mirror-6mirror-6

Cum arata raiul pe pamant pentru artisti

Text de Raluca Antuca

Pentru Shirin Abedinirad, raiul pe pământ arată astfel- un albastru turcoaz se reflectă în auriu, ca o unire a două forțe mistice.

Cerul se reflectă în nisip cu ajutorul unei oglinzi, care dă impresia unei ape stătătoare în deșert. Despre asta este vorba în proiectul “Heaven on Earth“, care a avut drept inspirație oglinzile folosite pentru prima data în Persepolis, capitala Imperiului Persan. La Palatul Tachara, bucăți mari de piatră (negre și lucrioase) erau lustruite până când suprafața de deasupra reflecta lumină.

2.000 de ani mai târziu, artista iraniana Shirin Abedinirad se întoarce la acest concept de dublare a spațiului și a luminii. Compoziția simetrică a oglinzilor de diferite forme și dimensiuni este împrumutată din arta islamică, unde simetria este considerată una dintre formele cele mai expresive de frumusețe.

Pentru artistă, oglinzile așezate strategic (pe scări în mediul urban și în nisipul deșertic) au rolul de a crea un paradis. Ele dau lumină, concept mistic extrem de important în cultura persană. Cine stă în fața acestor oglinzi se vede altfel, dar și lumea pare într-un fel în care nu credeai că este. Iluzia optică sporește și spiritualitatea locului, ca dovadă că unele manifestări de artă trebuie privite dintr-un unghi mai analitic și profund.

Leave a Comment


one × = 6


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!