cristina violentacristina violenta

violenta domestica si indiferenta noastra

N-am luat niciodata bataie de la un iubit. Chiar si cind ne-am certat pe chestiuni care pareau importante, ne-am disputat ideile civilizat. Cu argumente si, culmea, fara urlete. Si sunt absolut convinsa ca daca barbatul cu care impart lucruri ar ridica mina la mine, as iesi pe usa in urmatoarea secunda fara sa stau pe ginduri. Oricit de mult ar durea despartirea. Pentru ca sunt la fel de sigura ca umilinta si neputinta in fata violentei familiale ar durea mai tare.

In fiecare dintre blocurile in care am stat de cind m-am mutat in Bucuresti, a fost o familie care se certa rau. O familie in care barbatul lovea femeia. Si nu va imaginati ca e vorba de familii needucate, care locuiesc la periferie. Linga garsoniera mea din Dorobanti, intr-un apartament cu 3 camere o familie de tineri casatoriti urlau in fiecare seara si erau la mai putin de un un an de la casnicie. Odata, cind ea plingea foarte tare, am sunat la usa lor. S-a facut liniste, nu mi-a raspuns nimeni, iar a doua zi ea a trecut pe linga mine stergind peretii, ascunzind o vinataie. I-am spus ca as putea vorbi cu cineva sa o ajute. Nici macar nu s-a uitat la mine, a coborit scarile in viteza. Sotul ei era politist.

Violenta nu apare doar in familiile needucate, sarace. Stiu ca e nevoie de curaj ca sa poti iesi dintr-un mariaj si ca e aproape eroism sa poti sa infrunti niste straini spunindu-le ca ai nevoie de ajutorul lor pentru ca acasa iei bataie.Dar la fel de bine stiu ca sunt o multime de prejudecati legate de procesul prin care poti iesi onorabil dintr-o situatie extrema ca aceasta. Informarea e punctul esential si tocmai de aceea sunt, cu drag, alaturi de Inna in campania Bring the sun in my life.

***
sedinta foto pentru aceasta campanie s-a facut intr-o zi de simbata, la Edward Aninaru in studio. (el e responsabil pentru cele mai multe dintre fotografiile INNEI) Andra Manea m-a machiat. Am fost prima “violentata” cu make-up si, impreuna cu Ioana Blaj, am iesit pe strada la metrou la Tineretului.

exista un film cu plimbarea noastra: nimeni nu ne-a acordat atentie, n-a tresarit ca aratam in halul acela, n-a schitat vreun zimbet intelegator sau de consolare.

si eu si ioana am stat (singure, nu eram una linga cealalta) multe minute in strada. iar trecatorii erau indiferenti.

in momentele acelea, care erau post participarea mea la campania Bring The Sun In My Life, mi-am dat seama ca femeile batute nu au sanse aproape deloc. mai intii sunt agresate in familie, mai apoi le agresam cu indiferenta noastra.
si de ce ar iesi o femeie din familia ei, chiar daca e batuta, daca i se pare ca nu gaseste nicaieri sprijin, ca ramine fara NIMIC?

bring the sun in my life este campania prin care INNA vrea sa atraga atentia asupra sanselor pe care societatea ti le ofera sa iesi din cosmarul violentei domestice. noul ei clip Endless, lansat de ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, este locomodiva acestei campanii. si gratie popularitatii INNEI, milioane de oameni i se vor alatura cauzei pentru care militeaza.

daca stii din interior ce inseamna violenta domestica intra pe site-ul bringthesuninmylife.com si vei afla adaposturile la care poti merge, vei putea contacta un specialist care sa te ajute, totul sub anonimat.

4 Comments Published

13 years ago / Reply

Sunt folositoare aceste campanii, in special ideea de a schimba legea si de forta agresorul( si nu victima) sa paraseasca domiciliul si sa aiba dreptul de a se intoarce doar daca face terapie si isi schimba comportamentul. Iar in cazul in care acest lucru nu se intampla si se ajunge la divort, agresorul sa fie penalizat atunci cand se impart proprietatile. Cred ca o astfel de lege ar schimba mentalitatile mult mai repede.
Dar vreau sa vad si campanii de prevenire a acestor situatii, de educare in randul tinerilor pentru a nu se mai ajunge in aceste situatii dramatice. Fetele trebuie
sa invete sa recunoasca un viitor barbat violent(fizic sau verbal) si sa inteleaga ca nu e un normal sa accepte abuzul. O relatie normala intre un barbat si o femeie trebuie sa fie un parteneriat si nu o cursa care pe care domina.

13 years ago / Reply

Este exact ceea ce gandesc. In primul rand orice femeie are nevoie sa stie ca poate trai in demnitate. Indiferent cat de mult ar depinde de ticalosul care o bate, se poate trai in demnitate…Se poate apela la ong-uri, se poate dormi in adaposturi, cel putin pana gasesti o cale sa iti refaci viata.
Cred ca violenta impotriva femeii este unul din actele care ma dezgusta infiorator si imi pare foarte bine ca ai scris acest post si ca se face campanie pe tema asta.

13 years ago / Reply

O campanie fara nici un rezultat. Bani aruncati in buzunarele altora in loc sa fie distribuiti in invatamant pt realizarea unor manuale care pot induce elevelor un anumit tip de comportament. Si mai e ceva. Religia care ne arata ca femeia e cea are are vina pacatului originar. Si deci noi barbatii din acest punct de vedere avem suprematie.Si in plus suntem in epoca patriarhala ( De ce nu sunt femeile prezente in biserica?) La botez femia este tinuta afara in timp ce barbatul asista de la inceput. O traditie care poate conduce in mental la asa zisa suprematie a barbatului asupra femeii.

13 years ago / Reply

domnule, va rog sa nu mai comentati niciodata pe blogul meu. nu veti mai avea niciodata publice comentariile.
ma iertati, sunteti un idiot!

Leave a Comment


× six = 30


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!