Incredibile lucruri despre o cafea Starbucks

Stau deja de 3 zile la Starbucks si, pentru ca in fiecare zi testez dintre cafele (Romania ocupa locul 2 in Europa la vinzarile cafelelor Starbucks boabe), iar Camelia Toma ne explica (fac lectii cu Adi Ciubotaru) detalii incredibile despre cafea, as putea sa-mi dau doctoratul in bobul de cafea:)

Serios scriind, iata citeva lucruri spectaculoase.

Ne imaginam ca daca e o cafea pe care multi dintre noi o bem in drum spre birou, lucrurile nu sunt foarte pretioase sau spectaculoase. Ce poate sa fie in paharul mare – Venti – altceva decit un lichid aromat, a carui caldura pina sa-ti incalzeaza stomacul si sa te motiveze pentru munca, iti mingiie buricele degetelor?

Ei bine, iata ceva detalii “ascunse” in cafeaua noastra de fiecare dimineata.

– Cafelele Starbucks sunt doar Arabica (culturile de cafea realizate in conditii “de lux”, la atitudine, fara influente de poluare urbana)

– Dintr-un copac se obtin doar 400 de grame de cafea. Recolta se poate culege de doua ori pe an. (ginditi-va la consumul zilnic la nivel global si imaginati-va citi copaci de cafea sunt necesari)

– Odata culeasa cafeaua, ea este verificata bob cu bob, selectata manual inainte de a fi trimisa spre prajire. Pina la prajire trece prin 3 filtre de calitate.

– Exista oameni care gusta cafeaua din fiecare recolta inainte de a-I da drumul pe piata, pentru a spune daca recolta din acel an se ridica la standardele de calitate cerute. (asta pare un job de vis)

– Pentru fiecare regiune in care se distribuie cafea Starbucks, cea pe care o gasim doar in cafenele in rafturile special amenajate, exista un singur om care se ocupa de procesul de prajire.

(stiu o poveste cu domnul care are in grija tara noastra si care s-a intilnit cu district managerul roman in Olanda. Dupa ce au facut cunostinta si i-a spus ca e din Romania, domnul in cauza a replicat “aaaaa, pentru tine m-am dus eu simbata la munca?”. Cum Romania consuma foarte multa cafea Starbucks, domnul care are in grija prajirea a trebuit sa se ocupe de un stoc necesar pe neprevazute:) )

(mai multe despre bobul de cafea dupa lectia de astazi, acum alte citeva lucruri la care nu te gindesti cind te bucuri de cafeaua ta)

Pentru noi pare usor prepararea unei cafele Starbucks pentru ca totul merge repede, iar clientii sunt serviti fara sa astepte mult, daaaaaaaaar… in spatele barului sunt multe proceduri de calitate si reguli de respectat.

De exemplu:

Exista termometre in fiecare canata in care se prepara laptele- daca temperatura nu are intre 66-74 de grade pentru laptele fiert, el nu se mai foloseste.

Daca o cutie de lapte a fost tinuta pe bar mai mult de 30 de minute, nu se mai foloseste laptele.

Cu laptele e o intreaga procedura de calitate cu detalii SF (vara, cind se primeste laptele de la furnizor, unul din barista merge la masina, deschide o cutie de lapte, pune termomentrul in ea si daca nu are 5 grade, refuza marfa!)

Frisca folosita la cappuccino se prepara in house!!! M-a socat asta, am vazut in spate in depozit smintina Brenac in cantitati industriale si, dupa ce am intrebat, mi s-a spus foarte natural: folosim frica proaspata pe care o preparam chiar noi. (mi-au dat si reteta☺ )

Apa care se foloseste la bauturi e filtrata special. Tot in spate exista niste filtre uriase care prepara apa in trei etape – curatind-o si adaugindu-i apoi sarurile necesare organismului.

Ieri m-am uitat pe toate retetele de bauturi pe baza de cafea de la starbucks si am intrebat despre bauturile care se vind cel mai bine. Am fost mindra sa aflu ca la America house se bea foarte multa cafea la filtru, pentru ca asta e un semn ca oamenii stiu ca Starbucks inseamna si cafea pura, nu doar cocktailuri pe baza de cafea (scriu asta cu un Latte mare in fata, adica un cocktail minunat)

Tot ieri am facut si doua degustari noi (cafeaua Kenia si cafeaua Sumatra – din Asia/Pacific) si mi-am marit portofoliul de cafele Starbucks pe care le cunosc. Si-am invatat si trucuri despre cum poti potenta gustul cafelei, asortind-o cu o prajitura si un fruct surpriza.

(despre asta voi scrie insa separat, pentru ca necesita spatiu muuuult)

Si inca ceva tres tres simpa, despre care a scris si Adi: daca sunteti cultivatori de flori, va place gradinaritul pe balcon sau pe linga casa si aveti nevoie de ingrasamint pentru plante, puteti veni la Starbucks si, linga casa de marcat, intr-un cos special se afla foarte frumos ambalat zatz de cafea. E free si e parte din campania Starbucks pentru protejarea mediului

P.S. astazi stau pina la ora 22.00 sa vad procedura de inchidere a cafenelei, care e una speciala:) asa ca am timp sa mai scriu si ceva povesti simpa despre oamenii din Starbucks America House.

16 Comments Published

14 years ago / Reply

Cateva (mici) comentarii :

1. In romania se consuma f putina cafea starbucks (comparat cu orice tare civ din europa) avem SB doar in Bucuresti, 1 in Cluj (la mall), 1 in Timisoara (la mall).

