music_is_the_drugmusic_is_the_drug

despre caracter la X Factor/ Vocea Romaniei

in vremea lui “instant gratification” – like-ul de pe FB, vrem totul de-a gata: sa fim impresionati ACUM, sa primim like-uri ACUM.

ne place sau displace ceva intr-o clipa si nu mai vrem sa vedem contextul, nu ne intereseaza restul. vrem reactia INSTANT.

asa e si cu artistii; vrem sa ne impresioneze pe loc, direct, profund. nu ne pasa ce bagaj au in spate in ziua aceea.
iar ei, pentru ca sunt profesionisti, performeaza.

l-am vazut pe chirila cintind 3 ore draceste desi inainte de spectacol purta un corset pentru git (avea mari dureri de coloana), l-am vazut pe manole jucind cu mega durere de masea.

am o lista impresionanta de oameni care si-au facut perfect treaba in conditii extreme (chiar cu un deces in familie). dar pentru mine povestea incepe exact de aici : cum au invatat sa faca lucrul acesta?!

de asta ma uit cu mare placere la emisiuni gen Xfactor si Vocea Romaniei, pentru ca acei copii sunt carne vie; neinvatati inca sa faca fata emotiilor sau problemelor externe si trebuie sa se confrunte cu ele… si daca te uiti cu atentie la ei poti sa le simti evolutia, cum incep sa capete incredere, cum invata sa-si dozeze efortul fizic, cum isi dezvolta concentrarea.

peste ani nu o sa mai stie sa raspunda la intrebarea “dar cum faci fatza?”, o sa li se para natural; cum li se pare firesc, de exemplu, juratilor si prezentatorilor X Factor sa nu mai aiba nicio zi libera (Mihai, Razvan, Dani), ba chiar in cazul lui Mihai Morar sa aiba 2 emisiuni in fiecare zi (una radio, una tv) si sa se trezeasca la ora 5 30.
sigur ca recunosc si ei ca le e greu, dar daca-i intrebi cum fac fatza, raspund: “ei, ne-am obisnuit”…

i-am intrebat saptamina trecuta, de asta stiu raspunsul.

si mai stiu ca atunci cind ne uitam la ei la TV nu ne pasa nici macar o secunda ca au programul asta dracesc; vrem sa performeze brici.

e motivul pentru care ma necajesc reactiile negative la oricare dintre concurenti sau jurati; hei, votati-l sau nu-l votati.
dar nu-l jigniti. nu-l judecati. nu stiti nimik din ceea ce e in spatele vocii lui, in mintea lui, in sufletul lui, in corpul lui.

*
asa ca (si) de asta ma uit cu drag la emisiunile X Factor si Vocea Romaniei, pentru ca vezi in direct cum se formeaza caractere.
astazi , la X Factor, o sa stau linga Florin Grozea (Hi Q), el crede ca artistul adevarat se naste cu abilitatea de a face fatza oricaror factori externi. eu cred ca profesionistul deprinde asta.
abia astept sa aud live parerile lui despre concurenti. si despre caracterul lor.

One Comment Published

12 years ago / Reply

Eu nu doar cred asta, ci ți-am dat și un exemplu concret [din câteva zeci pe care le cunosc]. Emoțiile sunt firești, fac parte din actul artistic, nu sunt corvoadă. Și chiar dacă ar fi, un artist *simte* scena înainte să o cunoască.

Leave a Comment


− three = 6


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!