ceausescuceausescu

Copiii lui Ceausescu, o alta sursa

pentru ca Adevarul a publicat un articol bombastic despre “fata nevazuta a copiilor lui Nicolae Ceausescu” in care se povesteste despre cum acestia primeau mincare de la Gospodaria de Partid, televiziunile hopa tropa au mai facut o stire pentru care nu au muncit nimic. nimeni nu-si pune problema ca nici parlamentarii de acum nu platesc f mult pe mincarea lor (cantina de la Parlament are preturi amuzante, iar deconturile parlamentarilor – adica plata din banii statului – implica o multime de mese copioase).

articolul bazat pe marturisirile din ancheta de la Parchet, la inceputul anilor 90, are o mare problema. nu cauta si alte surse in afara domnului Radu Burciu, seful gospodariei de partid (tot din ancheta de la Parchet), care face declaratii tocmai pentru a se disculpa. desigur nici televiziunile nu au cautat putin mai mult pentru a-si informa telespectatorii.

iata citeva informatii din cartea “La curtea lui Ceausescu- dezvaluirile Suzanei Andreias despre viata de familie a cuplului prezidential ( Maria Dobrescu, editura Almateea 2004)

Suzana Andreias a fost timp de 29 de ani, femeia in casa la vilele lui Ceausescu. N-a avut prea multa scoala, dar – cum o sa vedeti din carte – a avut bun simt.
***

“Mincarea li se aducea de la Sector. Era un bucatar, Cosma il chema, care le aducea mincare facuta acolo si-i servea, dupa care pleca inapoi. Dimineata (…) cerea asa: doua felii de sunca de praga, doua de parizer, 200 de grame de brinza telemea si o sticla de jumatate de kilogram cu lapte dulce. totul se trecea pe factura.
– Asta pentru ei doi?
– Pentru ei doi!”

*
“Un om care nu stie ce sa ceara de la cineva nu stie nici cum trebuie sa fie o casa. V-am mai spus, ea ( nota mea: Elena Ceausescu) s-a asezat pe burta si mi-a aratat cum sa sterg praful de sub pat. Bine, stiam si eu, dar pe burta nu ma lasam ca sa ma bag sub pat. Oamenii au trasaturi bune si trasaturi rele.

– Dar in toata perioada asta, din 1960 pina in 1989, ea nu a gatit nimic.
-Nu.
-Si nu-i era dor citeodata sa prepare si ea niste oua ochiuri, ceva?
– Nu prea. Dar, spre exemplu, lui Nicu ii placea sa-si prepare singur omleta. Toca ceapa verde, o calea, baga cite trei patru oua si iesea o bunatate. Sa stiti ca si Zoia era gospodina! Chiar inainte sa se casatoreasca, isi punea singura muraturi pentru iarna. Cind s-a maritat a stat o perioada cu parintii, dupa care s-a mutat intr-o casa aproape de Biserica Alba, pe Calea Victoriei.
– Acolo unde se afla acum sediul Uniter.
– Dar prima data casa aia a luat-o Tamara Buciuceanu. Ea a luat-o prima dupa 1989. Am vazut-o la televizor cu toate obiectele Zoiei in casa. I-am vazut si vazele, si cosuletele de portelan cumparate chiar de ea, am vazut vitrina… tot am vazut la televizor…Terasa, scaunele alea mai sofisticate, alea erau ale Zoiei.
– Dupa Revolutie, ea si-a luat ceva din casa asta?
– Nu stiu, dar foarte multe lucruri au ramas acolo. Si nu erau de la partid, erau cumparate de ea.

***

Ce incerc sa spun este ca, inca o data, se dovedeste ca si pe subiectele pe care le vrem serioase, ne distram cu superficialitate… sau cu smecherie. Pentru ca daca autorul articolului din Adevarul (sau editorii stirilor de la RTV, unde am vazut eu preluarea), ar fi facut putin research si ar fi pus in articol ambele povestiri ar fi avut o poveste echilibrata. Dar n-ar mai fi avut sansa sa continue alta data, ca o peltea, dezmintind ce a zis anterior – cu acelasi comportament de stire cancan ” e iubita lui X/ ba nu, am aflat ca e iubita lui frate-su”.

