shutterstock_smartphoneshutterstock_smartphone

Studiu: fara smartphone-ul alaturi intram in panica

Se spune ca telefoanele ne fac rau nu doar mental ci si la sanatate, iar medicii neurologi recomanda indepartarea de telefonul mobil pentru o perioada mare de timp in cazul pacientilor care au suferit interventii chirurgicale pe creier.

Dar ce facem daca atunci cind separam un om de telefonul lui inteligent, acesta nu mai performeaza intelectual la acelasi nivel?

Cercetatorii universitatii din Missouri au vrut sa vada cum se comporta utilizatorii de iPhones cind nu mai au gadgetul preferat alaturi. Au recrutat din peste 200 de studenti, in baza unui chestionar, 41 de respondenti care au participat la un experiment.

In timpul experimentului participantii (care aveau toti un iPhone cu ei) au fost plasati intr-o sala si au fost rugati sa rezolve un puzzle cu cuvinte, in timp ce cercetatorii le-au monitorizat nivelul anxietatii, presiunea arteriala.

Apoi a inceput adevaratul experiment. Li s-a spus participantilor ca telefoanele lor mobile au cauzat interferente cu aparatura medicala pentru stabilirea presiunii arteriale si au fost rugati sa indeparteze telefoanele. Asa ca toate telefoanele au fost strinse si puse pe o masa la o distanta apreciabila de participanti, dar in raza lor vizuala.

In timp ce participantii incercau sa rezolve din nou puzzle-ul, cercetatorii au inceput sa-i sune pe telefonul mobil care era departe de ei. Apoi au inceput sa adune din nou informatiile medicale.

Rezultatele au fost schimbate dramatic. Nu doar ca timpul de rezolvare a puzzle-ului a fost mult mai mare cind nu mai aveau telefoanele linga ei, dar si nivelul de anxietate, presiunea arteriala si bataile inimii au sarit din limite.

Seful proiectului de cercetare, Russell Clayton, spune ca desi grupul pe care s-au facut testele nu e reprezentativ ca numar, rezultatele dau indicii despre cum oamenii isi vad telefoanele. “iPhone-ul e capabil sa devina o extensie a sinelui nostru si – odata indepartati de ele – incepem sa ne simtim pierduti si sa simtim o stare psihologica de disconfort.”

Studiul a aparut cu doar citeva zile inainte de ridicarea embargoului de a folosi telefoane mobile in scolile din New York. Inderdictia – care dureaza de 10 ani – va fi ridicata miine.

mai multe despre studiu pe science daily

coverphoto shutterstock

Leave a Comment


seven − 1 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!