quotes of the day in time – despre radu mazare.

It would be hard to adequately describe the depth of the pain that your appearance caused.

EFRAIM ZUROFF,
director of the Simon Wiesenthal Center, a Jewish human-rights organization, on photos of Radu Mazare, the mayor of Constanta City in Romania, dressed up as a Nazi for a fashion show

in time la quotes of the day cu tot cu foto ca sa stim o treaba

*
iar ne-am fct de kko

later edit via twitter. un art amplu pe aceeasi tema in the huffingston post, unde e citat associated press, deci suntem in toata lumea… brrr

8 Comments Published

15 years ago / Reply

si uite asa o propozitie din poate una din cele mai bune istorii ale evreilor scrise vreodata, cea a lui paul johnson (care scrie istorii bune despre orice, asta e ‘a history of the jews’ Weidenfeld & Nicolson ’87 si revazuta 2001) imi revine in minte… ‘dupa austrieci, cei mai antisemiti din toata europa au fost romanii’. la momentul in care studiam asta pentru m.a. nu m-a frapat, dar acum imi dau seama ca asa cum mai circula – chiar si zilele astea legenda jidovului care casapeste copii crestini (in varianta moderna ovule de femei crestine), o sa mai circule in europa si legenda romanului antisemit. avem reinforcement de la indivizi gen mazare. nu comentez antisemitismul romanilor, ci felul in care legendele pot sa supravietuiasca, in speta alea cu morala negativa.

15 years ago / Reply

indiferent de mesajul subtil pe care a vrut sa-l transmita acest… domn (mie mi s-a parut intotdeauna un pusti imatur), gestul sau a fost complet iresponsabil. dar oare de ce nu ma mira faptul ca lui nu i s-a parut grav ceea ce a facut? Citeam zilele astea despre lagarul de concentrare care a existat la mine in oras in ’44, si cand am fost acolo, am constatat cu suprindere ca nu exista nicio placuta sau orice altceva care ar fi putut aminti de lucrurile oribile care s-au intamplat acolo (25 de evrei au murit, iar cruzimea tortionarilor m-a lasat fara cuvinte…). Cred cu tarie ca indiferenta fata de asemenea fapte si uitarea lor duc, in cele din urma, la repetarea istoriei.

15 years ago / Reply

eu nu cred ca romanii au fost antisemiti; cred pur si simplu ca si atunci, ca si acum, lipsa de gandire, inteligenta emotionala si empatie plus una bucata spirit de turma bine reprezentat fac chiar mai mult rau decat o actiune intreprinsa constient si sistematic.
(romanii nu sunt antisemiti, ei sunt antiorice. antigay, antitigani, anticarte, antifrumos, antimunca, anticuratenie, antibunsimt.. etc. )

15 years ago / Reply

@plectrude: nu vreau sa numar victimele comunismului. Si nu vad prea multi care sa se infioare atunci cand vad pustani purtand insemne si chipuri pe tricouri. Si mai sunt si promovate, purtabile de generatia converse. Si banuim ca stim ce origine purtau Pauker sau Engels.
Ce a facut Mazare e o aiureala totala. Dar nicidecum antisemitism. Anti bun simt mi se pare insa atitudinea asta slugarnica, asociata cu o victimizare exagerata, legata de niste fapte pentru care si astazi, dupa 70 de ani, copii germani sunt invatati in cartile de istorie ca sunt vinovati. Tatervolk cu a umlaut. Popor de faptasi. Asta invata copiii germani. Popor de criminali. Si nimeni nu are curajul sa se ridice sa spuna “ba idiotilor, cu ce sunt vinvati copiii de azi pentru crimele strastrabunicilor lor”. Pentru ca imediat ar fi catalogat ca antisemit. De niste persoane fara coloana vertebrala, fara morala, fara capatai. De lingai.
Asta mi se pare rasism. Asta mi se pare discriminare. Sa tii in brate o singura cauza. Indiferent de valabilitatea ei. Si sa aplauzi altele, mult mai grave, infaptuite de victimele cauzei tale.

