Noua Constitu?ie: Stema ??rii va ap?rea pe TricolorNoua Constitu?ie: Stema ??rii va ap?rea pe Tricolor

Respectati-va ca sa ne respectati!

Imaginati-va o tara indepartata, foarte indepartata. Sa zicem Papua Noua Guinee unde administratia este pe provincii si unde sunt multe triburi care traiesc cam ca oamenii din preistorie. Frust, fara educatie. Pe viata si pe moarte. Pe vinat si vinatoare.

Imaginati-va ca declaratiile de mai jos sunt din aceasta tara indepartata:

 

” … suntem la banca nationala pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi sa sarutam” Premierul despre presedintele tarii

„Dupa ce ii faci dosar penal unuia dintre cei mai buni medici mai ai si nesimtirea sa il suni la telefon sa il rogi sa mearga in Turcia.  A propos de ticalosie si tupeu”. Premierul despre presedintele tarii

“… nu eu am fost la Barroso sa imi dea lista de comenzi, ca la chelneri” Seful Senatului despre premierul tarii

Domnul X este un om inteligent, extrem de inteligent, curajos, puternic, tenace, inventiv, are o groaza de calitati. In acelasi timp, este profund necinstit, foarte mincinos, cum spuneam, vulgar, si cu foarte mult tupeu de proasta calitate.  Seful Senatului despre presedintele tarii

“Y este o gâză pentru Z, atâta timp cât moralitatea lui Y este ‘mă fac partener cu unul care si-a turnat colegii, si-a turnat rudele’. Va dati seama ce jeg moral? Unul care si-a turnat rudele, dar Y este cel care depinde de el. Eu cind am ințeles lucrul acesta, nu am mai vrut sa aud de Z” Presedintele despre premierul tarii


”…cind vine la mine, e ca un pisic, ca un pisic, <da, domnule presedinte, da domnu’ presedinte> si dupa ce iese si ajunge la guvern sau ajunge … se vede cu un microfon in fata vorbeste cum vedeti. De aceea il fac mincinos, de aceea il fac mincinos si pentru declaratiile pe care le da pentru presa straina, pentru ca are nevoie de imaginea mea externa si spune <coabitez, am invatat din lectia verii, nu ştiu ce…>, iar acasa face ce face. El e mitoman, e bolnav din punctul asta de vedere, cum e W bolnav de somn, omul asta e bolnav de minciuna. E mitoman” Presedintele despre premierul tarii.

 

Daca ati auzi declaratiile astea venind de la, sa-l numim, “managementul unui trib” din Papua Noua Guinee ati zimbi si ati spune: asta e … sunt niste persoane needucate. cum se spune in popor, “proaspat date jos din copac”.

Numai ca ele sunt rostite de managementul tribului care se numeste Romania si noi, papuasii de rind, ne uitam la ei zimbind si avind satisfactii pe principiul orgoliului: “ba pe a ma-tii”.

In urma cu 10 ani aveam un asemenea limbaj doar la extremisti ca domnul Vadim Tudor si recunosteam toti ca e un limbaj nepotrivit (ne-am dus sa-l votam pe Ion Iliescu ca sa nu care cumva sa ne alegem cu un presedinte cu care ne-ar fi fost nu doar rusine, ci si groaza sa coabitam). Astazi vedem in fiecare zi aceste declaratii in spatiul public si nu ne gindim ca ele ne califica si pe noi, nu doar pe cei care le rostesc, atita timp cind ei sunt cei care ne reprezinta.

Mi se pare rusinos pentru noi ca, dupa ce vedem agenda si stirile zilei, anticipam o cafteala politica si stam si ne uitam la televizor cu aceeasi satisfactie cu care ne uitam la show-urile cu tot felul de panarame care-si povestesc aventurile sexuale, gindindu-ne “cam pina unde o sa mearga?!”

Cred ca a venit momentul sa luam atitudine si sa spunem:

Respectati-va ca sa ne respectati!

Intorceti-va la un limbaj decent pentru ca ne faceti cu totii de ris peste tot in lume. Si ne e rusine cu voi, de oricare parte politica v-ati afla.

Sigur ca e mai greu sa atrageti atentia daca sunteti eleganti; sigur ca e mai greu sa ajungeti la masa poporului needucat daca nu folositi invective; sigur ca nu mai e “show” daca nu va transformati in clowni. Dar ne e foarte, foarte rusine cu fiecare dintre dumneavoastra.

 Pentru asta ar trebui sa iesim in strada. Pentru asta ar trebui sa facem petitii.

Pentru ca doar noi, astia mai multi si – poate – mai inteligenti si mai cu bun simt decit ei, ii putem aduce inapoi in ring sa joace dupa niste reguli decente, cu fair play si intr-un limbaj care sa nu se prelungeasca in spatiul public, in emisiuni tv sau in ziare, cu alte si alte invective din partea moderatorilor, comentatorilor, jurnalistilor.

 

 

One Comment Published

10 years ago / Reply

Mda….respectul se castiga, nu se impune, iar respectandu-i pe cei din jurul nostru, ne respectam de fapt propria persoana!

Leave a Comment


seven × = 42


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!