviuri cu politicieni incercand sa arat ca daca oamenii sunt foarte educati si cititi perspectiva lor asupra vietii si a deciziilor pe care le iau e mai profunda, are amplitudine si viziune.

Am avut in toate interviurile si intrebari despre ce citesc politicienii in cauza si, spre surprinderea mea, pentru prima data intr-o campanie electorala din Ro cititul a ajuns pe agenda publica.

Dl Ciolacu (absolvent de liceu la 30 si putini de ani, cu o cariera academica indoielnica) a spus ca dansul nu citeste pana la pensie pentru ca are treburi mai importante.

Doamna Firea, promovata “cu manta” de Dana Budeanu, are votanti care “citesc ca sa gandeasca”.

Domnul Nicusor Dan spune intr-un interviu pe podcastul lui Radu Buzoianu “Bolojan de la Baia Mare citeste, asta e minunat, avea carti in engleza despre parcari si administratie”

Domnul Radu Mihaiu, cu care am vorbit personal, citeste carti istorice ale politicienilor romani, dar si SF-uri din cand in cand.

Domnul Catalin Drula e mult mai aplicat si a citit despre politicieni romani din secolul trecut, dar sic arti de la Radu Paraschivescu sau Mircea Cartarescu.

Trei doamne minunate (Adriana Cristian, Alina Girbea si  Corina Atanasiu) cu care am vorbit, toate cu cariere internationale importante, acum candidate la Europene, citesc atat literatura contemporana cat si de specialitate politica/istorica.

Mi-am si comandat o carte desteapta despre emotiile care apar in comunitati si duc la alegeri extremiste in politica – Nervous State: Democracy and the Decline of Reason.

*

Cred ca nu rezolvam multe daca spunem doar ca Piedone e prost, infractor si fara scoala; este si este si dovedit fiecare dintre adjectivele de mai sus (a zis ca lui i-a placut scoala vietii si de aia si-a luta BAC-ul la 34 de ani… n-a mai zis ca l-a luat cu 6 si putin ca asta arata ca si la 34 de ani tot loaza era). Doar ii frustram pe cei care cred ca e un om bun pentru ca a facut bancute in parc.

Cred ca ajutam mai mult si pe noi si pe cei din jurul nostrum daca alegem educatia ca forma de viata si de triere a oamenilor care sunt in jurul nostru si care ar putea lua decizii in locul nostrum.

*

Nu va spun cu cine sa votati, evident ca nu as face asta… va rog doar sa mergeti la vot.

Si va mai rog sa invatati in fiecare zi cate ceva nou, oricat de mic.

Leave a Comment


one + = 3


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!