Draga Theo (van Gogh)…

stiu ca ai murit de multa vreme, dar pentru ca tocmai ce m-am intilnit cu fratele tau – Vincent- m-am gindit sa-ti scriu:)

pina ieri, nu m-am gindit niciodata ca ai fost un om tare special.

imi place de fratele tau, ii stiu lucrarile si, pentru ca am fost ieri in casa voastra comuna din amsterdam – muzeul Van Gogh, brusc ma uit la tine cu alti ochi.

stiam ca fratele tau era nesigur pe el, era fragil si traia emotii extreme, dar acum stiu sigur si ca era un mare egoist, rasfatat (nu in sensul rasfatului material, cit mai degraba al unui alint emotional – fie el si noire) si, dincolo de astea, un om care nu si-a gasit calea de exprimare. nici macar cu picturile sale.

cind am aflat ca a renuntat la seria “cu cartofi” pentru ca nu a primit raspunsul pe care-l astepta din partea celor care-i vazusera primele 3 tablouri, am realizat inca o data cit de fragila era increderea pe care o avea in sine si cit de mult avea nevoie de confirmari exterioare.

si mi-am dat seama, ca tie ca frate ti-a fost incredibil de greu. erai singurul lui sprijin emotional si – cu egoismul sau de artist – te-a exploatat tare mult.

Draga Theo,

aseara, cind imi faceam bilantul zilei – ce am vazut si ce am trait ieri in amsterdam – in mod surprinzator, nu m-am gindit la Vincent, fratele tau, desi fusese pe lista mea de prioritati la vizite.
m-am gindit la tine. mult.
la efortul tau de a-l sustine material pe vincent in toti acesti ani, la faptul ca erai fratele mai mic si ai fi avut si tu nevoie de un sprijin, la cit de greu ti-a fost cind a murit.

mi-am adus aminte ca si sotia ta a fost generoasa – ne-a dat noua scrisorile dintre tine si Vincent – iar asta arata inca o data ca esti dintr-un aluat aparte.

cred ca erai un om tare tare misto.

****

Scrisorile dintre Vincent Van Gogh si fratele sau Theo sunt publicate in Romania la Editura Art. Cartea se numeste Draga Theo.

***

ma aflu la Amsterdam pentru Philips Haircare Style Guide AW 10, despre care am de scris lucruri tres simpa, dar… e si miine o zi:)

6 Comments Published

14 years ago / Reply

Minunat, Cristina! Imi place mult scrisoara aceasta deschisa 🙂 M-ai transpus la muzeu, printre tablourile cu mult galben si albastru, incercand sa le descopar pe cele care au, indirect, amprenta lui Theo..

14 years ago / Reply

Draga Cristina,
Astazi te-am “baut” la cafeaua de dimineata si te-am gasit foarte gustoasa.
Subiectul este, intr-adevar, interesant. Mi-am amintit de adolescenta mea,de anii’70, cand jinduiam dupa un album cu picturile celebrilor Van Gogh, Manet, Picasso…Erau expuse frumos in vitrinele librariilor, dar scumpe,foarte scumpe…(200 lei)
Promit ca am sa ma straduiesc sa-l redescopar pe Theo…

14 years ago / Reply

Ce surpriza am crezut ca am cand am vazut articolul.
Citindu-l insa mi-am dat seama ca nu era marea “luminare” pe care o asteptam. Spun asta pentru ca mintea mi-a zburat instant la Theo van Gogh (regizorul) si stra-nepotul lui Theo de care scriai tu. Un om la fel de interesant, cu un destin la fel de tragic si din pacate extrem de putin cunoscut in Romania.
http://en.wikipedia.org/wiki/Theo_van_Gogh_(film_director)

14 years ago / Reply

🙂 stiu regizorul, m-am gindit ca vor fi persoane care vor face asocierea cu el, dar eu cu fratele pictorului aveam de treaba

🙂

14 years ago / Reply

@ elena, @ liliana daca vreti, va dau cartea cu scrisorile dintre Vincent si Theo

[…] e un proiect foarte foarte frumos si pentru cine e familiar cu viata lui Van Gogh e probabil cea mai buna idee de a face un film despre el. pentru cine nu e familiar exista in romania Draga Theo, corespondenta dintre Vincent Van Gogh si fratele lui Theo. am scris despre carte aici, cu doua fragmente din scrisori […]

Leave a Comment


five − 2 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!