michelangelo_david_headmichelangelo_david_head

credeti in ideile voastre?

De cite ori ideile voastre n-au fost refuzate in fata celorlalti? V-ati simti mai bine daca ati sti ca si lui Michelangelo I s-a intimplat?

Pe vremea cind i s- a dat voie sa sculpteze in cel mai mare bloc de marmura din Florenta, Michelangelo era un artist renumit dar controversat. Si-avea un ego imens.

A cerut de la presedintele republicii ca, prin contract, sa nu intre nimeni in camera in care el sculpteaza. L-a creat pe David, destinat sa fie pus in cea mai mare dintre bisericile din Florenta ( Dom-ul cu o capacitate de 30.000 de persoane, pentru a le arata florentinilor ca sunt protejati), dar autoritatile locale au spus “Nu e David, nu seamana. Nu are elementele care ne-ar face sa-l asociem cu David”

Si n-au mai primit sculptura.

A fost nevoie de o comisie al carei sef era Leonardo da Vinci sa i se faca un favor lui Michelangelo.

Au expus statuia la 600 m mai jos, intr-o alta piata. Dar decizia a fost luata nu neaparat pentru calitatea sculpturii, ci pentru ca era facuta dintr-unul dintre cele mai valoroase blocuri de marmura.

Astazi David e una dintre cele mai renumite sculpturi din lume, iar milioane de oameni se opresc in piata micutza pentru a vedea copia statuii (originalul este intr-un muzeu, pentru a fi protejat de poluare si efectele ploilor).

Sper ca de acolo de unde e, ego-ul mare a lui Michelangelo tresara de bucurie la fiecare fotografie pe care o face fiecare turist din cine stie ce colt de lume.

Iar data viitoare cind vi se refuza o idee, ginditi-va la David al lui Michelangelo.Poate nu mai suferiti, daca voi credeti cu adevarat in ea si ramineti fermi pe pozitie; s-ar putea sa conteze mai mult pe termen lung, decit ca ati fost marginalizati pentru o vreme.

*
l-am vazut pe David la 2 pasi de mine, ieri. Sunt la Bologna/Florenta intr-un press trip cu Philips. revin cu alte povesti curind.

4 Comments Published

13 years ago / Reply

Dar daca Da Vinci nu ar fi existat, care ar mai fi fost povestea, cu tot crezul lui Michelangelo? 🙂 Daca un lucru e sortit sa existe, va exista, daca e sortit sa nu fie, nu va fi……
enjoy your trip! 🙂

13 years ago / Reply

poate ca statuia ar fi stat 400 de ani intr-un depozit si abia apoi ar fi fost descoperita.
zilele viitoare scriu despre povestea unui tablou minunat descoperit intr-o magazie mucegaita… in Romania… 🙂

[…] si Cristina Bazavan partea ei de David, in timp ce Bogdan Petre a slefuit parte din fotografiile de la fata locului Tweet […]

12 years ago / Reply

Nu stiu cati dintre admiratorii lui Michelangelo stiu ca inainte de a deveni statuia careil reprezinta pe David ,acel imens bloc de marmura a creat o disputa serioasa intre Leonardo Da Vincii si Michelangelo ,in sensul ca cel dintai voia acel bloc pentru a realiza probabil ,ultima si cea mai mare sculptura a lui ,avand in vedere ca avea o varsta inaintata.Michelangelo ,era in puterea varstei si a facut un gest nu tocmai demn ,avand un rival mai in varsta,si anume ,a luiat masura ,o bara de metal ,probabil ,la vremea aceea se chema ,cot ,si prinzand-o la capete cu ambele maini ,a indoit-o fara sa depuna un efort prea mare,aruncand-o jos.Plin de aroganta ,i-a cerut lui Da Vinci s-o indrepte,dar acesta a dat un raspuns memorabil:De ce sa indrept eu lucrurile strambate de altii?

Leave a Comment


− two = 7


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!