shutterstock_bullyingshutterstock_bullying

daca esti parinte de adolescent da-i, te rog, copilului tau sa citeasca asta

dragul meu, draga mea

banuiesc ca nu pui mare pret pe ce inseamna bullying, desi e foarte posibil sa te fi afectat. e un termen care se refera la cei care ii agreseaza si ii intimideaza pe ceilalti doar pentru placerea de a fi ei “cei mai tari”.

e foarte posibil sa ai si tu la scoala colegi care fac asta. si poate ca esti necajit de ei, dar ti-e rusine sa le spui parintilor sau profesorilor.

*

am un prieten care in scoala a trecut prin asa ceva. locuia la sat, venea “la oras” la scoala si colegilor li se parea ca el este neimportant, este slab si pot sa faca multe glume pe seama lui. mi-a povestit ca au fost momente cind plingea la fiecare sfirsit de zi de scoala, nu pentru ca luase bataie de la colegii lui, ci pentru neputinta lui de a le face fata. si pentru umilinta pe care o simtea.

prietenul asta al meu astazi e un om important, lucreaza cu nume mari din televiziune si muzica si-a depasit acea situatie cu multa multa ambitie.

dar si-ar fi dorit sa aiba atunci ocazia sa poata sa vorbeasca cu cineva, in anonimat. adica fara sa stie cine este el, ca sa nu i se para ca e inca o data umilit ca nu face fata unor colegi mai rai, cineva care sa-l invete cum sa le vorbeasca celor care-l agresau ca sa poata sa rezolve situatia.

astazi, tu ai Telefonul Copilului poti sa suni si sa spui problema ta si cineva de acolo va gasi o solutie sa te ajute. nu se va gindi nimeni sa te judece, sa spuna ca si tu ai fost de vina ca i-ai provocat sau orice altceva de care ti-e frica.

numarul de telefon este 116 111.

*

 

Draga Parinte,

Este bine sa stii ca peste 1.000 de copii din România au sunat în 2014  la “Telefonul Copilului 116 111” pentru a vorbi despre cazuri de bullying , majoritatea celor afectaţi de fenomenul bullying sunt copiii cu vârste între 12 – 17 ani.

Da-i copilului tau sa citeasca despre acest fenomen, intr-o formula accesibila lui, care nu-l invinovateste si nici nu-l judeca, dar care ii poate deschide o perspectiva reala si daca este un bully si daca e cel agresat. Poate gasi informatii ca pentru el pe site-ul Cartoon Network care a inceput o campanie nationala anti bullying impreuna cu Telefonul Copilului 116 111:  www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei.

Nu te gindi ca fiul/fiica ta nu se intilneste cu acest fenomen; gindeste-te ca un copil “bully” va fi agresorul in familia de peste citiva ani; iar copilul agresat va purta cu el urmele terorii toata viata.

*

În anul 2014, analiza statistică a cazurilor înregistrate la 116 111, arată următoarele:

– 50.39% bullying fizic,

– 38.76% bullying verbal,

– 6.98% bullying relațional

– 3.87% bullying online.

 

Forma de bullying fizic este asociată, în general, cu categoria de gen masculin, în timp ce forma de bullying verbal cu categoria de gen feminin.

Efectele abuzului de tip bullying:

– 37.72% depresii și tulburări de comportament,

– 35.23% criză de identitate și anxietăți,

– 13.88% excludere și dificultate în relaționare

– 13.17% gânduri suicidale.

Leave a Comment


eight + 3 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!