elixirul frumusetiielixirul frumusetii

Caudalie SPA, ziua a doua

text de Noemi Revnic

Ziua de ieri a inceput cu un croissant si o cafea (exact cum imi place mie), servite in salonul pentru mic dejun, cu vedere spre lac. Apoi am urcat la ultimul etaj al aripii principale a acestui complex chic, pentru o intalnire cu Valerie Staszewski, Export area manager Caudalie Paris.

In primul rand am incercat toate produsele (care sunt superbe, si credeti-ma ca in ultimii doi ani am incercat multe crème, preocupata fiind de trecerea cat mai glamuroasa de la 30 la 40 de ani, si cu cat mai putine riduri). Dar cel mai important, Valerie ne-a povestit cum a inceput totul.

Au fost odata ca niciodata doi sportivi francezi: Daniel Cathiard, campion olimpic la ski ( triplu campion olimpic in anul 1968) si Florence, membra a lotului olimpic francez de ski, care s-au intalnit in anul 1965 si din acel moment au ramas impreuna, pana in zilele noastre. Dupa ce au condus impreuna un lant de supermarketuri, sotii Cathiard au vandut tot si au cumparat castelul Smith Haut Lafitte si via care il inconjoara, situate intr-o zona linistita de langa Bordeaux.

In anul 1993, pe cand vizita domeniul sotilor Cathiard chiar in timpul strangerii recoltei, profesorul Vercauteren a ramas surprins sa vada cum sunt aruncati samburii extrasi din strugurii folositi pentru vinul alb. Acesta a extras Polifenol din samburii strugurilor iar in anul 1995 a luat nastere Caudalie, companie condusa de fiica cea mare a cuplului Cathiard, Mathilde Thomas si sotul sau, Bertrand Thomas. Cei doi sunt implicati in tot ce inseamna laboratoarele Caudalie, alaturi de profesorul Vercauteren si o intreaga echipa de specialisti. Pana in prezent au fost lansate 45 de produse de ingrijire si altele noi sunt pe cale de a-si gasi locul in budoarele clientelor fidele sau ale celor noi.

Dupa cursul interesant despre Caudalie, in timpul caruia am descoperit si parfumurile (preferatele mele sunt “Fleur de vigne” si “The de vignes) am cunoscut-o sip e Delphine, cea care administreaza SPA-ul Caudalie inca din prima zi a anului de gratie 1999. Intre timp Caudalie a mai deschis sapte SPA-uri, in unele dintre cele mai hip locatii, de la Plaza Hotel din New York si pana la The Ottomans Hotel din Istanbul iar la anul se vor mai deschide inca doua SPA-uri, in Canada si in Ucraina.

De aceasta parte a afacerii se ocupa fiica cea mica a Cathiarzilor, Alice Tourbier-Cathiard si sotul sau, Jerome Tourbier.


Dupa o vizita de cateva ore in Bordeaux, care este absolut fermecator, chiar si atunci cand ploua torential, am vizitat le Chateau Smith Havt Lafitte impreuna cu ghidul nostru, o doamna foarte chic. Castelul a fost ridicat destul de recent, pe ruinele ce dateaza din secolul 14, cand au fost plantate primele vite de vie pe acest domeniu, la acea vreme aflat in proprietatea familiei Bosq (rude cu Ducele de Valois). In secolul 18, castelul si domeniul au intrat in proprietatea scotianului George Smith si de atunci s-au tot schimbat locatarii, de la Lodi Duffour-Dubergie, fost primar al orasului Bordeaux si pana la actualii proprietari, Florence si Daniel Cathiard. La “chateau” se aduc strugurii si se pregateste vinul. Fiecare incapere pastreaza vestigiile trecutului, de la armuri, statui, carti, sfesnice sau butuci de vie vechi de sute de ani. Cramele sunt impresionante iar mirosul butoaielor este imbatator. Butoaiele sunt confectionate tot la castel, de catre un maestru artizan care isi alege fiecare stejar inainte de a trece la procesul artistic.

Despre politica eco a familiei, care este implicata intens in programele de protejare a naturii voi scrie cat de curand, pentru ca sunt foarte multe de povestit la acest capitol. Pana atunci ma bucur de inca o ora la Sources Caudalie. Pe sotii Cathiard nu i-am intalnit astazi, acestia locuiesc foarte aproape de castel, intr-o casa in mijlocul viei, dar mi-am incheiat vizita cu un pahar de vin alb din recolta din 2010, la fel de grozava ca cea din 1947 sau 1961.

Maine va voi povesti ce vedete au fost aici si cine a declarant chiar astazi de dimineata ca este “in love” cu produsele Caudalie. Pe foarte curand!

**

Noemi Revnic
este specialist in comunicare, colaborator Harper’s Bazaar Romania. O puteti citi si pe blogul ei, Placerile lui Noe.

Leave a Comment


nine − = 3


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!