camelia by evelin coroceacamelia by evelin corocea

Evelin – un medic care daruieste

dam des stiri cu medici care iau spaga. sau cu medici carora, din erori medicale sau nu, le mor pacientii. dar nu dam stiri despre medicii frumosi din tara asta: care se lupta pentru fiecare secunda de viata in plus pentru ceilalti.


ca pacienti, avem o relatie de iubire si ura cu medicul care ne trateaza: ne punem toate sperantele in el/ ea – ii credem superoameni, iar cind ne-am facut bine nu mai vrem sa ne amintim de ei – sunt parte din momentele noastre de suferinta.

dar rareori, si doar daca avem pe cineva aproape, in familie, ne gindim la medici ca la noi: oameni din carne si oase, cu suferinte, temeri, pasiuni.

*
Evelin Corocea are 25 ani si e medic rezident la Spitalul Grigore Alexandrescu. E dintre medicii care nu iau, ci care dau. Timp, resurse, energie. E dintre oamenii din aluatul bun.

Cind era mica voia sa se faca mireasa, dar cind a crescut si-a dat seama ca iubeste medicina –“Mi-am dorit sa fac ceva pentru oameni intr- un domeniu care chiar conteaza” – si-a ajuns la pediatrie. In locul cel mai fierbinte al medicinei pentru ca, daca – in teorie – fiecare viata care incepe se si sfirseste cindva, in mintea unui parinte nu poate exista raspuns la intrebarea “de ce sa plece copilul meu?”

“Cu parintii poate fi dificil, in mare parte din cauza sistemului care nu permite medicilor sa petreaca suficient timp cu familia. Nu pot spune ca ii inteleg pe deplin pentru ca nu am copii, insa observ ca majoritatea medicilor cu care lucrez incearca sa intre in pielea lor si sa le explice cat mai accesibil boala copilului si ce ar trebui sa faca.”

Mai lucreaza inca la detasarea emotionala care e parte integranta din job description -ul unui medic si se concentreaza pe “cum sa fac sa le fie bine” , dar recunoaste ca cel mai greu ii e cind vede copii abandonati.

Anul trecut, in mai, o prietena, Camelia Rusu, a fost diagnosticata cu leucemie. O stia din facultate, au acelasi grup de prieteni si -a inceput sa simta o presiune la care noi, pacientii, nu ne gindim.

“Ca medic, te gandesti prima oara la ce e mai rau. Sa vezi pe cineva drag intr o situatie disperata si sa realizezi ca orice ai face nu tine doar de tine e trist pentru toata lumea… Sentimentul de inutilitate e mai accentuat. E un fel de ironia sortii.”

S-a mobilizat impreuna cu prietenii sa o ajute pe Camelia sa stringa cei 150.000 de euro necesari transplantului.

Are un salariu de 950 de lei, dar n-a apucat inca sa ia prima leafa, asa ca facturile si restul cheltuielilor sunt acoperite cu ajutorul parintilor si, ca sa o ajute pe Camelia, si-a amintit ce a invatat din spital: in situatii extreme oamenii isi arata curajul. S-a intors la una din pasiunile copilariei – desenul – si si-a facut curaj sa-si faca publice desenele ca sa le vinda.

A avut mereu confirmarea ca e talentata la desen (a luat premii la scoala, parintii au prieteni artisti care au incurajat-o), dar nu s-a gindit la o cariera in asa ceva pentru ca… arta e subiectiva. Acum, un muzeu din Statele Unite i-a cumparat o lucrare.

Deseneaza serile in timpul saptaminii sau zile intregi in week end, oricind are timp. Lucreaza pe foita de argint din care zboara bucati mici prin toata casa si e, uneori, inconjurata de mult praf de la pasteluri. Cu o cafea sau un pahar de vin alaturi, neaparat muzica, ciocolata.

O ajuta pe Camelia, dar se ajuta si pe sine.


