00

de ce a scris Joan Smith articolul despre pantofii doamnei Udrea

i-am scris autoarei opiniei din The Independent despre darurile Elenei Udrea catre sinistratii din Saucesti.
vroiam sa stiu cum si unde s-a informat despre eveniment… mai jos corespondenta dintre noi.

Hi

I’m Cristina Bazavan, editor in chief of Tabu Magazine – one of the most famous women magazines in Romania.

I’m writing you concerning the column about our minister of tourism, Elena Udrea and the now famous stilettos offered to the women of Saucesti.

I would be very interested in finding out how you did your research for this article, especially because Romania is not often a subject of the foreign media. Thus, I would be very thankful if you would answer me a couple of questions: How did you find about this event? And why did you decide to write about it? How did you do your research about your opinion? What do you know about Saucesti, the little village you wrote about? To whom from Romania did you speak?

I’m curios about this also because in Romania, people are having fun about your article: Saucesti is a very pour village; the women there did not wear or see a pair of stilettos in their entire life. They
are, generally, very old & poor and they have no social life like in a big city; for them to socialize means going to the church – and there, according to our culture, stilettos are not something appropriate to wear.

Our magazine, a glossy one, had a cover with Elena Udrea, two years
ago
.

Thank you for your answer.

*

Dear Cristina

Thanks for your message. Yours is one of the few responses I’ve had from Romania that isn’t obscene or threatening – I’ve had a number along the lines of ‘fuck off, you fucking bitch’ and accusing me of being in the pay of the Romanian secret police.

It’s an unusual and disturbing response. I write columns every week, they are my opinions and in the tradition of robust politcial and social comment that we have in the UK. Columns aren’t factual, they aren’t news reports or features. They’re opinion, prompted by things that have been reported in the
British and international press in the previous week.

In this instance, Elena Udrea’s remarks were reported in the British press, including the Daily Telegraph. You may have noticed that most of my column wasn’t about her, it was about the pressing problem we have in this country of how to deal with extreme forms of religious dress.

I was under the impression that Romania had a lively and robust press, but from this intemperate and abusive reaction it seems I was wrong.

Yours,

Joan Smith

*
nu-mi raspunde la intrebari, stiu. e un raspuns PRistic, mult prea PR-istic, dar cred ca oricum a fost agresata de mesajele pe care le-a primit. fara sa vrea (sau fara sa stie ce consecinte va avea) s-a bagat in groapa cu lei.

8 Comments Published

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » de ce a scris Joan Smith articolul despre pantofii doamn… bazavan.tabu.ro/2010/07/19/de-ce-a-scris-joan-smith-articolul-despre-pantofii-doamnei-udrea/ – view page – cached i-am scris autoarei opiniei din The Independent despre darurile Elenei Udrea catre sinistratii din Saulesti. Tweets about this link […]

14 years ago / Reply

Eu cred ca nu se mai pune prea multa baza, din pacate, in ultima vreme, pe documentarea unui articol. Pe undeva a raspuns …e doar opinia ei, nu trebuia neaparat sa o documenteze, asa cum se face cu un articol, nu expunea fapte, ci doar pareri…nu cred ca s-a gandit ca parerea ei este in discordanta totala cu parerea publicului roman si nu numai… In acelasi timp, acum ceva vreme citeam despre copii britanici – ei cred ca ouale si laptele vin direct din supermarket, au uitat de gaina si vaca pe drumul catre magazin.

[…] de ce a scris Joan Smith articolul despre pantofii doamnei Udrea […]

14 years ago / Reply

Nu vrea sa raspunda pentru ca de fapt, nu prea are ce raspunde. Femeia avea de spus ceva legat de tratamentul de care au parte in general alte femei, in tari mai inapoiate, si articolul cu Udrea i-a servit o minge la fileu.
Ca habar nu avea de contextul in care au fost impartiti pantofii cu toc, de agitatia privind lipsa de reactie a autoritatilor in fata inundatiilor, de tenta de “hai sictir” cu care au fost luati romanii in nevoie, e putin cam vina ei. Daca simtea nevoia sa scrie lucruri bune despre o femeie la putere, putea la fel de bine sa investigheze putin inainte de a se arunca cu laudele.
Pe de alta parte, modul in care a fost tratata de necunoscuti – romani, putem presupune – este simptomatic pentru starea de spirit a acestora. Cand oamenii nu mai au rabdare sa asculte nimic bun despre un personaj, e semn ca personajul e uzat.
Felicitari pentru idee – chiar daca intrebarile au ramas fara raspuns, macar ai incercat.

14 years ago / Reply

Dragele mele doamne, de acum va doresc din tot sufletul ca de acum sa primiti doar pelerine si cizme de cauciuc ca si cadouri. Auzi tu la tata asta, la tara in romania nu se poarta pantofi cu toc… au ajuns pana si femeile sa fie misogine la adresa femeilor. Tanti aia din Anglia e cu 10 clase peste voi tatelor si pe blogul ei explica ceea ce voi va faceti ca nu vreti sa vedeti sau ca nu conteaza… speranta de mai bine a oamenilor nu se intretine cu o pereche de cizme gaurite si o pelerina…

14 years ago / Reply

@terebent

Domnule, esti complet depasit de situatie. Nici macar nu realizezi ca acele femei nu “primeau cadouri” – ele aveau nevoi imediate mult mai importante decat pantofii cu toc.
Speranta de mai bine a unei femei nu e legata de cate perechi de pantofi cu toc – sau fara – are, sau de cate haine noi si-a mai cumparat (sau a primit cadou). Acele femei – care, te asigur, au destula scoala incat sa nu le duci dumneata grija – isi pierdusera casele, munca de o viata (daca stii ce este aceea), aveau familiile in primejdie, nu stiau ce boli le ameninta, daca au sau nu apa sau mancare in zilele imediat urmatoare. Nu se duceau la bal in seara aceea sau in viitorul previzibil.
In acel context, “cadourile” au fost deplasate.
Dumneata insa ai probabil formata mentalitatea care spune ca e OK sa primesti ceva, orice, cat timp e gratis, si ca proaste au fost cele care s-au plans ca nu asta le trebuia.
Daca e chiar atat de greu de inteles, sau trebuie gasite mereu niste scuze penibile pentru comportamentul neadecvat al unor politicieni, fie ei si femei, indiferent cate prostii fac, fie cum zici dumneata.

14 years ago / Reply

Sa inteleg din mesajul scrisorii trimise de tine ca esti de partea E.U. De aici din Anglia, iti pot spune ca presa din Romania nu o prezinta in termini pozitivi.

14 years ago / Reply

asta ai inteles? e perspectiva ta:)

nu sunt de partea nimanui, citeste toata corespondenta cu dna Smith, exista si partea a IIa

Leave a Comment


× four = 16


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!