jurnalismjurnalism

talent vs perseverenta/munca

astazi, la Biz Snow Camp, am vazut ridicari din sprincene cind, in timul prezentarii despre branding personal, am spus ca nu cred ca exista talent si ca eu cred in munca siin  perseverenta.

stiu ca oamenilor le e mai usor sa-si imagineze ca altii reusesc pentru ca sunt talentati. ca au avut noroc in viata… ca soarta le-a dat ce le-o fi dat…

poate ca oamenii respectivi au abilitati din nastere care sa le dea posibilitatea sa se exprime mai usor intr-o zona (sport, muzica, pictura, dans), dar cei care au doar talent NU REUSESC.

reusesc oamenii care muncesc in draci, se ridica dupa fiecare cazatura/ lovitura si-o iau de la capat stringind din dinti.

*

nu cred ca exista talent, exista citiva – extrem de putini oameni – care au har pentru meseria  pe care si-au ales-o, dar chiar si ei muncesc incredibil de mult ca sa reuseasca.

nu va imaginati ca Angela Gheorghiu se bazeaza pe mobilitatea pe care, de la nastere, o au corzile ei vocale – Angela Gheorghiu repeta ore in sir, singura, pina ajunge la cea mai buna forma pe care o poate lua sunetul folosindu-se de muschii corzilor ei vocale.

nu va imaginati ca lui Marlon Brando i-a fost usor (dupa fiecare rol se oprea la psihiatru), nu va ginditi ca Usain Bold sau Gabi Szabo au batut recorduri pentru ca doar au avut abilitati naturale pentru alergat: de fapt, au muncit in draci.

 

*

mi se pare ca ne amagim cind spunem ca alalalt e mai talentat si de asta a reusit.

cum zicea alex negrea astazi in timpul prezentarii mele: oamenii cred ca au luat din tava la botez lucruri care sa le defineasca viitorul.

bullshit! daca nu muncim, daca nu incercam sa ne perfectionam zilnic, daca nu ne dam cu capul de toti peretii si ne luptam sa revenim in linia de start in cea mai buna forma, daca nu perseveram, nu avem cum sa reusim.

 

intre un om care are aptitudini native pentru sport/muzica/scris etc dar nu face nimic ca sa se perfectioneze si altul care e mediocru, dar munceste in draci pentru perfectionarea lui, cel din urma va reusi.

ginditi-va la picatura chinezeasca: apa care curge usor cu aceeasi ritmicitate, la nesfirsit. picaturi care pot gauri piatra.

***

asa ca daca nu reusiti, nu dati vina pe ceilalti ca-s mai talentati. fiti onesti, n-ati muncit suficient cu voi si pentru voi.

 

12 Comments Published

11 years ago / Reply

Complet de acord!

11 years ago / Reply

Am o nepoata “talentata”, studenta la arhitectura. E printre primii din an, iar la proiectare e de-a dreptul prima. Am intrebat-o care e secretul reusitei ei. Crede ca are talent (parintii sunt tot arhitecti), ca au ajutat-o meditatiile de dinainte? Ea zice ca toti copiii au facut meditatie ca sa poata intra la facultate, cumva au pornit toti de la aceeasi linie de start.
Insa mi-a spus clar si senin ca ei ii place foarte mult.
Iar profesorii spun despre ea ca e foarte muncitoare si serioasa.

11 years ago / Reply

multumesc.

( e fics ce-aveam nevoie acum) 🙂

11 years ago / Reply

ori ai dreptate, dar tu, care scrii mediocru spre slab, nu ai muncit suficient ca să ajungi să pari talentată, ori ne-ai păcălit și există talent, pe care tu nu îl ai

11 years ago / Reply

ar fi frumos sa spun ca pentru cei ca tine – de fapt pt cei cu cojones care nu comenteaza anonim – pe care inca nu i-am convins, muncesc in continuare sa ma perfectionez.
dar lupta pentru a fi mai buna e constanta si e cu mine, nu cu parerile voastre

11 years ago / Reply

vrei să-ți trimit buletinul, să vezi că mă cheamă Sergiu? 😀
eu zic că ar fi o idee mai bună să nu mai scrii tîmpenii. ceea ce ai scris tu e o jignire la adresa oamenilor care chiar au talent. sau poate ai tu cojones să ne demonstrezi că un Llosa, un Marquez, un Kundera și mulți alții sunt doar niște Cristine Bazavan care au dat în brînci? vezi-ți de trebușoara ta mediocră și nu mai încerca să-ți justifici lipsa de performanță coborîndu-i pe alții :))))))

11 years ago / Reply

citeste despre execitiile lui Llosa sau Marquez pe care le-au facut ca sa dobindeasca tehnica pt scris.

imi pare rau dar nu ai backgroundul necesar sa comentezi. raspunsul tau imi arata cit de urechist esti. sorry

asta a fost ultimul meu raspuns pt tine. am inteles cit stii, ne pierdem timpul:)

11 years ago / Reply

deci încă mai speri că o să te salveze tehnica și exercițiul de faptul că ai talent ZERO? în cazul ăsta, revin peste 40-50 de ani, cam atâta o să-ți ia să scrii o propoziție ca Llosa. te pup, succes, trage tare, nu te lăsa!

11 years ago / Reply

Ai perfecta dreptate exista doar HAR.Poate fi de la EL,ARN,ADN,etc.In nici un caz numai prin munca si perseverenta.De zeci si zeci de ani se studiaza muzica la fel de fel de scoli de muzica dar nu mai apare un ENESCU,
PORUMBESCU,etc.Daca standardele LOGICII,
ESTETICII,ETICII,nu sant identice se instaureaza ignoranta si coruptia,dezbinarea
si pauperitatea.A se vedea filmul lui Mel
Gibson-APOCALYPTO.

11 years ago / Reply

Chiar dacă ai talent, dacă nu perseverezi și nu muncești mai degeaba ai talent pentru că nu ajungi prea departe. Fără muncă nu se poate.

[…] săptămână, crearea şi dezvoltarea unei nişe, comunicarea aptitudinilor şi networking. Acum Cristina s-a poziţionat (şi este) ca unul dintre cei mai buni oameni de interviu. Am reţinut unicitate, […]

Leave a Comment


× 3 = fifteen


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!