 

 

 

 

 

“Fiecare desen reusit sau nereusit e o parte din ceea ce simt atunci… E ca un jurnal, de aceea multe desene raman pentru mine. Da, ma descarc de anumite stari acumulate in mare parte in spital… E ca si cum as vorbi cu un prieten care intelege tot ce vreu sa spun si nu pune intrebari.”

 

 

 

 

 

 

Motivul pentru care scriu despre Evelin e simplu: e un om bun care face fapte frumoase si merita sa i se intimple lucruri frumoase.

Dragi prieteni din multinationale, agentii de publicitate, dragi iubitori de arta sau, pur si simplu, dragi oameni din aluatul bun,

Cumparati-i o lucrare. Investiti intr-un artist talentat si faceti si o fapta buna.

***

Evelin mi-a zis ca e uimita cum s-a dus vestea ca deseneaza ca sa-si ajute o prietena (si eu am aflat despre ea de la un prieten) si ca spera sa stringa cit mai multi bani pentru Camelia.

Dar eu, care cred ca uneori lucrurile se intimpla in viata ca sa poti sa te descoperi, sper ca reintoarcerea ei la desen sa nu fie intimplatoare. Si sustinerea voastra, daca va plac lucrarile ei, poate confirma asta.

Asa ca duceti mai departe povestea.

Puteti sa-i vedeti lucrarile lui Evelin Corocea pe pagina ei de Facebook. Daca vreti sa faceti donatii direct in contul Cameliei, o puteti face aici.

portretul e facut de Evelin si o reprezinta pe Camelia

4 Comments Published

11 years ago / Reply

A avut de unde copia: tatăl este un ginecolog de excepţie.

[…] Cristina a scris un frumos articol despre […]

11 years ago / Reply

Buna ziua,
Indraznesc sa va rog, mi-as dori f mult un tablou al d-nei Evelin pe care sa-l pun in camera mea. Puteti sa-mi spuneti cum as putea proceda si de ce suma am nevoie? Va multumesc mult, o admir pt ceea ce face si- doresc succes.
Cu stima,
Ludi

10 years ago / Reply

ce RECLAMA LINGUSITOARE 1 PENTRU O RAZGIATA DIN BACAU CRESCUTA DE O MAMA PSD MINA DREAPTA A LUI SECHELARIU 1, AJUTATA DE SISTEM DE NEPOTISMUL TIGANILOR DIN BACAU PRIN DANS SI RELATII POLITICE S AU BUCURAT DE SUCCES SI BINEINTELES AU URMAT MEDICINA SA SE BUCURE DE INFLUENTA TATALUI ;COROCEA MEDIC LA STAT VECHI CU RELATII IN COLEGIUL MEDICILOR SI FAVORITISME IN U NIVERSITATI !!! NEPOTISM, OPORTUNISM SI MULTA RECLAMA CE RAMINE …IN REALITATE A FACUT MEDICINA PT CA ERA SISTEM DE RELATII SI CURG BANII —ROMANUL PLATESTE CA PROSTUL ODATA LA STAT SI INCA DIN GREU LA MEDICUL DE SPITAL CARE STIE ASTA DIN TATA IN FIU. corocea carmen MUMA A FOST MINA DREAPTA A LUI SECHELARIU, L/AU TRADAT AU FACUT BANI SI AU URCAT IN BARCA NOII PUTERI , A PROFITAT DIN PLIN A BENEFICIAT DE AVERE, RELATII SPONSORIZARI ETC ETC, VILA, MASIENI … l a infundat pe iacobov a ramas cu avere si privilegii.
FERICE DE COPII CARE AU PARINTI IN SISTEMUL RELATIONIST MAFIOT DIN ROMANIA !!
la noi IN CLUJ PE AELASI SISTEM SE RIDICA PLINI DE LAURI COPII UDMRISTILOR HORTISTI, LA VOI IN OLDOVA SE RIDICA TIGANII PESEDISTI COMUNISTI VIN GENERATII PERICULOASE !!!CU TOATA PROPAGANDA AFERENTA !!!!

Leave a Comment


nine − 6 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!