momo_polirommomo_polirom

AVEM NEVOIE DE MOMO. URGENT

Ati citit in copilarie cartea lui Michael Ende, MOMO?

Momo, fetita care crede ca are 100 de ani pentru ca nu stie sa numere si nici nu stie cind s-a nascut “dupa cite imi amintesc, am fost dintotdeauna”, avea ceva magic.

iata cum o descrie Ende

“Ceea ce stia sa faca Momo ca nimeni altul era sa asculte. Poate ca unii cititori vor spune ca asa ceva nu-i nimic deosebit, oricine stie sa asculte.

Este insa o eroare. Numai putini oameni stiu cu adevarat sa asculte. Iar modul cum stia Momo sa asculte era cu totul fara seaman.

Momo stia sa asculte astfel incit prostilor le treceau dintr-odata prin minte idei foarte destepte. Nu fiindca ea ar fi intrebat ceva care sa-i sugereze celuilalt asemenea idei, nu, fetita sedea doar acolo si asculta cu toata atentia si toata simpatia, privindu-l pe celalalt cu ochii ei mari, negri, iar el simtea cum dintr-odata iau nastere in el ideile despre care nu banuise niciodata ca ar zacea in sinea sa.

Momo se pricepea sa asculte astfel incit oamenii nehotariti si nedumeriti se lamureau dintr-odata foarte clar, stiind ce vor. Sau cei sfiosi se simteau brusc nestingheriti si indrazneti. Sau cei nenorociti si amariti deveneau voiosi si plini de sperante.

(…)

Intr-un asemenea fel stia Momo sa  asculte!”

***

zilele astea cind toata lumea urla la toata lumea, cind nu mai asculta nimeni argumentele celuilalt ( cind celalalt e vecinul tau impovarat de griji sau presedintele/ premierul tarii – nu-mi imaginez ca acesti doi oficiali va sunt vecini:) ), avem nevoie de Momo.

a reeditat Polirom cartea lui Michael Ende.

6 Comments Published

12 years ago / Reply

M-ai convins, imi place Momo, am s-o caut 🙂

12 years ago / Reply

daaaaa ce frumoasa mi s-a parut cartea, nu stiu daca o mai am, dar atunci cand am citit-o dupa ce am terminat, am recitit-o imediat,mi s-a parut ca nu am inteles bine jocurile si parca as mai vrea sa le fi aprofundat, creca aveam vreo 14 15 ani ….tre sa o caut musai!!

12 years ago / Reply

Sincera sa fiu e prima oara cand aud de aceasta carte. Dar suna foarte interesant,mai ales ca, se pare ca am ceva in comun cu Momo.

12 years ago / Reply

Tocmai ce am terminat-o de citit. E geniala in substanta ei si bine scrisa in esenta. E cel putin sensibila si foarte poveste. Alte recomandari?

12 years ago / Reply

uite inca o carte care mi-a placut mult si care are, din nou, intelesuri dincolo de poveste.
http://bazavan.ro/2012/07/schmitt-concert-in-memoria-unui-inger/

multumesc tare tare tare ca ai citit cartea recomandata de mine. nu e mai mare bucurie decit sa vezi ca oamenilor le-a placut ce ai recomandat. multumesc

12 years ago / Reply

Vai, Cristina sa stii ca astazi ma duc la o librarie si mi-o cumpar. Ador scriitura lui Schmitt. Am citit “Cea mai frumoasa carte din lume”, “Copilul lui Noe” (care mi s-a intiparit adanc) si “Oscar si Tanti Roz” (care nu mai necesita cuvinte de descriere).

Si eu iti multumesc mult.

Leave a Comment


four + 7 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!