coperta liliana nicolaecoperta liliana nicolae

De cumparat de la BOOKFEST- Locuri. Oameni.Povesti. De Liliana Nicolae

Pentru aceasta editie de BOOKFEST am mai multe recomandari pentru achizitii de carte, dar cartea despre care va vorbesc acum este una f f speciala.

E despre oameni uluitori cu vieti modeste care fac luccruri care ii inspira pe altii, despre oameni care ar putea fi oricind eroi de film. E o carte de reportaje jurnalistice, ”nonfiction longform” cum ar spune americanii, care e scrisa cu asa un mare respect pentru fiecare intilnire si fiecare personaj, incit rezultatul – poveste linga poveste – e o montura fina si sofisticata de experiente si emotii.

Cartea se numeste Locuri. Oameni. Povesti si e scrisa de unul dintre cei mai talentati si mai speciali jurnalisti din redactia Europa FM, Liliana Nicolae.

*

Pina la revenirea mea la inceputul acestui an pe culoarele Europa FM, nu stiam cine e Liliana Nicolae, desi e un jurnalist care a lucrat multi ani la BBC. Si imi cer scuze si aici inca o data (mai ales de asta scriu acum despre cartea ei, ca sa stiti cit mai multi si sa nu ratati o super experienta din intilnirea cu scrierile sale).

Apoi am inceput sa remarc povestile pe care le descoperea si cum le prezenta audientei in emisiunea Drum cu Prioritate si cit de usor deveneau virale pe net. Cred ca le-am spus lui George Zafiu (directorul de programe EFM), lui Sorin Dragomir ( director al Stirilor EFM/Radio21) si Andradei Burdalescu (cea care conduce operatiunile trustului Lagardere in RO) de zeci de ori ca o iubesc pe Liliana Nicolae.

Mai tirziu am dat search pe google sa vad ce mai scrie si mi-am petrecut o jumatate de noapte cu reportajele din Dilema Veche.

Liliana scrie cu gratia care iti ajunge direct in suflet si e unul dintre rarii oameni care pot descoperi povesti spectaculoase si emotionante in oricine. Da, fiecare avem povestile noastre, doar ca nu le spunem chiar asa usor unor straini stiind ca vor fi publice.

Liliana, cu discretia si eleganta ei, cu tacerea ei care e plina de intelegere, afla de la oameni povesti minunate. Si stie sa le puna pe hirtie intr-un fel in care merge la esenta.

In noaptea in care am citit reportajele ei din Dilema Veche, mi-am adus aminte de una dintre cele mai rafinate scriitoare de reportaj – Tita Chiper ale carei carti cu interviuri si povestiri le pastrez cu sfintenie. (cind eram foarte la inceput in meseria asta, imi doream sa fiu ca Tita Chiper; dupa o vreme am realizat ca nu pot fi.)

Dar cred ca Tita Chiper ar fi fost foarte mindra sa descopere ce scrie Liliana Nicolae.

Asa ca va rog tare sa mergeti sa-i cumparati cartea; stiu sigur ca sa o cititi pe indelete , dar ca totusi vi se va parea ca se termina prea repede; si mai stiu ca o sa va incarce de o stare de bine si de speranta ca sunt o multime de oameni frumosi in jurul nostru pe care- i ratam in agitatia zilnica.

Oameni care  ar ramine nevazuti daca n-ar fi cei ca Liliana- discreti si generosi – ca sa-i puna in valoare si sa le ofere un confort emotional ca sa-si spuna povestile.

Lansarea ei este duminica la ora 16.00 , la Standul editurii Casa de Pariuri Literare.

Ne vedem acolo.

 

2 Comments Published

9 years ago / Reply

Multumesc!

9 years ago / Reply

La ce editura a aparut aceasta carte? am tot cautat-o pe librariile online si nu am gasit-o….

Leave a Comment


× nine = 54


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!