mama presedintelui polonez

informatiile mici dau povestile mari.

in timp ce o tara intreaga il plinge, mama presedintelui polonez – somnolenta si rareori constienta – habar nu are ca fiul ei a murit.
are 83 de ani, e grav bolnava si mi se pare ingrozitor de nedrept ca fratele geaman al presedintelui a decis sa nu-i spuna ca a murit fratele lui.

inteleg ratiunile (daca moare si ea la aflarea vestii, tragedia nationala capata cu totul alte valente), dar cred ca orice mama are dreptul sa stie ca fiul ei a murit.

*
imi imaginez ce instructie s-a facut cu personalul medical din spital, sa nu fie niciun televizor aproape; in rarele minute de luciditate ale femeii sa nu rosteasca nimeni nimic despre fiul presedinte, sa nu se vada niciun ziar, sa nu intre nimeni strain in salonul ei.

cred ca in acest moment e un singur polonez care nu stie de drama tarii lui si acela e fix mama protagonistului dramei.

ce ironie. si ce soarta trista pentru femeia asta.

*
imi imaginez ce story spectaculos ar iesi din povestea mamei in ziua inmormintarii. ce face ea minut cu minut, pus fata in fata cu emotia vulcanica din afara usii salonului ei.

*
ok, imi pare rau pentru polonezi, le inteleg debusolarea si instinctul primar de a se intoarce la religie (pentru ca oricare alta putere pe care o recunosteau acum nu mai exista), dar daca mi-e cu adevarat mila de cineva aceasta e mama presedintelui polonez.

o cheama Jadwiga Kaczynska.

10 Comments Published

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » mama presedintelui polonez bazavan.tabu.ro/2010/04/11/mama-presedintelui-polonez – view page – cached in timp ce o tara intreaga il plinge, mama presedintelui polonez – somnolenta si rareori constienta – habar nu are ca fiul ei a murit. Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[‘marianaiosif’] = {“location”:”Bucuresti”,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/472246634/Mariana_2_normal.JPG”,”name”:”Mariana Iosif”,”url”:”http://twitter.com/marianaiosif”,”nick”:”marianaiosif”,”description”:”Visez sa traiesc intr-o lume de oameni autentici. Cred in multe lucruri dar mai presus de toate cred in demnitate.”,”influence”:””}; marianaiosif: “RT @cristinabazavan http://bazavan.tabu.ro/2010/04/11/mama-presedintelui-polonez/ ” 54 seconds ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[‘alinamereuta’] = {“location”:”Iasi”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/807760279/22651_10274ddf_normal.jpg”,”name”:”Alina Mereuta”,”url”:”http://twitter.com/alinamereuta”,”nick”:”alinamereuta”,”description”:”Marketer in devenire, SEO&SEM Assistant, iubitoare de cai&cai putere, oenologie si gastronomie (&moleculara). Traficanta de rusa&bomboane bucuria.”,”influence”:””}; alinamereuta: “"Cred ca e un singur polonez care nu stie d drama tarii lui,acela e fix mama protagonistului dramei"RT @cristinabazavan http://bit.ly/bIOMTs ” 4 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[‘alinamereuta’] = {“location”:”Iasi”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/807760279/22651_10274ddf_normal.jpg”,”name”:”Alina Mereuta”,”url”:”http://twitter.com/alinamereuta”,”nick”:”alinamereuta”,”description”:”Marketer in devenire, SEO&SEM Assistant, iubitoare de cai&cai putere, oenologie si gastronomie (&moleculara). Traficanta de rusa&bomboane bucuria.”,”influence”:””}; alinamereuta: “Cred ca e un singur polonez care nu stie de drama tarii lui,acela e fix mama protagonistului dramei RT @cristinabazavan http://bit.ly/bIOMTs ” 4 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[‘cristinabazavan’] = {“location”:”bucharest”,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/632586912/cristina_normal.jpg”,”name”:”cristina bazavan”,”url”:”http://twitter.com/cristinabazavan”,”nick”:”cristinabazavan”,”description”:”editor in chief tabu magazine romania”,”influence”:””}; cristinabazavan: “http://bazavan.tabu.ro/2010/04/11/mama-presedintelui-polonez/ ” 8 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

14 years ago / Reply

ai copii?

