music_is_the_drugmusic_is_the_drug

Bacovia ar fi fost rapper daca ar fi trait astazi

Duminica trecuta, in timp ce eram la X Factor, prietena mea Elena Prodan m-a convins sa primesc un CD cu un album al lui Cheloo.

zic m-a convins pt ca atunci cind m-a intrebat daca nu vreau un album, am raspuns prompt “nu”, gindindu-ma ca e mai bine sa -l dea cuiva care iubeste muzica aceasta. mi-a zis ca are mai multe (Elena s-a plimbat cu echipa X factor in auditii,Cheloo i-a dat atunci albumele) si pentru ca nu-i faceam paguba, a fost primit.

albumul “Cel care uraste” e inca in tzipla in geanta. mi-a fost foarte folositor cind imi scriam textele pt radio pe un servetel, miercuri, in aeroport, la cluj. a fost suportul perfect.

*

stiu insa toate versurile din Cel care uraste.:)

*

pentru ca n-am cultura muzicala de a intelege hip hop-ul, mi se intimpla fix ca la opera: mi se astupa urechile si nu inteleg nimic din ce se cinta de fapt, asa ca prefer sa dau muzica la o parte si sa citesc versurile.
ceea ce am si executat cu albumul lui Cheloo, Cel care uraste.

preferatele mele (n-as fi zis ca pot avea versuri preferate din rap:) ) sunt din “unde se termina visele”

Traieste-ti visul daca n-ai curaj sa traiesti
Ca un copil batran dependent de povesti.

mi se par geniale, merg direct la esenta cu ceea ce eu numesc “viata prin procura”.

si-mi mai plac versurile de la piesa care da titlul albumului, desi sunt atit de dure incit m-a durut stomacul cind le-am citit.

ceva soft din aceste versuri ca sa nu va indispun 🙂 “A sti inseamna a-ti chinui sufletul/ Cu buna stiinta.”

***

de la lecturarea versurilor acestea am dezvoltat o teorie care ma amuza.

e superficiala, stiu:)

daca dai la o parte muzica din hiphop ramine poezie contemporana – cu rima sau in vers alb -, poezie care vorbeste despre o generatie.

daca facem un efort si-i aducem pe marii poeti ai romaniei in zilele noastre si ne gindim cam cu ce muzici ar putea fi asociati, imi rezulta cam asa.

bacovia ar fi fost rapper: multe semnificatii in putine cuvinte, totul gri, cu mici urme de speranta daca esti foarte foarte optimist si vrei sa vezi asta:)

ion barbu ar fi bifat si el la rap-ul greu si suparat, pe care-l deslusesti dupa lecturi intense.

minulescu ar fi fost un fel de Guess Who sau CRBL pentru ca e mai light 🙂

nu stiu cam ce ar fi fost arghezi, eminescu sau cosbuc.

sigur, nichita stanescu ar fi cintat rock, british rock, ca vunk:)

***

sa ne distram putin zic, spre disperarea profesorilor de romana care ne-au invatat ca aia de prin carti sunt sfinti si sa nu care cumva sa facem misto de ei.

poetii romani de demult (ignorati-l pe paunescu va rog) ce muzici ar fi cintat astazi?

6 Comments Published

11 years ago / Reply

Interesanta teorie 🙂

Eu cred ca Eminescu are fi cantat folk. Blaga, cu siguranta, ar fi cantat Jazz. Iar Cosbuc… populara?

11 years ago / Reply

Andrei Gheorghe a spus [și subscriu] că Paraziții sunt cei mai buni poeți ai timpurilor noastre. Vremurile s-au schimbat și cred că alți rapperi au devenit mai buni poeți, doar că poezia (chiar și cântată) nu mai e la modă: Vexxatu Vexx, DOC și Deliric (de la CTC), Guess Who. E multă poezie în muzica lor.

Ți-am comentat și pe Facebook: Macedonski avea aplomb și supărare multă în suflet, ar fi fost un bun rapper. De asemenea Caragiale, care era satiric și amuzant, doar că pe el l-aș fi văzut un rapper/muzician/comediant (ceva în genul lui Dan Badea aka DJ Star care e actor la bază, apoi puțin rap, apoi textier și DJ, iar acum stand-up comediant de succes).

11 years ago / Reply

ma iertati, Bacovia ar fi fost Emo 😉

11 years ago / Reply

labis ar fi fost tatal lui emo. moartea caprioarei e geneza emo-ului.

11 years ago / Reply

Nici eu nu sunt mare fan al hip-hop-ului dar, spre deosebire de melodii celebre ale unor super cunoscuti din muzica ( melodii care nu spun absolut nimic si toate textele se repeta in nestire ) textele din hiphop chiar au mare substanta. Partea mai negativa este aceea ca sunt insotite de videoclipuri care te indeparteaza si pur si simplu te blochezi si uiti sa mai asculti cuvintele.

11 years ago / Reply

Pe Arghezi il vad folkist, pe Ion Barbu jazzist.

Leave a Comment


one × = 6


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!