shutterstock_luminashutterstock_lumina

Nu aruncati becurile si neoanele la gunoi, va rog.

In urma cu cateva saptamani m-am mutat. Am plecat din Centrul Vechi, de la distractii, unde ma simteam tot timpul ca in vacanta, intr-un cartier linistit, familist. In Floreasca. Desigur, langa un parc, pentru ca pentru mine e foarte important sa petrec cateva ore pe saptamana, daca se poate zilnic, in parc la soare.

Odata cu mutatul am aruncat o multime de lucruri nefolositoare, adunate peste ani, si-am cautat sa reciclez totul.

Asa se face ca am ajuns sa citesc despre firmele care recicleaza in Ro si mi-am adus aminte de o asociatie cu care m-am mai intalnit de-a lungul timpului: Recolamp.

*

In Buzau, exista grupul Green – un loc unde se recicleaza cam tot ce ne putem imagina – de la plastic, carton, metal, computere, maşini de spalat, televizoare pana la baterii, becuri etc. Am avut ocazia să aflu mai multe despre una dintre fabricile de reciclare din grup, si anume, Green Lamp, un loc unde ajung becuri, neoane, lampi cu halogen si alte echipamente de iluminat.

Zilele astea la casa mea noua m-am intalnit cu un electrician pentru ca am vrut sa schimb becuri, sa verificam sigurante si ii povesteam despre dorinta mea de a recicla si a trai cu grija pentru mediu.

Asa mi-am dat seama ca oamenii habar nu au despre ce contin becurile si neoanele.

La Green Lamp am vazut cum sunt reciclate becurile care conţin mercur, cum ar fi neoanele, si cum este extras, folosind o tehnologie avansata, mercurul din ele.
Se lucreaza cu masti de protectie, pentru ca mercurul inhalat e foarte toxic pentru organism.

Noi uitam, sau nici macar nu stim, ca neonul contine mercur care e foarte toxic si cand s-a ars il aruncam la ghena sau la groapa de gunoi, dar in ambele cazuri vaporii de mercur – foarte toxici – se intorc ca un bumerang impotriva noastra.

Si m-am gandit sa va spun si voua cat de important e sa reciclati becurile si neoanele. Sunt containere speciale la supermarketurile mari – de peste 400mp – si daca lasati becurile acolo, ele ajung la Green Lamp si sunt reciclate in siguranta pentru mediu.

Stiu ca pare un detaliu minor, dar becul pe cat ne e de util in viata, pe atat de mult rau ne poate face cand noi il consideram inutil si il aruncam. Daca vreti sa aflati informatii despre becuri si reciclarea lor, uitati-va cateva clipe pe site-ul Asociaţiei Recolamp, e plin de informatii foarte utile. Il gasiti aici

recolamp

Leave a Comment


6 − four =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!