shutterstock_blogshutterstock_blog

Bloguri noi ale unor jurnalisti foarte buni

Prietenii mei jurnalisti sunt stresati de cite ori am rostit “fa-ti blog”. Par un fel de evanghelista a blogurilor.

Folosesc toate argumentele: de la “banii care se pot cistiga” pina la “jurnalistul viitorului va fi multimedia, nu e bine sa construiesti inca de pe acum ceva al tau si sa-ti si dezvolti scrisul in limbajul 2.0?!”

(vorbeam acum 4 -5 ani intr-o conferinta despre o noua specie “jurloggerul” – jurnalistul blogger; cred si acum ca va fi viitorul)

Uneori merge, alteori nu. Sunt cazuri de oameni la care am perseverat mai bine de 4 ani si oricum, atunci cind si-au facut blog a fost pentru ca i-a ajuns nevoia, nu pentru ca mi-au dat mie credit 🙂

Cel mai adesea pe amicii mei jurnalisti ii loveste dorinta sa-si faca blog fie cind nu mai au job (sau sunt in pericol sa-l piarda), fie cind…

…au intilnit prin vreo excursie specia “blogger pur singe” (adica bloggerul care n-are nicio treaba cu jurnalismul, scrie si el ce ii trece prin minte si cum poate). Dupa o asemenea intilnire socanta, amicii mei jurnalisti intreaba invariabil “asa sunt toti?!”

Le raspund mereu “nu, nu sunt toti asa. dar toti care fac bani din blogging au o legatura cu jurnalismul, cu notiunile legate de scris si cu accesul la informatia adevarata, nu aia fabricata pe colt de masa.”

In ultimele saptamini sunt citiva jurnalisti care au intrat in online cu bloguri despre care veti auzi, am sa vi-i prezint putin mai incolo.

Iata insa 5 motive pentru care ar fi bine ca jurnalistii sa aiba un blog.

1. Jurnalistii (ma refer la scoala veche) stiu sa scrie.

Nu amesteca timpul verbelor in aceeasi fraza ca si cum ar construi un rollercoaster. Nu folosesc “eu” mai des decit virgula (stiind oricum ca se subintelege persoana din declinarea verbului in fraza). Stiu ce inseamna structura unui text si nu sunt tentati sa faca teaser in titlul, ci prezinta real subiectul.

2. Jurnalistii stiu responsabilitatea unei stiri.

Oamenii de scoala veche, la care ma refer in acest text, verifica stirile pe care le scriu. Cunosc responsabilitatea unei informatii lansate in aer. Poate tocmai de asta nu-si fac blog. Se gindesc ca nu sunt inca pregatiti sa intre intr-o lume noua.

3. Jurnalistii fac stirea. Inteleg povestea; stiu sa o caute in orice intimplare sau ii anticipeaza continuarea, cunoscind contextul.

Ceea ce vedem la tv, auzim la radio sau citim in cele 3 publicatii serioase care ne-au mai ramas, este produsul jurnalistic al unor oamenii care stiu sa “faca o stire” – care dau telefoane, au contacte, inteleg contextul povestii pe care urmeaza sa o transforme intr-o informatie in 3 paragrafe.

4. Jurnalistii (aia de scoala veche) nu merg cu improvizatii.

Cunosc importanta unui deadline si, daca sunt implicati intr-un proiect, il respecta. Ceea ce face mai usoara si viata agentiilor.

5. Jurnalistii adevarati CITESC si sunt preocupati de dezvoltarea profesionala.

Citesc de la ce scriu alti mari jurnalisti din lume pina la cei cu talent si perseverenta de la noi, de la fictiune la non fictiune. Uneori fac treceri pe la carti de specialitate despre tehnici de scris sau experienta altor jurnalisti.

*

si-acum cu bucurie va prezint citeva bloguri care sunt nou noute dar care , sunt sigura, vor face istorie in online pentru ca… sunt oamenii care stiu sa faca stirea.

