RAIFF-3-FINALRAIFF-3-FINAL

E demonstrat stiintific ca atunci cand facem o fapta buna ne facem si noua un bine.

Ma gandeam dupa meciurile Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal, cat de utile pentru corpul si mintea noastra, si implicit pentru sanatatea noastra, sunt vestile de bine. Ce atmosfera frumoasa a fost nu doar printre suporteri, cum emotia si starea de bine s-a transmis dincolo de ei si catre cei care nu se uita la fotbal si poate nici n-au vazut meciurile in cauza.

Nici eu nu ma uit la fotbal, dar marturisirile de la radio ale celor care au fost pe stadion si emotiile acelor oameni m-au emotionat foarte tare.

Si m-am gandit ca asta e inca o dovada despre cum te influenteaza oamenii din jurul tau, si daca ai alaturi oameni buni, ei te inspira sa fii si tu bun, emotia lor trece de la  ei catre tine dandu-ti si tie forta, inspiratie si dorinta de mai bine.

Spunem adesea ca fiecare e media aritmetica a celor mai apropiate 5 persoane din jurul sau, iar asta ar trebui sa ne invete cate ceva despre noi.

*

O veste #debine provoaca in corpul nostru reactii chimice care reduc stresul si amelioreaza imunitatea, gandurile bune ne ajuta sa avem o minte mai clara si sa luam decizii mai bune si sa ne concentram mai degraba pe obiectivele pe termen lung, decat pe micile obstacole intalnite pe drumul obiectivelor noastre.

Reversul e ca in momentul in care ne infuriem, folosim cuvinte grele si avem ganduri negative, sistemul limbic preia controlul, iar cortexul prefrontal, care este folosit pentru functionarea si organizarea cognitiva, are energia deturnata de la el. Ca urmare, nu putem gandi la fel de clar.

Gandurile de furie, ura, genereaza in corpul nostru stres, obliga organismul sa-si mute atentia pe alte lucruri decat sistemul imunitar, claritatea ducand la anxietate si accelerarea ritmului cardiac si a respiratiei, primele simptome de panica

E demonstrat stiintific ca in cele mai multe dintre situatii noi ne facem singuri rau cand am putea, facand fapte bune, sa ne facem si noua bine nu doar celor din jur.

Si pentru ca stiu asta, si am testat asta de multe ori, ma intreb adesea: de ce nu facem mai multe fapte bune ca sa ne fie si noua mai bine? Care sunt lucrurile din educatia noastra care ne fac sa ne concentram mai mult pe lucrurile negative, cand ele ne fac biologic rau?! (stiu, e si despre supravietuire, e genetic, dar…)

*

Sunt preocupata de multa vreme de aceste lucruri – mai bine de 20 de ani, am si scris de multe ori despre asta – cand am luat decizia ca, din banii pe care-i castig, sa donez 10% pentru fapte bune. Cel mai adesea donez copiilor bolnaviori, unui centru pentru batrani, dar si unei asociatii care are in grija pisici accidentate.

Nu fac caz de asta, nu e vorba despre fapta mea buna, stiu ca gestul imi face mie bine – poate intr-o forma care tine de ego, imi aduce o bucurie gandul ca am putut ajuta pe cineva si ca ajutorul meu a venit neasteptat pentru beneficiar, ca o mica magie.

Acelasi lucru ma ghideaza cand trimit complimente si felicitari celor care fac proiecte faine, cand ii laud public pentru ceva ce mi-a placut – chiar daca uneori nu il cunosc pe autor. Ma gandesc ca ii aduce o bucurie faptul ca cineva, de niciunde, il/o lauda public pentru munca sa.

Zilele astea mi-am facut online un card Raiffeisen pentru ca imi place ideea de card Galben care face Bine. E un card de debit care a ajuns acasa in cateva zile.

De fiecare data cand voi plati – la POS sau online – cu noul meu card, Raiffeisen va face o donatie pentru Daruieste viata, asociatia care a construit un spital pentru copii si care acum a inceput campania pentru a construi un campus medical, o noua cladire langa spital, pentru a muta celelalte specializari din Marie Curie, iar spatiul din vechiul spital Marie Curie sa devina loc de invatat, spatii de cazare pentru parintii care au copiii bolnaviori la tratament.

Raiffeisen Bank Romania sustine Daruieste Viata cu 1 milion de euro pentru demararea constructiei campusului medical de la Marie Curie astfel incat toti pacientii care se trateaza la acest spital din Bucuresti sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament la cele mai bune standarde.  Dar donatiile care vin odata cu platile prin Cardul Galben care Face Bine sunt suplimentar de donatia de  1 milion de euro.

Eu sunt dintre donatorii Daruieste viata, cred ca este una dintre cele mai spectaculoase dovezi ale ultimilor ani despre cum ambitia si vointa unor femei au schimbat vietile multor oameni. Ma emotioneaza mult puterea lor si rezultatele muncii lor si le voi sustine intotdeauna cu tot ce pot.

Si nu aveam cum sa nu raspund si la ideea Raiffeisen care face inca o fapta buna.

Am mai scris de-a lungul anilor despre cei de la Raiffeisen si implicarea lor in festivalul de teatru de la Sibiu si cat de coerent au sustinut teatrul in Romania, mai ales in pandemie cand au creat o oaza de bine pentru cei care erau in lockdown si aveau nevoie de intamplari online care sa le arate, prin arta, ca lumea e frumoasa. Poate ca astazi ne-am luat cu treaba si anii de pandemie par departe, dar eu stiu cat de utile au fost initiativele culturale de atunci, cum ne-au dat momente de bucurie.

Mi se pare ca e un match perfect cu valorile mele acest card care face bine si nu aveam cum sa nu-mi fac unul. Va puteti face si dvs aici

P.S. Viata ne aduce impreuna in moduri cum nici nu imaginam. Acum multi ani, cand lucram in echipa de comunicare de la FITS am propus sa facem o alee a celebritatilor, sa marcam cumva in spatiu public oamenii important care vin in Sibiu pentru ca trecatorii sa-i descopere si peste ani. Dl Constantin Chiriac a imbratisat ideea mea si langa teatrul Thalia e aleea cu stelutele cu numele unor oameni uriasi din teatru, dans. Raiffeisen e unul dintre partenerii care sustin financiar acest demers. Nu le-am spus niciodata asta, dar le multumesc tare pentru inca o “urma” pe vecie in societate.

Leave a Comment


eight + 1 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!