Screen-Shot-2014-04-15-at-10.04.42-AMScreen-Shot-2014-04-15-at-10.04.42-AM

Ce se intampla in unele tari cand o femeie refuza o casatorie aranjata

Text de Raluca Antuca

Am văzut în multe filme căsătorii aranjate, în care tradiția este lege atunci când familia îți alege partenerul de viață. Dar ce se întâmplă atunci când o femeie refuză să se căsătorească cu cel ales de împrejurări? Din câte am văzut în filmele romantice sau comedii, bărbatul este cel care suferă, distrus de faptul că iubirea vieții lui nu-l acceptă.

Situația este însă diferită în unele țări, unde a te opune unei căsătorii aranjate poate avea urmări serioase asupra unei femei. Unele au fost mutilate, altele arse cu acid sulfuric, pentru că bărbații, care ar fi trebuit să le ocrotească și iubească, le-au distrus viața. Pe principiul “dacă eu nu te am, să nu te aibă nimeni!“, aceste femei din Pakistan au fost rănite de aceste animale (nu-I mai pot numi oameni în condițiile astea) și viața lor s-a schimbat radical.

Seria de fotografii a fost realizată de Emilio Morenatti, care a vrut să felicite aceste femei pentru curajul de-a spune NU în ciuda situației delicate în care se aflau. Fotograful a vrut să evidențieze pericolul violenței domestic și să fie vocea victimelor care nu au puterea de a vorbi. Prin acest proiect, el vrea să transforme imaginea victimelor în una eroică, care inspiră atitudini și schimbări de nivel global.

Deși suntem în anul 2015, în unele culturi, timpul stă în loc, iar principiile care afectează atâte femei sunt încă legi nescrise.Nu putem interveni în această lume condusă de tradiție și religie, dar nici nu putem fi indiferenți la aceste femei, care suferă în tăcere, crezând că așa este normal.

La 18 ani, Irum a fost arsă pe față, spate și umeri, pentru că a refuzat o căsătorie. Până acum, a făcut 25 de operații estetice.

Kanwal a fost arsă cu acid din același motiv. Poza e făcută la un an după incident și încă nu a suferit nicio operație estetică.

La doar cinci ani, Najaf Sultana a fost arsă de tatăl ei în timp ce dormea. Motivul era că nu voia o altă fată în familie. Acum, ea are 16 ani și este nevăzătoare. Locuiește cu niște rude, pentru că părinții au abandonat-o după incident. Până acum, a avut 15 operații estetice.

Acum zece ani, la vârsta de 35 de ani, Shahnaz Bibi a fost arsă cu acid de o rudă în timpul unei dispute. Nu a avut nicio operație estetică până acum.

Saira s-a căsătorit la 15 ani, dar a vrut să locuiască cu părinții până termina școala. Soțul ei nu a fost încântat de idee și a atacat-o cu acid sulfuric ca pedeapsă că l-a făcut să aștepte atât.

 

Leave a Comment


− one = 0


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!