Raluca Hagiu – redactorul sef Unica – are blogul The Idealist. (Raluca este jurnalistul – da, lucreaza la un glossy – care a facut cele mai multe interviuri internationale in ultimii 2 ani: de la super staruri de la Hollywood pina la vedete de la Cannes. plus multi romani cu adevarat frumosi.) Blogul ei aici

Ana Maria Onisei – scrie pentru Adevarul & Esquire cind nu se ocupa de comunicarea Festivalului Enescu – are un blog cultural in care veti gasi interviuri cu unele dintre cele mai importante personalitati ale culturii contemporane: scriitori si muzicieni. Un fel de The Talk cu scriitori si muzicieni. Blogul ei aici

Sorin Dragomir – Directorul Stirilor Europa FM & Radio 21 ( fost redactor BBC Romania) – are un blog in care face analize pline de context (si umor) al unor intimplari din realitatea imediata. Blogul lui aici

Emma Zeicescu – Realitatea TV – are si ea un blog – magazin de life style in care puteti vedea si personalitatea ei foarte “fashionable”. Blogul aici

Maria Coman si Theodora Massini ( Antena 3, respectiv Antena 1) impreuna cu 2 prietene au blogul Mothers & The City in care povestesc cu umor despre realitatile din lumea mamelor care vor si viata sociala, realitati adesea ignorate de revistele glossy. Blogul aici

*

Acestea sunt blogurile scrise de jurnalisti si lansate doar in ultimele 2 luni.

In piata, dincolo de celebrele bloguri ale lui Tolontan, Guran si Petreanu, si aproape la fel de celebrele bloguri ale lui Manafu, Kapra, Marta Usurelu, Simona Tache, Alice Nastase mai sunt citeva bloguri ale unor jurnalisti sau oameni care au avut legatura cu jurnalismul Cabral, Andi Moisescu,  Chinezu, Cristi Sutu, Mihnea Maruta, Adrian Georgescu (chiar si autorii de la “Blogul lui Otrava” sau “Radu F”  tot fosti jurnalisti sau copywriters sunt, cum si Arhi sau Zoso au legaturi strinse cu stirea si scrierea/traducerea, dincolo de formatul ales pentru blogurile lor)  si, daca ne uitam in clasamentele colaborarilor cu agentiile, aceste nume le regasim in top.

 

Odata ce in online vor fi tot mai multe texte scrise cu responsabilitate, vor fi interviuri si reportaje, cititorilor le va fi mai bine.

Cu cit blogosfera se va apropia de o mare revista croita dupa regulile jurnalismului, piata de publicitate pentru zona aceasta va creste si le va fi mai bine celor care investesc timp, cunostinte si bani in online.

Asa ca, bine ati venit in blogosfera doamnelor, domnule…

 

6 Comments Published

9 years ago / Reply

Interesant articolul, am mai aflat de cateva surse importante de informare. Da, noi cititorii, avem nevoie de informatie proaspata si curata. Mi-as permite sa adaug la lista blogurilor recent lasnate si http://www.stelianmuscalu.ro . Eu il urmaream de ceva vreme la tv, mai nou il vad si-l urmaresc si in mediul on line. Sper sa nu fie considerat pub, in caz contrar puteti sterge. Sa aveti spor in toate si sa fiti iubiti

9 years ago / Reply

Ai uitat de Mihai Jurca (www.mihaijurca.ro), poate cel mai bun blog de turism la ora actuala din .ro.

9 years ago / Reply

Multumesc 🙂

9 years ago / Reply

Mi-ar fi placut sa ne oferi si cate un linck catre blogurile recomandate!

9 years ago / Reply

fiecare blog recomandat are link

8 years ago / Reply

Si eu am scris niste ani.Blogul iti poate aduce si necazuri.Depinde ce scrii,despre cine scrii. 🙂

Leave a Comment


eight + 2 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!