Romica_PuceanuRomica_Puceanu

exercitiu: cu ce artist ati asocia aceasta melodie

ascult de aproape o ora pe repeat cintecul Romicai Puceanu, Saraiman.

din ce ascult mi se pare ca muzica lautareasca adevarata e precum muzica de opera – daca n-ai urechile pregatite pentru ea, nu ai cum sa o simti in detaliile ei.

dupa versuri mi se pare un cintec de jale si de iubire, ba chiar un blestem din dragoste, dar ma incurca orchestratia care imi pare vesela.  cum ma incurca felul in care e construita povestea – mai intii te urasc si apoi te iubesc “ca sa nu vii prea tirziu”.

si ma mai incurca faptul ca nu gasesc nicaieri o traducere a cuvintului Saraiman.

e o frumusete stranie in felul in care romanii stiau (sper ca mai stiu) sa spuna lucruri grave ambalate vesel, pentru ca din ce asculti melodia asta si dai versurile la o parte, apoi orchestratia, iti dai seama ca e f f f multa tristete acolo.

*

am sa va spun curind de ce am ascultat atit de mult aceasta melodie astazi, acum am o mare mare rugaminte: faceti un exercitiu de imaginatie , ascultati melodia asta si spuneti-mi la ce artist roman – contemporan – va ginditi ca ar putea fi asociat cu ea.

multumesc.

 

16 Comments Published

11 years ago / Reply

Ha… Răzvan Mazilu, all the way 🙂

11 years ago / Reply

pe bune??? de ce?

11 years ago / Reply

Pepe…

11 years ago / Reply

Eu o asociez cu Loredana — am auzit-o inclusiv live cantata de ea, are un spirit si un nerv care te face sa uiti ca e o manea. E una dintre rarele situatii in care interpretarea moderna imi place mai mult decat cea originala. Asculta cum le zice Loredana si vezi ca nu e tocmai un cantec trist. Dimpotriva, Loredana il face sa sune foarte feminist 🙂

11 years ago / Reply

Loredana – care a facut o versiune senzationala a melodiei pe albumul Zaraza (parca). Daca ar fi sa asociez cu ceva, ar fi fost cu Carmen (apropo de opera:))

11 years ago / Reply

As vrea sa o ascult cantata de Alexandra Ungureanu.

11 years ago / Reply

Are ritm, imagini si senzatia de pierdere; o asociez cu Ion Barladeanu.

11 years ago / Reply
11 years ago / Reply

Artistii , in felul lor sunt unici si cred ca e o impolitete sa ii asociezi pentru ca fiecare transmite emotiile intr-un mod inconfundabil . Melodia asta poarta in ea un parfum de epoca pierdut … 🙂

11 years ago / Reply

Rona Hartner

11 years ago / Reply

ma duce cu gandul la melodia cantata de Grigore Lese http://www.youtube.com/watch?v=XDkoFG1Z4Gs

11 years ago / Reply

Eu cu Nelu Ploiesteanu..

11 years ago / Reply

Loredana

11 years ago / Reply

Saraiman poate fi o versiune a cuvintului haraiman=zarva, scandal. Asociez melodia cu Loredana.

11 years ago / Reply

Nu am facut niciodata un exercitiu de imaginatie, insa piesa “per ansamblu” ma face sa ma gandesc cum si-ar fi cantat “tristetile” Jean Constantin, de gat cu maestrul Dem Radulescu, intr-o crasma veche.. mult fum, galagie, toate mesele pline, zgomot de ciocnit pahare, lautarii in frunte cu protagonista piesei, la masa celor doi “monstrii sacri”. 🙂

[…] Bazavan ne întreabă cu cine am asocia melodia Saraiman. ———————————————————————————-Alte articole pe […]

Leave a Comment


1 + = two


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!