balet1balet1

despre scris ca despre dans

toata lumea poate sa danseze. chiar daca asta inseamna o miscare fara ritm si fara sens pe o muzica oarecare. sau inseamna cea mai sofisticata coregrafie care necesita motricitate, mobilitate.

toata lumea poate sa scrie. chiar daca asta inseamna o compunere banala care descrie vacanta de vara. sau inseamna un roman a carui structura te lasa cu gura cascata.

ginditi-va la scris ca la dans.

nimeni nu poate sa transforme un dans intr-o opera de arta daca n-a studiat zeci de ore, daca nu a invatat pasii de baza, structurile si daca nu exerseaza continuu.

daca vreti sa scrieti, incepeti prin a studia. prin a citi -destructurind – scrieri celebre. ca sa invatati pasii de baza. si, ca la dans, faceti actiunea/scrieti ca sa exprimati o emotie pura, ca sa arati emotia publicului. nu ca sa va expuneti pe voi.

in dans, dupa ce ai studiat ani de zile pasii de baza, iar corpul tau a capatat o rigoare si o forma, poti incepe sa creezi in interiorul unor structuri fixe. la fel e si in scris, e nevoie de rigoare, de exercitiu care sa modeleze gindirea pentru a urmari structura. e nevoie de o finete a utilizarii cuvintului pina cind emotia poate fi descrisa in forma pura.

***

mi-am petrecut ziua intre dans si scris. intre conversatii cu doua balerine superbe, texte de scris si/sau de editat textele altora.

poate de asta mi-a fost mai clara ca niciodata legatura intre scris si dans.

da, sunt unii care se nasc cu un har teribil de a pune emotia printre cuvinte, dar chiar si ei – ca sa transforme scrisul intr-o opera de arta – trebuie sa exerseze structurat… ca la dans.

 

6 Comments Published

11 years ago / Reply

imi aminteste de un moment cand i-am zis unei prietene ca vreau sa scriu, iar replica ei a fost: “toata lumea stie sa scrie”.

11 years ago / Reply

in dansul contemporan nu inveti pasi de baza. eu zic ca toata lumea poate sa danseze.

[…] (aici despre necesitatea de a invata despre structuri narative cind vrei sa scrii in spatiul public s…) […]

[…] studentilor le-am facut comparatia si dintre scris si dans despre care am scris aici. […]

10 years ago / Reply

Stii cumva daca exista in Romania cursuri despre cum sa se scrie un roman?

10 years ago / Reply

sigur, face Florin Iaru la revista de povestiri

Leave a Comment


4 × = twenty eight


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!