madonna-mdna-tour-vienna-0008madonna-mdna-tour-vienna-0008

vogue – madonna cinta cel mai scump cintec din lume

de ieri stiu o veste simpatica, utila pentru noi pt ca putem invata multe lucruri din ea.

 

povestea e asa.

in turneul ei mondial, Madonna a cintat piesa ei Vogue, iar pe ecranele de pe scena au rulat fotografii cu actori raposati, printre ei Marlon Brando.

fundatia care se ocupa de imaginea lui Marlon Brando post mortem a dat-o in judecata pe Madonna cerind drepturi de autor de 20.000 euro pentru fiecare spectacol in care a aparut chipul lui Brando.

cum versurile cintecului sunt “Greta Garbo, and Monroe / Deitrich and DiMaggio …”.. iar Madonna folosea in timpul show-ului imagini si cu Garbo si Monroe,  a fost un prim proces cind reprezentatii acestora au obtinut cite 5000 de euro pentru fiecare concert in care le este folosita imaginea. daca va cistiga fundatia lui Marlon Brando, toti ceilalti vor primi si ei cite 20.000 de euro, ceea ce va face ca Vogue sa fie cel mai scump cintec de cintat din toata istoria.

***

dincolo de asta, ginditi-va cit de organizati sunt americanii in materie de drepturi de autor si cit de multe ne lipsesc in aceasta directie.

(acum, in acest context, nu mai stiu ce fotografie sa folosesc, ca sa fie cu drepturi de autor:) o fotografie de presa, oficiala)

 

5 Comments Published

11 years ago / Reply

In aceeasi ordine de idei, ma gandesc ca Madonna i-ar putea da si ea in judecata pentru valoarea de promovare pe care a adaugat-o numelor lor folosite in cantec de cand s-a lansat el si pana acum; ca si pentru faptul ca le-a sustinut pozitionarea ca icons in randul mai multor generatii de fani:-). Daca era pe bani si nu le convenea asocierea, fundatiile ar fi trebuit sa se trezeasca din anii ’80 de cand s-a lansat piesa…nu post-factum. Miroase un pic a ipocrizie.

11 years ago / Reply

pai ei nu versurile le contesta, ci faptul ca a folosit in show imagini cu actorii

11 years ago / Reply

E o prostie că ăștia s-au trezit așa peste noapte ca apărători ai imaginii lui Brando, doar nu a folosit imaginile în mod peiorativ… Dar asta este la americani, s-au văzut cazuri complet nefondate când s-au dat în judecată, aici măcar e clară treaba, au apărut imagini 🙂

11 years ago / Reply

n-are legatura cu peiorativ sau nu… au fost folosite si s-au scos bani din ele… pt ca oamenii au platit bilete la un concert. e business

11 years ago / Reply

Nu are legătură dacă și ea a promovat imaginea lor, ideea este că trebuia să aibă un acord scris. Ceea ce se face mereu și nu e complicat. Doar că ea (adică organizatorul turneului, atenție! nu artistul!) nu a avut grijă și acum plătește mult mai mult.

Madonna a mai făcut o trăznaie de genul acesta: a lansat o melodie “Hung up” care conține un sample din melodia ABBA “Gimme gimme gimme”. Dar după ce a lansat-o și-a dat seama că nu are drepturi pe sample și, mai grav, ABBA nici nu prea oferă licențe pentru muzica lor (au un brand atât de mare încât sunt foarte atenți cum îl folosesc ceilalți). Așa că Madonna a trebuit să scrie o scrisoare publică prin care se ruga de compozitorii ABBA să poată folosi melodia, deja lansată http://www.nme.com/news/madonna/21288

Este secret, dar din câte am înțeles ABBA a luat jumătate din drepturile pe Hung Up – adică au pus piciorul în prag.

Leave a Comment


− one = 8


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!