Bilbor – o sugestie pentru vacanta de 1 mai

Stiu ca traditia spune ca de 1 mai sa dam fuga la mare, la un concert sau la o bere pe plaja.
Dar pentru anul asta, ma gindesc ca daca scriu aici despre o destinatie aparte, va conving sa incercati sa vedeti/traiti/simtiti si altceva.

Un loc linistit, ca din povesti, departe de lumea dezlantuita, de poluare si de gindurile noastre rele. Un loc unde oamenii pun aripi la crucile din cimitire, pentru ca sunt mai aproape de ingeri.

Daca am construi un triunghi din Bistrita, Piatra Neamt si Suceava, la intersectia bisectoarelor lui (hai sa va vad daca mai stiti mate) s-ar gasi locul asta minunat: Bilbor.

O parte din speciile pe care le disparitie, despre care scriam in Tabu de aprilie, traiesc aici in mediul lor natural. Si, de dragul nostru si al copiilor nostri, sa speram ca vor mai trai multi ani de acum incolo.

Locul e magic – iti auzi gindurile prin paduri – si e insemnat de o serie de izvoare cu apa minerala in Mlastina Dobreanu, careia localnicii ii zic “Mlastina cu borviz”.

E un loc din alta lume: pentru localnici poluarea e un cuvint auzit la televizor, cum mincarea bio e ceea ce au ei pe masa dintotdeauna si n-ar putea exista altceva.

Ati putea merge acolo in vacanta asta scurta, ca o reintoarcere la lucrurile pure, in cel mai direct sens al cuvintului. Sau v-ati putea inscrie impreuna cu mine in comunitatea Bilbor ca un semn ca stiti de locul asta si ca vreti sa ramina asa: nepoluat, cu valori simple si curate.

E motivul pentru care gasiti in lateralul paginii un widget care va trimite la comunitatea Bilbor, a oamenilor care vor o viata sanatoasa.

9 Comments Published

[…] Bilbor – o sugestie pentru vacanta de 1 mai […]

[…] E una dintre cele mai rare flori din lume, iar zilele astea e inflorita. O gasiti la 10 km de Bistrita, in padurea din Orheniul Bistritei, aproape de Bilhor de care scriam ieri. […]

14 years ago / Reply

De unde as putea obtine mai multe informatii despre Bilbor?

14 years ago / Reply
14 years ago / Reply

E tare frumos la Bilbor. Un loc ce-ti taie respiratia si care inca mai da dovada de puritate.
Aici am gasit si un site foarte interesant despre aceasta regiune http://regiuneabilbor.ro/

14 years ago / Reply

Sunt oarecum din zona si stiu foarte bine ca reclama nu are de-a face nicidecum cu realitatea si as avea cateva argumente contra- -la faza cu exista un loc pe care natura l-a protejat cum a stiut mai bine ,as putea spune ca natura nu l-a putut proteja destul de bine deoarece o clica de hoti de acolo care sunt mana-n mana l-au devastat si distrus cum au stiut ei mai bine in scop propriu si in interese cat se poate de personale(financiare desigur).-A doua faza ca la nord a pus de paza muntii Suhardului este total neadevarata deoarece Bilborul nu are nici o legatura cu acesti munti ei fiind la nord de Vatra Dornei adica mult mai departe in Bucovina,Bilborul fiind in Transilvania.Deci faza cu muntii Suhard este o minciuna.-O fi asezat la est muntii Bistritei dar saracii sunt cam defrisati de hotii de lemne din zona care sunt mana-n mana, pana si paraiele si baltoacele din fosta padure sunt pline de motorina scursa de la taf-uri si tractoare(e ca-n povestea cu au otravit fantanile inaintea navalirii turcilor….unii stiu despre ce este vorba).-La vest se inalta stancos masivul Calimani- e stancos el dar nu chiar atat de stancos sunt masive mult mai stancoase decat Calimanii in fine…,-Iar spre sud a intins paduri nesfarsite de brad-saracele paduri nesfarsite de brad dar ele sunt cam pe sfarsite au fost taiate de mult si sunt plecate cu vaporul in tarile calde cum pleaca pasarile calatoare toamna si au luat forma de canapele si dulapuri,Cine merge dinspre sud la Bilbor o sa vada despre ce este vorba cu ochii lui si o sa-mi dea dreptate ca asa din povesti toate sunt frumoase.-Pacat ca nu spune in reclama ca din parauri curge lapte si miere pe cand din parauri curge ulei si motorina din exploatarile forestiere.-Pentru ca acolo se afla ceva atat de pretios tinutul neatins al Bilborului-dar din pacate tinutul Bilborului este prea atins din toate punctele de vedere in sensul rau bineinteles de aceea se produc atatea inundatii si calamitati la Bilbor datorita furtului de paduri din zona.Sa nu mai vorbim de oameni fiindca nu are rost Bilborul fiind o zona cu oameni foarte rai si invidiosi ei traind practic intr-o enclava romaneasca de fapt singura 100% romaneasca din Harghita ceea ce ii face si mai rai,exista asemanari izbitoare de comportament si atitudine cu satele din secuime doar ca la Bilbor se vorbeste limba Romana iar in secuime se vorbeste limba Maghiara, cine este mai dezghetat la minte stie despre ce vorbesc.Din pacate acesta este crudul adevar si cine nu crede poate vizita zona pentru a savura un strop de puritate de la altitudine.Deci va uram calatorie placuta in tara gaterelor BILBOR.

14 years ago / Reply

in atentia d-lui alex si nu numai,citez:
de ce comentati daca nu cunoaste-ti realitatea exacta, nu poti acuza o intrega comuna si pe toti locuitorii ei mai ales in legatura cu taierile de paduri si inundatiile, deoarece nu cunosti realitatea comunei, nici macar nu sti ca teritorial comuna se afla in proprietatea maghiarilor, dar acuzi romanii din acesta comuna ca sunt vinovati de taierea arborilor si responsabili de producerea inundatiilor.
sfat prietenesc: mai studiati istoria si memorati ceva din ea apoi comentati!
toate cele bune!

14 years ago / Reply

iar daca esti asa de inteligent si cunoscator studiaza intai si apoi spune-ti parerea cui se simte vinovat de acuze, nu vorbi la modul general, ca e plina Romania de cancanuri si oameni care prostinformeaza populatia, categorie din care faci si tu parte d-le alex.
Doamne ajuta!

14 years ago / Reply

nu cumva esti tu alex ,acel alex dima de la PRO TV, un micut porc care incearca sa faca cariera din minciuni si nerealitati?

Leave a Comment


− one = 5


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!