horia tecauhoria tecau

Orgoliul lui Horia Tecau

Horia Tecau a cistigat azi de dimineata un titlu de Grand Slam; Australian Open, la dublu mixt.

Romania n-a mai cistigat avut un jucator care sa cistige un titlu de Grand Slam de aproape 40 de ani, cind cei mai multi dintre noi nici nu se nascusera inca.

e minunata victoria lui Horia Tecau; hai sa ne uitam putin altfel la ea.

***

tenisul e un spor de “singur” – “control” – “putere mentala”.

cind incepi sa inveti sa joci tenis, ti se spune ca pe linga tehnica si forta (pe care trebuie sa le dobindeasca orice sportiv daca vrea sa ajunga cit mai sus in clasamente), ceea ce va face diferenta va fi cum poti controla terentul, ce putere mentala vei avea si cum vei stii sa faci fata singur la toate provocarile din teren.

si esti antrenat sa-ti dezvolti toate aceste atribute. care, inevitabil, duc catre ego.

***

acum o saptamina povesteam cu Razvan Penescu (nestiind ca Horia va ajunge sa cistige la dublu mixt, dar speram la o finala la dublu) despre admiratia mea pentru intelepciunea lui Horia de a lasa ego-ul deoparte si de a trece de la jocul de simplu (unde el ar fi fost protagonistul absolut) la meciul de dublu (unde isi imparte laurii victoriei, dar si depinde de prestatia in teren a celuilalt).

cred ca e nevoie de multa intelepciune si autocontrol asupra propriului orgoliu ca sa alegi, in sportul pe care-l practici, o nisha care nu e vedeta si sa ai rabdarea sa ajungi tu vedeta in interiorul acestei nishe.

cu tot respectul pentru talentul lui Horia, nu cred ca la simplu ar fi reusit sa cistige un titlu de Grand Slam, dar intelepciunea de a lasa ego-ul deoparte si a gindi “impreuna”, nu “singur” cum inveti la inceput in tenis, l-a adus astazi unde e.

e o lectie frumoasa pentru noi despre un anume fel de smerenie si despre adaptare.

6 Comments Published

12 years ago / Reply

Cristina, sa nu uitam ca Tecau a fost “programat” sa joace la dublu. Tin minte ca la mijlocul anilor 2000 se miza foarte mult pe perechea Mergea-Tecau, cineva i-a asemanat atunci cu fratii Bryan (care deja erau no.1 mondial). Impreuna au castigat Wimbledonul la juniori si au ajuns in finala la Australian Open. Dar s-a pierdut pe parcurs. Iar Tecau a inceput sa joace cu Pavel in Cupa Davis.

Horia are doar 3 meciuri la simplu si nici la juniori nu cred ca a castigat vreun turneu la simplu.

12 years ago / Reply

da, dar exact asta zic: sa ai intelepciunea sa te prinzi pt ce esti mai bun, chiar daca nu e proba vedeta, ci o nisha.

12 years ago / Reply

Cred ca la varsta aia (am citit acum ca de pe la 12 ani juca cu Mergea) tine foarte mult si de antrenor. Ar fi interesant de realizat un interviu cu antrenorul care l-a impins spre dublu 🙂

12 years ago / Reply

si tatal, care e fost sportiv de performanta (baschetbalist)…

ma gindesc sa fac un articol din perspectiva asta:)

12 years ago / Reply

F tare blogul tau. Astazi l-am descoperit prin intermediul twitter. O sa te urmaresc 🙂

12 years ago / Reply

Corect spus! A lasat ego-ul deoparte si a gandit foarte inteligent. Si pe plan financiar a facut sacrificii. La simplu se castiga infinit mai multi bani chiar si in fazele inferioare (vezi Hanescu).
Despre tenisul la simplu..imi mai fac ceva sperante in circuitul WTA. Pacat de Sorana ca s-a accidentat in turul 3..
La masculin e aproape imposibil sa patrunzi in top 10. Acolo e alta dimensiune. De baietii aia 4 nu mai zic.

Leave a Comment


− 1 = one


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!