spitalul-colteaspitalul-coltea

o poveste despre spaga

Stiati ca exista legenda ca Spitalul Coltea a fost construit din spaga?

Cind Regele Carol a venit in Romania a observat ca toti dregatorii cereau, pe linga taxele obisnuite care mergeau la stat in cazul unor cesionari de spatii, terenuri etc, si o “taxa” speciala care intra in buzunarele lor.

Cind spatarul Mihai Cantacuzino a cerut in cesiune Salina de la Slanic, draguitorul care trebuia sa semneze i-a cerut drept “taxa” 10 pungi de galbeni. Carol a aflat si i-a chemat pe cei doi in birourile sale.

I-a spus lui Cantacuzino ca daca vrea salina trebuie sa dea 20 de pungi de galbeni, iar spatarul fericit ca si regele acepta spaga a agreat imediat. A adus pungile, iar Carol, dupa ce le-a luat, si-a chemat responsabilul cu actele oficiale punindu-l sa scrie dupa dictare: “Mihai Cantacuzino primeste salina Slanic in exploatare si 20 de pungi de galbeni, cu conditia ca pina la sfirsitul cesiunii sa construiasca un spital in Bucuresti, in caz contrar va trebui sa plateasca…. (si urma o suma uriasa, echivalentul a banilor obtinuti in citiva ani de exploatare a salinei).”

In Salina de la Slanic se afla o statuie a lui Cantacuzino si se mentioneaza ca el este cel care a construit spitalul Coltea in 1704 cu banii din exploatarea salinei.

Stiu povestea de la domnul taximetrist care nu ia bani pe curse de la cei care-l invata lucruri noi. A descoperit-o intr-un din cartile de istorie din Biblioteca Academiei.

Mi-a povestit-o cind i-am spus ca stau aproape de Coltea:)

7 Comments Published

12 years ago / Reply

Frumoasa poveste.

12 years ago / Reply

Cantacuzino care a construit Colțea a trăit pe la 1700, Carol a ajuns pe meleagurile noastre pe la 1866. How come…? Dar ca parabolă e drăguță, nu zic 🙂

12 years ago / Reply

🙂 spun o poveste de la cineva. cu sursa lui…

12 years ago / Reply

Felicitari Clarisa pentru perspicacitate 🙂
Altfel povestea ramane haioasa…:) Poate sa inlocuim numele lui Carol cu Constantin Brancoveanu cel care a domnit in Tara Romaneasca intre oct. 1688 – mar. 1714 , de altfel nepotul lui Șerban Cantacuzino
(e meritul Wikipedia, nu ma priviti asa 🙂 )

12 years ago / Reply

Chiar il admiram saptamana trecuta:)In sensul ca arata parca prea bine pentru un spital:)

12 years ago / Reply

Mai vrem conducători precum Carol.

12 years ago / Reply

Tomna’ ce-o fo’ renovat. Poate tot cu bani din vreo spaga. Europeana, de data asta.

Leave a Comment


+ eight = 9


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!