shutterstock_super food 1shutterstock_super food 1

Sanatate: de astazi, timp de 3 zile mananc doar mancare …lichida

Pentru urmatoarele 3 zile voi “manca” doar mancare lichida care contine vitamine, nutrienti si super alimente (categoria numita in engleza “super food”, acele alimente care sunt ca o injectie de energie si hrana pentru creier).

In termeni populari s-ar spune ca fac o cura de Detox, dar mie nu mi se pare asta.

Am citit mult in ultimii ani despre medicina chineza, obiceiurile alimentare chineze , dar si din intelepciunile unor oameni care nu s-au imbolnavit de-a lungul vietii, in schimb au trait – sau traiesc inca – 100 de ani sau mai mult.

Nu visez la tinerete fara batranete si viata fara de moarte, dar imi place sa invat din experientele altora.

Stiu ca daca-i dai organismului mai putina mancare (nu cu mult) decat credem noi ca are nevoie (cand apare senzatia ca “suntem satuli”), functiile sale sunt mult mai alerte. Mai stiu (am mai si scris) ca mancarea lichida ajuta corpul sa -si foloseasca altfel resursele de energie (mai mult de jumatate din energia corpului e consumata pentru…digestie. imaginati-va ce efort face corpul cand mancam mese copioase cu feluri dupa feluri de mancare).

Asa ca tot ce incerc sa fac in aceasta saptamana este sa -i ofer corpului meu o pauza, un mic concediu, sa-i dau posibilitatea sa-si foloseasca energia acolo unde simte el ca e mai multa nevoie.

Practic, timp de trei zile am sa beau sucurile din programul Yin & Yang de la JuiceIt fara sa mai mananc nimic altceva.

Stiu ca organismul meu va primi cantitatea de vitamine si minerale de care are nevoie pentru ca e un program gandit cu un nutritionist, cu obiective clare de a acoperi nutrientii de care are nevoie organismul, dar si numarul de calorii

(e foarte posibil sa primeasca aceste vitamine si minerale intr-un mod mult mai riguros decat se intampla in zilele mele de masa obisnuita pentru ca nu urmaresc atat de stiintific ceea ce mananc zilnic).

Doua lucruri e important sa mai spun, pentru ca e posibil sa fie persoane care sa ma intrebe apoi despre efectele acestei infunzii de vitamine si energie in corpul meu.

  1. NU VREAU SA SLABESC.

Nu fac asta pentru ca sa pierd kilograme. In aceasta dimineata aveam 46 de kg (am 1, 60m inaltime) si nu cred ca am nevoie sa pierd in kg. Cum nici nu cred ca se va intampla acest lucru in urmatoarele 3 zile pentru ca numarul de calorii pe care-l asimilez prin aceasta mancare lichida este aproximativ egal cu numarul de calorii pe care-l mananc zilnic.  (mananc 1200 calorii, care e usor sub ceea ce e indicat ca masa zilnica, dar m-am obisnuit asa si e parte din ceea ce am invatat din medicina chineza: putin mai putin inseamna mai multa sanatate si energie)

  1. IMI PLACE MANCAREA, NU SUNT HABOTICA, NU SUNT VEGETARIANA, NICI VEGANA, NICI… NIMIC.

Am mai scris despre placerea mea pentru jumari, de exemplu:) Cred ca mancarea trebuie savurata, trebuie sa ne bucuram de ea si nu trebuie sa ne restrictionam de la nicio experienta alimentara. Dar, in acelasi timp, cred in moderatie.

E iarna, organismul consuma multa energie pentru a regla temperatura corpului, pielea e afectata de mai multi factori (de la ventilatia artificiala, care o usuca, pana la frig care afecteaza colagenul), iar ficatul a lucrat intens in saptamanile trecute cand am trecut prin Craciun si, apoi, prin bucataria italiana.

Asa ca il las sa intre trei zile in concediu. Sa se ocupe de reincarcarea sa, dupa mecanisme secrete, care tin de chimie mai mult dar mie imi place sa spun magice.

Revin dupa 3 zile cu povesti despre efectele acestei cure de mancare lichida plina de nutrienti.

coverphoto Shutterstock

Leave a Comment


5 + nine =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!