14 years ago / Reply

si….mai pot explica o data de ce crezi tu ca unei mame deja suferinde, batrane ar trebui sa i se spuna ca unul dintre fii ei a murit? de ce crezi tu ca ar trebui sa mai poarte si povara vietii ei in timp ce copilul ei iubit e mort?

14 years ago / Reply

Inteleg ca nu nu crezi in Dumnezeu, caci consideri credinta un instinct primar. Ai vrea sa ne spui in ce crezi?
In rest, spui bine, exceptand acel “fix”, cuvant la moda in “media”, dar total aiurea in acel context. Poate vrei sa spui “e exact mama protagonistului…”, sau “e tocmai mama protagonistului”, dar nicidecum “e fix mama protagonistului…”!!
Doamne, dar asta nu inseamna ca nu te pretuiesc si ca nu te consider a fi printre cei mai buni! Doar ca…mi-ar placea sa fii cea mai buna! 🙂
Sarut mana!

14 years ago / Reply

Roxana, Cristina dorea sa ne spuna ca e dreptul acelei fiinte sa nu fie mintita, e dreptul ei la informare! In numele carei ratiuni sa minti un om, sa-l izolezi? Doar pentru ca vrei sa-l protejezi? Doar pentru ca tu crezi ca e mi bine sa nu stie?
Dar de unde stii ca acea femeie nu ar dori sa-si conduca fiul pe ultimul drum, sa-l mai vada o ultima data?!
Cristina nu are copii inca, dar eu am! Stiu ce vrei sa zici, ca pierderea unui copil este cel mai mare dezastru care se poate intampla unui parinte. Cu toate asta, acea femeie trebuie sa stie! Trebuie sa-si mai poata vedea copilul pe ultimul drum daca ea decide asta! Nimeni n-ar trebui sa-i interzica asta. Eu asa consider si eu as vrea sa stiu, chiar daca as muri instantaneu de durere!

14 years ago / Reply

Mda.
De fapt si voi vreti sa faceti cam acelasi lucru.
Hotarati voi pentru ea, voi ati decis ca e mai bine ca ea sa stie, nu? Asa v-ati ganditi voi, ca mama bolnava si batrana trebuie sa stie, deci fiul ramas in viata face o nedreptate, nu?
Intrebarea mea este, de unde stiti voi ce e mai bine pentru ea?! Ati fost macar intr-o situatie asemanatoare, lucru pe care nu-l doresc nimanui…?! Cunoasteti familia? O cunoasteti pe biata femeie de stiti ce-i mai bine pentru ea? sau, de dragul unei idei, unei generalizari, “ca orice mama are dreptul sa stie ca fiul ei a murit”, ati stabilit ca da, trebuie sa stie…indiferent ce ar insemna asta?
Judecati voi de aici, o situatie de acolo…sunteti siguri ca aveti toate datele problemei?!
Eu respect hotararea pe care Jaroslaw a luat-o si i-o inteleg, dar deplang povara pe care astfel si-a asumat-o.

14 years ago / Reply

Ai vazut “Goodbye, Lenin”?

14 years ago / Reply

o mama tb sa stie ce se intampla cu copilul ei. indiferent de situatie.

14 years ago / Reply

in urma cu un an mi-am pierdut fratele. avea 34 de a ni. nu va pot descrie in cuvinte ce inseamna suferinta mamei noastre. eu sunt unul din aceia care, din nefericire, il intelege pe fratele presedintelui Poloniei

14 years ago / Reply

ce dilema demna de topic de concursuri de debate.

in alta ordine de idei, eu cred ca daca mama e super bolnava (adica almost dying) n-are sens sa ii dai o asemenea veste. e inutil. as alege moartea in fericita ignoranta in cazul asta. oricum nu conteaza.

insa daca mama e bolnava cu sanse de recuperare, atunci evident ca adevarul trebuie spus.

in final, povestea mortii presedintelui va capata toate valentele lumii in functie de incarcatura pe care oamenii care spun povestea asta o vor aduce. altfel, e vorba despre moartea unor oameni si atat. adica e vorba despre o disparitie ca multe alte mii zilnic. doar ca aici e the wow factor ca el era cine era.

Leave a Comment


+ 5 = eight


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!