music_is_the_drugmusic_is_the_drug

Xfactor, Vocea Romaniei si partea mea de poveste

ma uit la Xfactor si la Vocea Romaniei cu aceeasi placere cu care m-am uitat la Megastar, dar si la (pe vremuri) Le Nouvelle Star (de la francezi). pentru mine, show-urile astea sunt despre niste oameni care isi testeaza abilitatile in conditii de maxima presiune psihica, sunt realityshow-uri despre evolutia unor oameni care sunt trainuiti intens intr-un timp scurt, dar si niste show-uri despre niste “sufletzele” puse pe tava (pentru ca oamenii aia care participa in concurs – fiind vorba despre despre ceva care tine de arta – isi pun sufletul pe tava ca sa exprime tot ce pot).

si ma uit cu multa atentie la ce fac juratii, cum ii protejeaza si-i motiveaza pe concurenti mai ales atunci cind gresesc. (pentru ca modul asta de critica poate sa fie o forma de educatie pentru romani; noi – ca natie- nu prea stim sa criticam constructiv)

pentru asta, ii iubesc pe Paula Seling si pe Horia Brenciu. ei fac cam acelasi lucru in emisiunile lor, chiar daca in modalitati diferite.

*
Brenciu face glume, tumbe, aparent duce infringerea intr-o zona frivola sau muta atentia asupra lui, dar tot ceea ce face acolo e sa-l protejeze pe cel care a fost invins. si e amuzant, dar si frumos, sa poti sa te vezi dincolo de masca pe care si-a pus-o Brenciu de smeker-care-face-tumbe.

m-am uitat aseara la Vocea Romaniei si mi-am adus aminte de o conversatie pe care am avut-o cind am scris un profil despre el; Brenciu nu asculta muzica pe CD, ci la radio “ca sa fiu surprins de ce urmeaza”. iar starea de surpriza, in formele ei foarte fine, e ceea ce-l defineste si-n show-ul asta. o sa fie un profesor f f fain la Vocea Romaniei, pentru ca – poate n-o sa o arate, desi mi-ar placea sa o faca – o sa se ataseze mult de echipa lui ( o sa-i si chinuie, pentru ca e tare perfectionist si nu are niciodata infringerea in minte) si o sa sufere tare cind o sa-i fie eliminati concurentii. cum sufera foarte mult si cind ii pleaca oameni din echipa lui de business sau din orchestra.

*
in Xfactor aceeasi atentie pentru protejarea concurentului o are Paula Seling. am vorbit cu ea dupa auditii si stiu cit de mult s-a consumat pentru fiecare NU pe care l-a spus, cum se ducea acasa si analiza “dar oare i-am spus intr-o forma care sa-l(o) motiveze? oare va continua sa faca ceea ce crede ca-l(o) face fericit?”. Ca si Brenciu, Paula este foarte foarte perfectionista (presiunea aceasta pe perfectiune o pune si pe ea, nu doar pe ceilalti) si de ficare data cind zice NU e o lupta intre “ce e corect” si “ce e bine pentru sufletul celui din fata”.
abia astept sa o vad in Judge’s House pentru ca si ea se va atasa de concurenti si va suferi cind va trebui sa elimine o parte din ei.

*
pentru mine, show-urile astea sunt – dupa cum vedeti – mai degraba despre schimbare, motivare si educatie , fie si printr-un concurs de muzica, iar puterea vocilor din fiecare emisiune e auxiliara.
pentru ca e mai importanta schimbarea care se petrece in fiecare dintre concurenti (si exemplu care vine odata cu prezentarea schimbarii lui), decit victoria unuia singur.

*
altfel, da, dintre toti – din ambele emisiuni – am un preferat pe care mi-l mentin de la primele auditii de la Xfactor: Andrei Leonte.

11 Comments Published

13 years ago / Reply

M-am uitat si eu aseara. Mi s-a parut ca unele interventii ale lui Brenciu erau de-a dreptul libidinoase – chiar daca – asa cum spui tu, incerca sa protejeze pe cel respins.
E un concurs cu multi concurenti. O sa le ceara facebook-ul tuturor fetelor? O sa se lase pupat de fiecare concurenta?

13 years ago / Reply

c’mon! erau glume…

13 years ago / Reply

Si eu sunt mare fan al genului acesta de emisiuni. La Vocea Romaniei ma uit si in reluare cu aceeasi placere:). Xfactor nu imi place foarte tare. Nu pot sa spun clar din ce cauza, mi se pare prafuita, iar juriul cam sec si neatractiv. Isi fac treaba bine, dar nu prea zambesc, nu sunt prea simpatici. Intotdeauna show-urile de la PRO TV au fost mai ok, mai profi, mai glam. Chiar si vedetele de la PROTV mi se pare mai simpatice, mai dezinvolte… Cred ca au o scoala mai buna:) si cred ca se simte brand-ul mai puternic.
Brenciu imi place si mie foarte tare, este o persoana care iti poate face ziua. Toate spectacolele lui live mi-au dat mereu o stare euforica:)

13 years ago / Reply

din tot ce e acum la tv vocea romaniei e singurul show pe care il urmaresc.chiar reusita emisiunea cu participanti care chiar au venit sa ofere tot si bine pregatiti….povesti emotionante.felicitari!

13 years ago / Reply

ok, n-ati inteles ce am scris aici:)
mai incerc si alta data…

13 years ago / Reply

Cristina :)) las’ ca altii au inteles 😉
Intr-adevar schimbarile/evolutiile pot fi fascinante 😉

13 years ago / Reply

ha, si mie mi-a atras atentia andrei leonte – cu timbrul lui

13 years ago / Reply

Păcat că pe lângă Paula Seling mai sunt și unii gen Morar…

13 years ago / Reply

te contrazic: mihai morar e un om foarte misto, ceea ce are de facut in emisiune e de interpretat un rol, e un anume fel de jurat.

13 years ago / Reply

Perfect adevarat ceea ce spui. Horia si cu Paula reprezinta ” fata umana ” a juriilor din care fac parte 🙂

Cat despre showuri…se vede diferenta intre stilul Pro si cel antenist…

[…] Xfactor, Vocea Romaniei si partea mea de poveste […]

Leave a Comment


eight − = 6


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!