Nu incerc sa iau apararea familiei Ceausescu; sunt dintre cei care cred ca sistemul comunist ne-a stricat mintile si sufletul atit de tare incit trei generatii de acum incolo nu o sa se redreseze; ceea ce vreau sa spun este ca daca nu vom invata sa tratam echilibrat istoria, nu ne vom vindeca de ranile pe care ni le-a facut.

Si desigur, o sa continuam sa spunem ca presa moare cind, de fapt, noi (jurnalistii, adica) ii punem perna pe fatza sperind ca poate poate se sufoca.

5 Comments Published

13 years ago / Reply

Felicitari!

13 years ago / Reply

Sunt absolut de acord cu ceea ce spui apropo de presa. In ceea ce priveste familia Ceausescu, cred ca, in timp, au fost putini oameni de presa care au scris despre ei in mod echilibrat. Am avut ocazia sa o cunosc personal pe o doamna care a servit in casa lui Nicu la Sibiu, o doamna extraordinara, care mi-a povestit lucruri despre care nimeni nu a vorbit niciodata public. E pacat

13 years ago / Reply

esti in eroare si nu ai citit tot articolul din adevarul.Dosarul din care m-am inspirat poate fi consultat la judecatoria sectorului 4 si te invit sa-l vezi cu proxima ocazie.

Sunt convis ca ai sa gasesti in el zeci de declaratii interesante. Chiar eu nu l-am citat doar pe Burciu. Sunt sigur ca ai sa ajungi in instanta si o sa constati ca toti servitorii, subofiterii de securitate si bucatarii au fost audiati la parchet.

In articolul pe care l-ai link-uit citez si pe “Unul dintre angajaţii Înteprinderii de Cazare şi Alimentaţie, Florin Ciorbă”, pe “Maestrul bucătar Nicolae Popescu”, “Şeful Direcţiei Agroindustriale, Daian Nicodin” etc

Aveam mai multe marturii, dar precum sigur stii, spatiul pe print este limitat

sper sa ai o lectura interesanta, asa cum am avut si eu

13 years ago / Reply

“sunt dintre cei care cred ca sistemul comunist ne-a stricat mintile si sufletul atit de tare incit trei generatii de acum incolo nu o sa se redreseze”

Pe de o parte, nu imi simt mintea defectata in vreun fel de comunism. Nici de capitalism. Generalizarea pe care o propui este pur speculativa. Se presupune ca ai cunoscut personal un numar urias de persoane si ca ai constatat ca au mintile defecte si in curs de redresare, datorita simplei aparitii in scena a capitalismului.

Pe de alte parte, cum ne-ar putea redresa capitalismul mintile? Cu propaganda gen “taiem salarii si marim taxe pentru binele vostru, al cetatenilor” sau cu emisiunile imbecilizante de la televizor (deschide televizorul si poate ca te vei convinge singura)?

Foarte amuzanta afirmatia citata, esti sigura ca este corecta?

Alt punct de vedere este bazat pe fapte: Ceausescu a fost impuscat pentru ca populatia traia in lipsuri, dar a platit datoriile externe in timp ce economia functiona. In zilele noastre se fac datorii externe uriase, in timp ce populatia traieste in lipsuri mai mari si in timp ce economia Romaniei este la pamant.

Cine e mai bun dintre fostii si actualii, din punct de vedere al performantelor economice? As dori sa cunosc punctul tau de vedere.

Punctul meu de vedere este ca vechiul regim politic “dă clasă” actualului regim politic in materie de economie.

12 years ago / Reply

am citit cartea cu destainuirile suzanei andreies..chiar e de bun simt..si cred ca a spus adevarul…ideea e ca a trait intr-o colivie de aur ..a povestit chestii interesante ..ceausescu n-a uitat ca se tragea de la tara..foarte conservator ca si persoana privata..parerea mea este ca securitatea a avut o mare parte din vina dezastrului tarii inainte de 89..

Leave a Comment


eight − 7 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!