Concurs “Chopin traieste”

Pentru mine, care am fugit cit am putut de mult in copilarie de educatia legata de muzica clasica, Chopin nu inseamna Nocturna (desi o recunosc oriunde ar fi).

Pentru mine Chopin inseamna niste versuri (“Te-as cere inapoi insa n-am cui te cere/ Iar restul e numai Chopin si tacere”) care-i apartin lui Adrian Paunescu si pe care le asociez mereu cu valsul pe care l-a scris Chopin cind s-a despartit de Marie, femeia pe care a iubit-o tare.

Si mai inseamna cintecul asta – Moj – care pe mine ma motiveaza teribil de fiecare data cind mi-e greu.

asa ca pentru mine, Chopin traieste intr-un anume fel, altul decit cel clasic.

*
Cruciada Culturii are un nou eveniment exceptional cu titlul Chopin traieste?, – un recital de pian Chopin, sustinut de Sam Haywood (26 septembrie 2010, Ateneul Roman).

Spune-mi ce inseamna Chopin pt tine, cum a intervenit el in viata ta cindva (sunt sigura ca a aparut “alive” cumva, pe undeva) si poti cistiga unul din cele 2 CD-uri ale lui Sam Haywood inregistrate chiar la pianul Pleyel al lui Chopin.

concursul se incheie Joi la ora 12.00. bafta

*
ana maria onisei a realizat un minunat interviu cu Sam Haywood din care citeaza pe pagina ei de FB

intimitatea sta in lucrurile mici. de la un pianist care are nevoie sa doarma minim 8 ore inainte de ziua concertului: “I do remember pillows in Bucharest being very good. But I just don’t understand how anyone is able to sleep in Germany! Either you get a large square sack of feathers which give no support at all, or a long fat sausage pillow.”

interviul apare joi in Adevarul

8 Comments Published

14 years ago / Reply

Chopin este pentru muzică ceea ce este cristalul pentru nisip

14 years ago / Reply

e oribil cantecul

14 years ago / Reply

Pe Chopin l-am studiat. Dupa niste ani destul de seci cu Bach si Grieg, presarat doar pe ici pe colo cu niste Beethoven si Mozart, partiturile Chopin au fost singurele pe care le mai interpretam cu reala placere pe la 13-14 ani(inca o fac, chiar daca stangace dupa ani multi de lipsa de exercitiu).

Acum, pentru mine Chopin inseamna de multe ori asta: http://www.youtube.com/watch?v=d1_dPyBR_eY . Cu Winter Wind lucrez in urechi de cele mai multe ori 🙂

Imi pare extrem de rau ca nu pot sa ajung la concert. Mi-as dori sa fiu in Bucuresti pe 26, dar …n-o sa fiu 🙁

14 years ago / Reply

De Chopin auzisem din școala generală datorită profesorului nostru de muzică, care era pasionat de meseria sa și de muzica clasică și m-a făcut și pe mine să o îndrăgesc.:)
Însă acum, de fiecare dată când ascult Nocturna 20 în C minor, unul dintre soundtrack-urile filmului ”The Pianist”, îmi amintesc ce am simțit în acea seară din iulie 2008 când am văzut filmul. Un film impresionant, cutremurător, la care am suferit alături de personaj, am plâns și nu am înțeles nici până acum cum de unii oameni se numesc oameni. Am admirat caracterul și curajul unui Om și am înțeles încă o dată că putem îndura mult mai mult decât ne închipuim și că nu trebuie să renunțăm niciodată la viață.:)
Pentru cei care nu știu: http://www.youtube.com/watch?v=pyiTtv2_WXU

14 years ago / Reply

Jurnal:17 apr 2010-zi de butonat pe youtube.M-am trezit in cap cu Audrey Hepburn si am cautat-o in cea mai haioasa aparitie,in filmul My Fair Lady,,faza cu “Just You Wait”.Dupa aceasta pastila de energie spirituala urmand sugestiile “tubului” dintr-una in alta vine randul muzicii clasice.La inceput Andre Rieu si apoi(dupa cateva piese) inevitabil apare CHOPIN.Am urmarit 12 clipuri,nu are rost sa le scriu aici,dar in jurnal le-am scris.Si jurnalul este un caiet studentesc clasic ,mai bun decat varianta electronica.Dintre interpretii lui Chopin cel mai mult m-a impresionat Horowitz(nici nu auzisem de el pina atunci), vedeti clipul “Horowitz plays Chopin Polonaise op 53 in A flat major” si vedeti jocul mainilor.PS;acest comentariu este inafara de concurs.

14 years ago / Reply

Cred ca prima oara cand am facut cunostinta cu Chopin a fost in filmul Impromptu, un film despre viata lui George Sand (sunt un fel de fana a ei). Dup-aceea am citit o biografie de-a ei si l-am cunoscut si mai bine. Muzica nu i-o cunosc, pentru ca sunt o inculta la muzica clasica.

Ah, l-am intalnit si in melodia I like Chopin (Gazebo). 😀

14 years ago / Reply

CD-urile vor putea fi gasite pe piata? sau exista deja?
spre rusinea mea, mi-am dar seama ca nu am ascultat atat Chopin cat mi-as dori, iar acum am sansa sa imi fac o placere, cumparand aceste cd-uri.

14 years ago / Reply

@ Florina, banuiesc ca se vor putea cumpara de la Ateneu unde va fi concertul.

Leave a Comment


+ 2 = eight


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!