In orasul tau nu e placuta memoriala pentru 25 de oameni ucisi. Dumnezeu sa ii ierte. Dar cate placute memoriale pentru popoare intregi distruse de comunism iti este dat sa vezi? Cata iertare si-au cerut autorii ei? Si de cate ori te-ai revoltat din aceasta cauza?

Hai sa judecam cu aceeasi masura.

15 years ago / Reply

@diana: eu n-am pretins ca romanii ar fi fost antisemiti, povesteam cum se gaseste intotdeauna cineva sa sara in ajutor unei legende, cum palpaie mai incet, se gaseste un motiv care sa reactiveze o idee care exista – oh da, exista – la nivel european. roaga orice istoric sa-ti faca un top ten al antisemitismului european si romanii sunt acolo. chestie de pr, vreau eu sa banalizez.

@eu: sunt de acord ca trebuie folosita aceeasi masura, dar daca subiectul era (si nu este) holocaustul comunist, nu cred ca paralela cu holocaustul impotruiva evreilor ti-ar fi picat la fel de bine argumentativ. hai sa fim onesti. da, negarea holocaustului este o crima. da, utilizarea de simboluri naziste este minim privita cu suspiciune. cred ca ducem discutia unde nu trebuie, cand e vorba de un singur individ, a carui pozitie inseamna sa-si asume un comportament si o atitudine in public, si nu a facut-o. nu cred ca trebuie sa discutam despre cine e antisemit dupa 70 de ani, dar cred ca o persoana publica trebuie sa-si depaseasca conditia de fante local si sa se gandeasca de doua ori inainte sa arboreze niste insemne care nu au legatura cu pozitia si statul pe care se presupune ca le reprezinta. ori cravata de pionier, ori svastica, chiar si travesti, sa le poarte intr-un cadru care nu lezeaza opinia publica. ca sa nu ne mai miram dupa de imaginea pe care o avem in strainatate.

15 years ago / Reply

@ joaca – stiu ca n-ai pretins, si stiu exact ce vrei/ ai vrut sa spui si ai dreptate.

Si ca sa ma lungesc putin: mie nu mi-a placut niciodata istoria si cred ca unele chestiuni nu trebuie studiate in scoala ci mai tarziu, atunci cand omuletii pot gandi si discerne singuri si pot trage concluzii.
Intamplator, in urma unei excursii neplanificate intr-un fost lagar de concentrare (Terezin), total inexplicabil, am capatat o obsesie pentru acest subiect. Holocaustul. Si m-am apucat sa citesc o gramada de materiale/carti si am dat dintr-una intr-alta pana ce am ajuns si la romani. M-am intalnit si eu cu propozitia de care spuneai insa pe mine m-a socat. Si am continuat documentarea pe firul asta (inca nu am terminat). In toate materialele scrise de straini suntem daca nu mama si tata cel putin verii primari ai nazismului, antisemitismului, etc. Ei bine, chiar si din descrierie lor, concluzia pe care as trage-o eu nu e ca suntem sau am fost antisemiti ci exact ce am zis mai sus. Antidetoate. Suntem extrem de dispusi sa aruncam cu pietre (chiar si la propriu) fara sa gandim/discernem prea mult.

Cat despre faza cu Mazare.. ai spus tot, nu mai am eu ce sa comentez.

15 years ago / Reply

Eu cred ca pur si simplu nu si-a dat seama ca va starni o asemenea avalansha. I-a placut costumatia…si atat! Nu a zis ca vrea sa semene cu personajul interpretat de Tom Cruise in ultimul film? Poate ca trebuie sa-si schimbe PR-ul:)

15 years ago / Reply

În primul rând, ce veioza natiunii cãuta primarul la defileu de modã? Am vazut primari care planteaza pomi, traverseaza poduri pe jos când e greva (NY, 2005), fac cu totul altceva pentru imaginea lor decât sa se fâtâie pe un podium. Jalnic!

Leave a Comment


2 + six =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!