2. Laptele de la Victoriei este oribil (Brenac parca), iar toata lumea (consumatoare de cafea ok) se fereste de latte-ul de acolo

3. Cafeaua la filtru este buna. F buna

14 years ago / Reply

ai sa fii surprins de cifrele de consum. si asta cu “comparativ cu orice tara civilizata din europa” e o prejudecata : ungaria nu are starbucks (am aflat tot ieri si-am fo surprinsa pentru ca banuiam ca au)

cer cifrele exact si-ti spun.

cit priveste latte-ul am vazut ieri cifrele pe toate cafenelele. e cea mai vinduta bautura peste tot in romania. eu ma gindeam ca e capucino, dar nu.
in toate cafenele e acelasi lapte, nu e diferit de la o cafenea la alta:)

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » Incredibile lucruri despre o cafea Starbucks bazavan.tabu.ro/2010/10/07/incredibile-lucruri-despre-o-cafea-starbucks/ – view page – cached Stau deja de 3 zile la Starbucks si, pentru ca in fiecare zi testez dintre cafele (Romania ocupa locul 2 in Europa la vinzarile cafelelor Starbucks boabe), iar Camelia Toma ne explica (fac lectii cu Adi Ciubotaru) detalii incredibile despre cafea, as putea sa-mi dau doctoratul in bobul de cafea:) Tweets about this link […]

14 years ago / Reply

Au si ungurii.
http://starbucks.hu/hu/

14 years ago / Reply

lucian,
eu imi cumpar latte starbucks chiar de la victoriei cam de 2-3 ori pe saptamana, ca e in drumul meu spre serviciu 🙂 si nu am sesizat niciodata o diferenta fata de latte-ul din starbucks baneasa sau din mall vitan, de exemplu. sau, daca e sa extindem, nici fata de latte-ul starbucks din salonic, unde am fost vara asta. mi se pare ca it’s the same taste, zau! 🙂

14 years ago / Reply

pe mine nu prea m-a convins frisca lor..

14 years ago / Reply

La cj si tm nu au Brenac de cateva luni, ei au trecut pe Oly (UHT)…
In plus calitatea cafelelor tine si de atentia fiecarui barista pt bauturi:)

14 years ago / Reply

Pe mine ma incanta ideea cu frisca, ca este facuta acolo si nu pusa dintr-un tub gata sa expire. M-ai facut curioasa si m-ai convins sa incerc cafeaua Sumatra, poate pentru ca ma duce cu gandul la insula din Oceanul Indian, ce apartine Indoneziei.

14 years ago / Reply

singura cafea pe care o beau cu placere este de la automatele de nescafe.

[…] încarc cu date – Cristina a fost mai conștiincioasă decât mine, puteți citi la ea despre Incredibile lucruri despre o cafea Starbucks, dar știu că mi-am găsit cafeaua mea potrivită. Azi dimineață – înainte de-a pleca […]

14 years ago / Reply

Suna parca prea frumos ca sa fie adevarat! 🙂

14 years ago / Reply

Eee, pe la noi nu avem decat Baresso (daneza firma si are cafea aproape la fel de buna ca a Starbucks-ului) dar de cand am baut prima data., pentru intaias oara, cafea la Starbucks in aeroportul de la Copenhaga am devenit dependenta. Si nu cred ca exista cafea mai buna decat Kenya lor. Aproape ca am innebunit-o pe cumnata-mea. Cand merge in Danemarca trebuie musai sa vina cu pachetul de Kenya de la Copenhaga.

Nici prajiturile lor nu sunt de aruncat.

14 years ago / Reply

http://www.blackgoldmovie.com/
nu neaparat un film bun insa o perspectiva care trebuie luata in considerare atunci cind vorbim despre starbucks & comp;
in afara de partea macro-politica, mai e si una micro-politica: ma intreb si va intreb de unde vine, de fapt, placerea de a bea cafea produsa de un chain? preferam boutiques pentru vestimentatie, de ce nu aplicam aceeasi reteta si in privinta cafelei?

12 years ago / Reply

Pana la urma … cafeaua la SB se bea nu pentru ca ne place ci pentru ca da bine la poporenii care te privesc sa stai in mana cu paharul de la SB! E o chestie de imagine! In Romania! Cat despre calitatea cafelei, a laptelui, a mai mai stiu eu cui… sa fim armoniosi, e o chestie mai relativa decat relativitatea insasi! Pana la urma, cu ce e mai sanatoasa sau cu adevarat mai buna cafeaua de la SB decat o cafea la la filtru sau un Senso?! Cat despre cafeaua facuta la nisip … e tatal cafelei, acolo SB nu prea are ce cauta! Dar deh, “mi-am cafeaua la SB” … nu mai vorbim de cafea in sine cat de prezenta acolo, hau hau! Sunt n! cafenele mai frumoase unde se prepara cafea mai buna decat la SB ! Asta e precum McDonald’s … in Romania e lux, in alte tari (respectiv in cele civilizate) e doar un loc unde iei pe fuga o cafea pentru la birou sau intre doua avioane! Q.E.D.

12 years ago / Reply

imi pare rau ca judeci oamenii dupa ce cafea beau si in ce cafenele stau.

asta e esenta mesajului tau si spune mai multe despre tine decit ce ai vrut sa scrii, din pacate.

[…] Nedumerirea multor concetateni din mediul virtual se pare ca face referinta la pretul ridicat al cafelelor Starbucks. Pentru a scoate din ceata pe unii dinre acestia imi voi permite sa fac referire la textul unei blog-erite, Cristina Bazavan, care explica pe indelete povestea din interiorul cafenelei Starbucks. Linkul cu multumirile de rigoare il gasiti aici. […]

Leave a Comment


× 8 = twenty four


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!