elena ceausescuelena ceausescu

Elena Ceausescu – confesiuni fara frontiere

iata o carte pe care NU trebuie sa dati banii. o carte scrisa din orgoliu, plina de vanitate.
am gasit-o acum citeva zile, la o taraba pe strada: Elena Ceausescu – confesiuni fara frontiere. ( Violeta Nastasescu, editura Niculescu)

Doamna Nastasescu a fost translatorul Elenei Ceausescu si, din aceasta perspectiva, un profil al “tovarasei” avea mare potential. ce am gasit insa in paginile cartii m-a intristat profund.

rautati grele la adresa altor colegi translatori ( “X mi-a facut rau, las ca o sa o pateasca el”, specialista de limba araba e prezentanta intr-un singur cuvint: “Nutzi” etc), culminind cu invocarea lui Dumnezeu pentru o pedeapsa – mustruluiala din partea cuplului prezidential – pentru un coleg translator descris drept “mitocan cu piele de pachiderm”.

vanitati expuse prea grosier pentru o doamna care se declara a fi educata si rafinata (in majoritatea descrierilor dna Nastasescu e cea mai bine imbracata – spune undeva ca e imbracata la fel ca regina tarii gazda). sigur ca in comparatie cu Elena Ceausescu, nu era greu ca cineva din anturajul sau sa fie apreciat drept rafinat si educat, dar tonul si modul in care sunt prezentate lucrurile arata orgoliul prea mare al autoarei.

din cele 300 de pagini ale cartii nu reusesti sa ai un profil emotional si fizic (descrieri de gesturi, stari, emotii) al Elenei Ceausescu, chiar daca ii e prezentata o urma de bunatate ( ii face cadouri translatoarei sale, dar aceasta – autoarea cartii – nu uita sa spuna, indirect, prin vocea coafezei “tovarasei”, ca ea e mai respectata decit ceilalti pentru ca e mai culta.). generozitatea “tovarasei” e insa comentata imediat, in fiecare intimplare descrisa, cu descrierea unei intimplari contrare (cu tonul oamenilor care vor sa impace ambele tabere si sa cada mereu in picioare).

cartea “Elena Ceausescu – confesiuni fara frontiere” e construita pe structura vizitelor de lucru ale cuplului prezidential si e o dovada exemplara despre cum un subiect bun e ratat in lipsa unui editor care sa tina in mina (de fapt, sub tasta delete) orgoliul autorului.

sa nu cititi aceasta carte! ea e utila, cel mult, presedintelui Basescu ca sa nu-i mai fie teama de vizitele in strainatate; si altii au fost/sunt (cel putin) la fel de needucati ca dinsul.

2 Comments Published

[…] (ne)recomandare am gasit pe blogul Cristinei Bazavan si imi plac la nebunie astfel de articole. Nu stiu exact de ce. Eu prefer de obicei sa nu dau […]

11 years ago / Reply

E bine ca putem invata din orice lucru,asa cum precizezi si tu “utilitatea ” acestei carti.Iata cineva care are curajul sa strige ca:regele este gol ! Multumesc,Cristina.

Leave a Comment


+ 9 = twelve


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!