retro-tvretro-tv

o mutatie media

zilele acestea de meetinguri la tv, de multe si lungi dezbateri in direct mi-au atras atentia asupra unei mutatii care a aparut in comportamentul jurnalistului tv de la televiziunile de stiri.

Simbata seara, Sandra Stoicescu comentind agitatia din Piata Universitatii si simtind nevoia jurnalistica de a avea mai multe pareri a spus ceva de genul “poate ne suna Valeriu Turcan, purtatorul de cuvint al Presedintiei, ca sa ne spuna opinia….”

Luni, crainicii jurnalului de dimineata de la Antena 3 voiau lamuriri despre actiunile jandarmilor intr-o discutie cu un invitat, tot jurnalist. cind crainicii au anuntat ca purtatorul de cuvint al jandarmilor va tine o conferinta de presa la ora 11 si pina atunci refuza sa faca comentarii, invitatul a replicat “sa noteze atunci purtatorul de cuvint urmatoarele intrebari si sa raspunda la ele”

L-am vazut si pe dl Tatulici invocind un telefon de la autoritati “poate ne suna cineva de la guvern”, cum am vazut si oameni din echipa Romania Tv (Catalin Striblea, de ex) cu aceeasi reactie.

Le stiu f specific pe cele de la A3 pt ca acolo ma uit constant.

***

intrebarile astea in direct catre autoritati sunt pentru mine o mutatie a jurnalismului. in mod normal, jurnalistul suna el dupa sursa, dupa informatie, confirmare etc, nu cere sa fie sunat in direct la tv.

inteleg rationamentul de ce am ajuns aici (presiunea live-ului, stirile care curg si le relatam ACUM, in timp ce se intimpla; analiza care se face cu pareri in direct, nu ca in urma cu citiva ani cu pareri incrusisate – si verificate – inainte de a fi montate intr-un reportaj), dar m-am uitat cu atentie si la BBC, si la CNN si la Euronews. ei nu cer in direct la tv sa fie sunati pentru reactii de Obama, Van Rompuy (presedintele consiliului european) sau David Cameron (premierul englez).

***

e o mutatie dubioasa care arata ca noi dialogam cu televizorul si prin televizor. (asa cum face si conducatorul suprem care suna la tv sa se dea cu parerea.)

dar arata si un inceput de aroganta a jurnalistului, pe care am putea sa o corectam.

7 Comments Published

12 years ago / Reply

asta pentru ca daca este sunat presedintele/premierul sau purtatorii lor de cuvant nu se sinchisesc sa raspunda.
e tragica situatia. din partea presei. care nu face pe dracu in patru sa obtina informatia ..

12 years ago / Reply

Cristina, te-ai gandit ca jurnalistii au sunat la autoritati, acestea nu au raspuns si cererea din cadrul emisiunii este un fel de a spune “pentru ca nu vor sa vorbeasca”? Dar da, presa si-a atata defectele in mod cumplit zilele acestea. Ce e si mai rau este ca s-au dat mari cu aceste defecte.

12 years ago / Reply

pai da, tocmai ce mi-au explicat acum pe facebook, ca e o forma de santaj ca sa obtina info, ca altfel nu le obtin…
ceea ce imi arata muuuulte alte lucruri. dar mai scriem si alta data:)

12 years ago / Reply

“Inceput” de aroganta? Of, Bazavan… cât de ingaduitoare esti…

12 years ago / Reply

Daca jurnalistii ar fi respectati asa cum se intampla in tarile civilizate iar purtatorii de cuvant ai institutiilor statului nu s-ar comporta de parca ar fi PR de SRL, atunci nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie.

12 years ago / Reply

Nu era un comentariu la comentariul lui Vlad, ci la postarea initiala 🙂

12 years ago / Reply

Mare dreptate aveti.

Leave a Comment


+ two = 8


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!